Truskawki - ściółkowanie
- asza
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 kwie 2011, o 20:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Truskawki - ściółkowanie folią
Myślę nad plantacją truskawek mam sadzonki i zamierzam je posadzić za pare dni ale mam pytanie chcę dac agrowłóknine g19 bialą czy moze taka być?
- ninkas
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 23:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale chcesz ściółkować truskawki tą włókniną? Jeśli tak to ona się do tego nie nadaje.
Alicja
- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Do ściółkowania włóknina czarna lub brązowa, do okrywania w celu przyspieszenia owocowania - biała.
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
Moje doświadczenie ze ściółkowaniem włókniną nie jest najlepsze.
Fakt - chwasty nie rosną, ale po roku plony spadają. A po dwóch jeszcze bardziej. Otóż dlatego, że ziemia pod włókniną staje się ubita (od deszczu i chodzenia) jak klepisko i chyba krzaczki nie są dotlenione. Nie ma możliwości wzruszyć gleby. Na jesieni zdjęłam włókninę i w tym roku dam roślinkom odetchnąć.
Ściółkując naturalnie zapewniamy dotlenienie korzeni i materiał do tworzenia próchnicy. Na aromat najbardziej wpływa ściółka z igliwia, tylko skąd jej tyle wziąć?

Fakt - chwasty nie rosną, ale po roku plony spadają. A po dwóch jeszcze bardziej. Otóż dlatego, że ziemia pod włókniną staje się ubita (od deszczu i chodzenia) jak klepisko i chyba krzaczki nie są dotlenione. Nie ma możliwości wzruszyć gleby. Na jesieni zdjęłam włókninę i w tym roku dam roślinkom odetchnąć.
Ściółkując naturalnie zapewniamy dotlenienie korzeni i materiał do tworzenia próchnicy. Na aromat najbardziej wpływa ściółka z igliwia, tylko skąd jej tyle wziąć?
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
Brzoskwinko czy zdjęłaś agrowłókninę?
Mam niewielkie poletko truskawek założoe w ubiegłym roku na wiosnę. Sadziłam w agrowłókninie. Bałam się, że przy ostrym słońcu się ugotują to ściółkowałm skoszoną trawą (nie mam dostępu do słomy).Owoców było mało ale tak chyba ma być. W tym roku nie wyglądają załadnie. Liście są suche tylko serduszko zielone. Mam niedpartą ochotę zdjąć tę agrowłókninę i porzędnie je okopać
(mam ziemię gliniastą i pod spodem jest klepisko) i czymś zasilić. Co o tym sądzicie?
Mam niewielkie poletko truskawek założoe w ubiegłym roku na wiosnę. Sadziłam w agrowłókninie. Bałam się, że przy ostrym słońcu się ugotują to ściółkowałm skoszoną trawą (nie mam dostępu do słomy).Owoców było mało ale tak chyba ma być. W tym roku nie wyglądają załadnie. Liście są suche tylko serduszko zielone. Mam niedpartą ochotę zdjąć tę agrowłókninę i porzędnie je okopać
(mam ziemię gliniastą i pod spodem jest klepisko) i czymś zasilić. Co o tym sądzicie?
- BRZOSKWINKA
Lara, ja zdjęłam. U mnie nie sprawdziła się w truskawkach.
Pomogła w tym, że osty przestały wyrastać - a nie mogłam się ich pozbyć przez lata.
Teraz zrobię zagon poziomek i włókninę chyba dam - z jednego powodu: Miejsce jest świeże i perz, powoje, skrzyp by mi ciągle wyłaziły. Włóknina pomoże im wyginąć. ( a nie dam rady obrobić 70 krzaków). Nie wykluczam jednak, że nie zdejmę po 2 latach i obsypię korą lub liśćmi. Na bank zrobi się klepisko.

Teraz zrobię zagon poziomek i włókninę chyba dam - z jednego powodu: Miejsce jest świeże i perz, powoje, skrzyp by mi ciągle wyłaziły. Włóknina pomoże im wyginąć. ( a nie dam rady obrobić 70 krzaków). Nie wykluczam jednak, że nie zdejmę po 2 latach i obsypię korą lub liśćmi. Na bank zrobi się klepisko.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
Masz rację - zdejmę ją w sobotę. Czymś bym je chciała zasilić, mam florowit i biohumus. Co wybrać? A może odwiedzić ogrodniczy i kupić coś innego?
- BRZOSKWINKA
Florowit jest bardzo dobry. Dam im rozpęd. Biohumusu jeszcze nie używałam, więc nie wiem.
Moje są od tygodnia pod folią. Przykryłam niskim tunelikiem. Pierwszy raz.
Moje są od tygodnia pod folią. Przykryłam niskim tunelikiem. Pierwszy raz.
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
Witam 
Od lat sadzę truskawki i pomidory na folii, nie ściółkuję, nie "wietrzę" czyli nie zdejmuję folii. I mają się całkiem dobrze.
Podlewam "krowiakiem", co kilka lat "odnawiam" moje małe poletko, tego roku co zaplanowałam odnowę zbieram nowe rozsady co przez cały sezon truskawki naprodukowały. Przechowuje je w pojemniku z wodą w ciemnym miejscu (piwnica). Na jesieni zdejmuję folię i przekopuję całe poletko z wcześniej rozsypanym obornikiem (na szczęście sąsiedzi mają hodowlę zwierząt). Na wiosnę z powrotem rozkładam folię i zasadzam sadzonki. Robię tak bo nie mam miejsca na przeprowadzki.
Truskawki tak mi obradzają że wiadrami częstuję sąsiadów.
A i jeszcze jedna rzecz, mianowicie ścinam je kosiarką, oczywiście po owocowaniu, prawdopodobnie dlatego mam 3 zbiory. Nie zostawiam liści na zimę, po ścięciu pokrywam włókniną i tak sobie zimują.
Jest to nowatorski sposób, ale u mnie sprawdza się w 100%
a jeszcze robiłam taki patent że obcinałam dno doniczki i tak nasadzałam truskawki na foli, zapobiegało utwardzeniu ziemi przy korzeniach.
Tak samo pomidory traktuję, bo niestety kocham gmerać w ziemi ale mi nie wolno, dlatego wymyślam różne rzeczy by mało roboty przy tym było.
Pozdrawiam

Od lat sadzę truskawki i pomidory na folii, nie ściółkuję, nie "wietrzę" czyli nie zdejmuję folii. I mają się całkiem dobrze.
Podlewam "krowiakiem", co kilka lat "odnawiam" moje małe poletko, tego roku co zaplanowałam odnowę zbieram nowe rozsady co przez cały sezon truskawki naprodukowały. Przechowuje je w pojemniku z wodą w ciemnym miejscu (piwnica). Na jesieni zdejmuję folię i przekopuję całe poletko z wcześniej rozsypanym obornikiem (na szczęście sąsiedzi mają hodowlę zwierząt). Na wiosnę z powrotem rozkładam folię i zasadzam sadzonki. Robię tak bo nie mam miejsca na przeprowadzki.
Truskawki tak mi obradzają że wiadrami częstuję sąsiadów.
A i jeszcze jedna rzecz, mianowicie ścinam je kosiarką, oczywiście po owocowaniu, prawdopodobnie dlatego mam 3 zbiory. Nie zostawiam liści na zimę, po ścięciu pokrywam włókniną i tak sobie zimują.
Jest to nowatorski sposób, ale u mnie sprawdza się w 100%
a jeszcze robiłam taki patent że obcinałam dno doniczki i tak nasadzałam truskawki na foli, zapobiegało utwardzeniu ziemi przy korzeniach.
Tak samo pomidory traktuję, bo niestety kocham gmerać w ziemi ale mi nie wolno, dlatego wymyślam różne rzeczy by mało roboty przy tym było.
Pozdrawiam

- majs
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
Pozioma
Coś nie bardzo kumam jakie 3 zbiory?
Z tym sadzeniem na jednym miejscu ścinaniem liści na zimę i podlewaniem krowiakiem,zbieranie sadzonek z wieloletnich truskawek, to jak w powiedzeniu :nosił wilk razy kilka itd:
Coś nie bardzo kumam jakie 3 zbiory?
Z tym sadzeniem na jednym miejscu ścinaniem liści na zimę i podlewaniem krowiakiem,zbieranie sadzonek z wieloletnich truskawek, to jak w powiedzeniu :nosił wilk razy kilka itd:
brak polskich znaków
Być może to nie profesjonalne, ale się u mnie sprawdza.
A co do zbiorów, po prostu je koszę prawie na zero i one natychmiast odrastają i dają kolejne owoce.
Ja nie ogrodnik, robiłam doświadczenia by za dużo przy tym nie robić.
Ze ściółką było masę roboty, tak więc moje truskawki są na czarnej foli i się nie odparzają. Podlewam normalnie.
A można jeszcze kamykami podsypać, wtedy na pewno żadne zielsko niema szans.
A robię tak już ponad 8 lat.
A co do zbiorów, po prostu je koszę prawie na zero i one natychmiast odrastają i dają kolejne owoce.
Ja nie ogrodnik, robiłam doświadczenia by za dużo przy tym nie robić.
Ze ściółką było masę roboty, tak więc moje truskawki są na czarnej foli i się nie odparzają. Podlewam normalnie.
A można jeszcze kamykami podsypać, wtedy na pewno żadne zielsko niema szans.
A robię tak już ponad 8 lat.
- BRZOSKWINKA
W jakich terminach masz zbiory? Kosisz jak całkowicie przestana owocować? Podaj prosze przybliżony termin koszenia.
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
To chyba masz truskawki powtarzające. Albo mówisz o zbiorach w kolejnym roku.Pozioma pisze:...
Koszenie liści po zbiorach to normalna praktyka (w przypadku odmian "tradycyjnych", nie powtarzających).
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
W którym miesiącu wiosny sadzisz sadzonki?Pozioma pisze: Na wiosnę z powrotem rozkładam folię i zasadzam sadzonki. Robię tak bo nie mam miejsca na przeprowadzki.

Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
- majs
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
Pozioma
dominikams Ma rację To na pewno są powtarzające, a przez koszenie owocują tylko 3X. ja tnę swoje zawsze po zbiorach i jakoś nie mają ochoty owocować powtórnie.
Xavierka
Najlepiej od początku kwietnia
dominikams Ma rację To na pewno są powtarzające, a przez koszenie owocują tylko 3X. ja tnę swoje zawsze po zbiorach i jakoś nie mają ochoty owocować powtórnie.
Xavierka
Najlepiej od początku kwietnia
brak polskich znaków