Actinidia (Kiwi) uprawa z nasion
Re: Kiwi- pnącze
Jeśli ma już liście to trochę za późno na przesadzanie ale nie możliwe, jeśli się zdecydujesz przesadzić roślina trochę to odchoruje ale powinna się przyjąć. Pamiętaj że trzeba wykopać roślinę z jak największą bryłą korzeniową.
A tutaj masz trochę informacji o odmianach http://www.clematis.com.pl/wms/wmsg.php/65294.html
i o uprawie http://www.clematis.com.pl/wms/wmsg.php/65187.html
A tutaj masz trochę informacji o odmianach http://www.clematis.com.pl/wms/wmsg.php/65294.html
i o uprawie http://www.clematis.com.pl/wms/wmsg.php/65187.html
Pozdrawiam Wojtek
Witam,mam atkinidię od ponad 20 lat,rozpiętą na domu od wschodniej strony.Mam 1 żeńską i 2 męskie .Owocowały regularnie i obficie ,lecz od 3 lat owoców jest coraz mniej.(nie biorę pod uwagę lat kiedy przemarzły kwiaty ) Czy można je odmłodzić przez zdecydowane mocne cięcie blisko bryły korzeniowej ? Czy można takie stare egzemplarze przesadzić w inne miejsce po cięciu ?
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
luna2002 Dzięki! Muszę poobserwować i dokupić do parki.
pozdrawiam
pozdrawiam
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

- monimg
- 500p
- Od: 13 lut 2012, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje kiwi już zaczęło puszczać malutkie pączki. Przetrwało zimę, mimo że bardzo młodziutkie - bez okrycia
- halys
- 200p
- Od: 5 wrz 2011, o 14:25
Moje jeszcze nie puściłomonimg pisze:Moje kiwi już zaczęło puszczać malutkie pączki. Przetrwało zimę, mimo że bardzo młodziutkie - bez okrycia

Życie, Ty wariacie...
-
- 10p - Początkujący
- Od: 23 lut 2012, o 19:58
bo na Podkarpaciu troche zimnowato...teraz ma byc cieplej...cierpliwosci mnie tez jedno sie opoznia i to co roku...
- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
A kiedy można rozmnażać rośline? w jaki sposób pobrać materiał na sadzonki oraz w jakim terminie wykonywać sadzonkowanie?
-
- 100p
- Od: 21 paź 2009, o 12:48
Qrcze ta roślinka nie do zdarcia jest,wsadzilam zeszłej wiosny,mały patyczek.....dzieci przez lato zdeptały,quadem zjeździly,więc krzyżyk postawilam.Wczoraj zaglądam przez przypadek a tu od korzenia dwie gałazeczki 

- halys
- 200p
- Od: 5 wrz 2011, o 14:25
Moje kiwi (Issai) mimo, że owinięte tej zimy, nie przeżyło. Całe umarzło. Tydzień temu puściło jednak łodyżkę ulistnioną od ziemi.
Czy coś z tego będzie, czy może jest z tym tak samo jak z drzewami - zdziczeje?
Czy coś z tego będzie, czy może jest z tym tak samo jak z drzewami - zdziczeje?
Życie, Ty wariacie...
-
- 200p
- Od: 30 cze 2011, o 14:14
Nie powinno. Kiwi raczej się ukorzenia a nie szczepi
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Kupiłam moje kiwi osiem dziewięć lat temu w profesjonalnym sklepie ogrodniczym żeńskie i męskie. Niestety było to dawno i nazwy nie pamiętam. Rosło marnie , po dwóch latach zmieniłam ogród i kiwi poszło ze mną. Przyjęło się ale też rosło marnie, przesadziłam go w inne miejsce, ruszyło pięknie rosło, ale nie kwitło. W ubiegłym roku wreszcie zakwitło mnóstwem kwiatków, ale wszystko opadło i owoców nie było. W tym roku dzięki FO wiem , że moje kiwi jest tylko żeńskie. Z owoców znowu nici, ale rośliny są dorodne piękne i chciałabym nabyć męski egzemplarz, na pewno męski. A może mogę prosić kogoś, kto ma kiwi męskie o ukorzenienie i podarowanie lub odsprzedanie.
- renzal
Marysiu! Ponoć moje jest męskie, więc mogę podsypac kawałek i sadzonka bedzie jak znalazł! Moja dziewczynka zmarzła, więc mam tylko chłopczyka, ale odmiany tez nie znam. 

- Maska
- Kontakt:
Renatko ja przysypię swoje dziewczynki , bo wykopać się nie da są ogromne, a Ty chłopczyka i wymienimy zobaczymy i tak nic nie tracimy, a zyskać możemy.
- renzal
Ja mam ochote zrobić z nich zasłonę od ,,świata" to mam teraz motywacje do pracy
Biorę się w ten piątek do roboty!

Biorę się w ten piątek do roboty!

- Maska
- Kontakt:
Zasłona tylko na sezon liściowy, ale za to piękny bo liście bujne zielone! Taki ukorzeniony pęd ma szansę szybciej zakwitnąć.