Co to za ptak ?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na przedstawionych zdjęciach widac kosa górne zdjęcie -samiczka,dolne= samczyk
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Próbuję zachęcić do zagnieżdżenia się na moim balkonie kopciuszki
Obrazek
- jak dotąd bezskutecznie (już 2 rok), myślę że za nisko mieszkam (I piętro, a one lubią wysoko...) natomiast sąsiadka na 3 piętrze ma budkę z dziurką i ma sikorki modre.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
bigaczzz
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 10:43

Post »

U mnie wczoraj po skoszeniu trawy, pojawiło się pełno mazurków. Nie mam pojęcia czego szukały, być może skoszona trawa dała im więcej swobody w przeszukiwaniu dżdżownic... Cóż pierwszy raz coś takiego zaobserwowałem.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Ten śpiewający ptak to na pewno sikorka bogatka, podobno ten śpiew oznacza ochłodzenie w przyrodzie.Te dwa ptaki spacerujące po trawniku to szpaki nie kosy.Ten mniejszy to samiczka a większy to samiec.Mam na brzozie w ogrodzie budkę lęgową i mieszka tam para szpaków często spacerują przed oknami mojej kuchni.A jak pięknie śpiewają.
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2008, o 11:26

Post »

Przyłączę się do zdania Zenobiusza, według mnie i mojego atlasu to zdecydowanie kosy (czarne). Szpaki mają "szpakowate" czyli przebarwiane upierzenie - są po prostu w kreseczki. Poza tym kos jest większym ptakiem.
Magda
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Nie potrzeba atlasu - to oczywiście kosy. Mylić może tylko to, że szpak na wiosnę ma także żółty dziób.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Przyznaję się do pomyłki,Człowiek całe życie się uczy.
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

aha, to ja też myślałam, ze te szare i czarne ptaki to szpaki, a to kosy :?: To już wiem, to one "koszą" moje świezo posadzone bylinki na skalniaku :!: ścinają tak jakby ktoś nożyczkami poszatkował, do zera, zostaje tylko korzeń, a jak znów coś wyrośnie, to znów ogałacają do zera!!! Co ja mam z tym zrobić, zaraz zostana tylko korzenie na tym skalniaku. Na rabatach też wcięły co "miększe" listeczki, normalnie zacznę strzelać do nich :wink:
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
agasta
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 18 kwie 2007, o 14:04

Post »

U mnie w ogródku też goszczą ptaszki. I to nie tylko w ogródku.
Ostatnio czarnuszek wszedł sobie do mojego domu. Siedzę przed telewizorem, nagle słyszę "tup, tup, tup". Patrzę a to ptaszek spaceruje sobie w moim domku :shock: Niestety nie udało mi się tego sfotografować, ale za to udało mi się go uchwycić na zdjęciu jak po wyjściu z domu spacerował sobie po moim ogródku.
Dodam, że uparcie wykupuje mi rojniki. Za każym razem wsadzam je w ziemie, a drugiego dnia jest już to samo.

Obrazek Obrazek
Obrazek

Czasami siada na moim płocie i pięknie śpiewa.

Obrazek

A tu gdzieś na tym drzewie mieszka

Obrazek
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kropelko, może pomoże siatka plastykowa (ale nie moskitiera, jest zbyt gęsta), jest w sklepach "budowlanych" siatka, którą stosują do tynkowania ścian, taką siatką mam przykryte rynny, aby liście nie wpadały. Można by zabezpieczyć tak roślinki , przynajmniej do czasu aż podrosną a i kosy poszukają sobie innej stołówki, tylko, że rabata straci wygląd
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

No właśnie, tym bardziej, że skalniak jest w centalnym punkcie. A to właśnie te ptaszyska taki majdan robią. Kwiaty rosną tam w sumie trzeci rok, a dopiero w tym roku mam "pomocników", (skalniak obsadzałąm dopiero tej wiosny) wcześniej jakieś wróbelki, sikorki a teraz to istna chmara tych "czarnuli".I to jak na złość tam gdzie roślinki muszą się dopiero "zabrać " :x
Myślałam, że może jakieś chorągiewki pomogą, coś co ciągle się rusza, wiatraczki dziecięce? :lol:
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
bigaczzz
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 10:43

Post »

A czy ktoś może wie jak nazywa się ptak ze zdjęć Agasty? Często widuję takie u mnie w ogrodzie i nie mam pojęcia co to za gatunek. Z góry dzięki za odpowiedź.
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 cze 2007, o 21:30

Post »

To jest kos , Romanie,
Pozdrawiam, Jagoda
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”