Ewa - Ogród z Aniołkiem

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Ewa - Ogród z Aniołkiem

Post »

Głazowisko fajne ! Ja bardzo lubię kamienie- im większe , tym lepiej. Widzę ,że u Ciebie też jest ich sporo.

Co do chwastów i walki z nimi - walczyłam kilka pierwszych lat, systematycznie i z determinacją. Dziś mam względny spokój ( oczywiście coś-tam się pojawia w sezonie , bo wiatr roznosi nasionka , a ptaszyny wys.....ą pestki , z których potem wyrastają chwaściory.Ale nie jest źle. Rabaty mam wysypane korą , bo lubię . Początkowo była to ok. 5cm warstwa. Cieńsza nie spełnia swego zadania, bowiem chwasty i tak przez nią przerastają. Teraz każdej wiosny dosypuję nieco kory ( uzupełniam po uprzednim oczyszczeniu kolejnego fragmentu ogrodu). Zresztą stara kora stopniowo się rozkłada, tworząc warstwę bardzo pożytecznej próchnicy i nadal izolując od chwastów. Ja stosuję KORĘ SOSNOWĄ KOMPOSTOWANĄ DROBNĄ.Jest czystsza , no i nie ma robali. Większe kawałki grubej, którą miałam początkowo , mój pies rozwłóczył po całym ogrodzie , a nawet przynosił do domu. Musiałam więc przestawić się na drobną, która chyba nawet lepiej się sprawdza.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Kontakt:

Post »

Ewa, piękna ta nowa rabatka. Ma formę japońskiego ogrodu. Ja bardzo lubię kamień w ogrodzie. W przyszłym tygodniu jadę do kopalni po łupka (udało mi się załatwić w miarę tani transport) i będzie się działo :D ...
Awatar użytkownika
kozino
1000p
1000p
Od: 9 sty 2011, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewo czy ja dobrze widzę że kamienie masz kolorystycznie ułożone :?: :D Uwielbiam kamienie ,kamulce, głazy im więcej tym lepiej, tylko przy moim marzeniu chyba będzie łatwiej je zrobić niż przytargać :;230
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Awatar użytkownika
ewamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2009, o 00:16

Post »

Ewuś,pięknie wyszła nowa rabatka,też bardzo lubię kamień-różny.Skąd bierzesz te kamolce i do tego do siebie dobrane kolorystycznie.
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

...fragmenty po:
Obrazek Obrazek Obrazek

pokaż to z trochę dalszej perspektywy ;:138 ;:215
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Współczuję stresu, roboty i wydatków, wiem jakie to wkurzające, kiedy człowiek się narobi a później trzeba poprawiać.
Wcześniej rabata koło tarasu wyglądała całkiem dobrze, ale po przeróbce jest cudna, świetnie kamienie ;:333
Mam włókninę przeciw chwastom na mini-skalniaczku, miałam zamiar dać jeszcze pod korę i kamyki na nowej rabacie, ale jak tak patrzę na korzenie twojego wykopanego iglaka, to chyba sobie odpuszczę. Ta folia, którą teraz kładziesz wygląda dosyć masywnie, to co ja mam jest czarne i chyba cieńsze, w dotyku podobne trochę do fizeliny, której używa się do usztywniania kołnierzyków.
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Ewcia nie wiem czy kupilas ale sprawdzilam i to tak wyglada.
To jest siarczan magnezu plus zelazo.... jak nie dostalas, to mozna bylo by normalnie lyzeczke siarczanu magnezu rozpuscic w litrze cieplej wody, do tego kropla ludwika.
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 22:03

Post »

Ewelinko, tak jak piszesz bardzo lubię kamienie, bo są różnorodne tak pod względem
koloru, kształtu jak i samej wielkości, ale gdzie tam moje kamienie do Twoich. Twoje są moim niedoścignionym marzeniem ;:oj ;:oj
O chwastach nawet nie chce myśleć, bo to przede mną te kilka lat ostrej walki.
Ja również część rabat mam wysypanych samą korą i tak jak piszesz po kawałku do celu... ;:108
Co zrobić jak te chwaściory silniejsze niż niejedna roślina

Iwonko gdzie w pobliżu masz kopalnię łupka. Ja wiem, że najbliżej mnie jest w Jenkowie koło Jawora,
ale biura mają we Wrocławiu. Nawet mam gdzieś od nich cennik, ale stary (chyba z zeszłego roku lub sprzed 2 lat).
Myślałam nad łupkiem, ale chyba zostawię go sobie na deser, jak będę robiła przód. ;:173

Emko, Ewamon zbieram kamienie...już nawet dostaję w prezencie i układam kupkami wg kolorów i składu,
a jak coś buduję to biorę kupkę, która wg mnie najbardziej pasuje do tego miejsca lub jak nie mam
pasującej, to stoję pół godziny i dumam z których skorzystać.
Kamole zbieram już kilka lat po jednym...po jednym i uzbiera się... ;:3
Czasami na skraju pola rolnicy wyrzucają te z pola, zbieram też z brzegów strumieni, rowów melioracyjnych, na leśnych wycieczkach a nawet zatrzymuję się przy wyjazdach z kamieniołomów. Przewoźnicy gubią masę tego. ;:333

Asiu nie bardzo jest co pokazywać z dalszej perspektywy, ponieważ ja swój ogród robię malutkimi fragmentami.
Na to tylko pozwala mi mój czas. czasami bywa tak, ze dziennie robię 1m2.
Zdjęcie z odległości:

Obrazek

Małgosiu, tu nie ma mowy o poprawianiu, tylko o ciężkiej orce, bo te korzenie trzeba wyrwać korze i zasypać je.
U nas jest taka przepuszczalna folia, to taką kupuję. Nie zrezygnuję z niej całkowicie, ale ograniczę do minimum
a jak dam pod iglaki to po 2-3 latach ściągnę. Zostawię tylko pod kamieniami.
Rabatka jest jeszcze nie skończona ale poniżej dalsza jej część. :heja

Jula dzięki. Pojadę tam i sama poszperam na półkach. ;:196
Dzięki również za towarzystwo dzisiaj pod Iglicą. A ja tez mam taki modrzew :uszy (patrz zdjęcie poniżej).

Moja ostatnia robótka ... cd klombu ;:136

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39

Post »

Ewuś zdjęcie z odległości ;:215 i już człowiek główkuje co tam dalej jest? masz taki wielki taras z dwoma zejściami- super. Pokażesz go w większym ujęciu :?:

Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu trzy zejścia ;:173.
Postaram się jutro zdobić zdjęcie z okna u góry (jak nie zapomnę :oops: )
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39

Post »

ewa_tuli pisze:Jolu trzy zejścia ...
WoW ;:oj no , no trzy zejścia z tarasu ... koniecznie zrób zdjęcia - toż to dziedziniec zamkowy z pięknymi schodkami do ogrodu.

Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak nie będzie padało, to będę biegała z aparatem.
;:4
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Psem z dredami zarazila mnie Agus-Malgosia :wink: juz w zeszlym roku. Ona ma taki juz dorodny okaz ;:167 normalnie "zakochalam" sie w tym chabaziu. Moj bedzie nie za bardzo widoczny ale nie mam innego miejsca juz dla niego ... ale u Ciebie jak sie rozrosnie, to efekt bedzie powalajacy w tym miejscu.
Ewcia milo bylo ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”