Mszyce oprysk naturalny.

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Mszyce oprysk naturalny.

Post »

Myślę, że napar z tytoniu lub z czosnku powinien być skuteczny bo o takich cudach słyszałem, ale nie sprawdzałem ich nigdy.
Zawsze chemia :)
gothi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 31 maja 2011, o 13:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mszyce tylko naturalny oprysk.

Post »

Polecam też oprysk z cebuli.
20dkg na 10litrów wody. Zagotować i nie rozcieńczonym pryskać 3 razu co 5dni.
magda-hm
100p
100p
Od: 22 mar 2012, o 08:29
Kontakt:

Post »

Ja mam stado mszyc ale na kalinie czarne a na drzewach owocowych zaczęły się pojawiać zielone paskudztwa i wczoraj pierwszy raz pryskałam wywarem z czosnku. Dzisiaj jak oglądałam liście to niektóre mszyce wyglądają dziwnie sztywno, są mało ruchliwe jak nieboszczyki, ale może to tylko moja silna wola ujrzenia ich takimi to sprawiła.
Wywar robiłam z przepisu z wątku Erazma. On co prawda podawał 75g czosnku na 10l ale ja nie mam takiego wielkiego gara więc wzięłam połowę (a konkretnie to jakieś 39g bo tyle akurat miała cała główka czosnku) i zalałam, zagotowałam ostudziłam i poszłam pryskać. To trzeba powtarzać co 3 dni
zresztą tu wklejam cytat z jego wątku "Preparat przeciwko roztoczowi truskawkowemu, mszycom i chorobom grzybowym.
Wywar: 75 g posiekanych ząbków czosnku zagotować w 10 l wody. Opryskiwać rośliny na początku maja, trzykrotnie odstępach 3-dniowych oraz w czasie zbierania plonów. "
Pozdrawiam serdecznie. Magda
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04

Post »

Witam. Magda-hm, ta czarna mszyca na kalinie to mszyca trzmielinowo-burakowa, a kalina jest jednym z trzech najważniejszych żywicieli pierwotnych, z których przenosi się ona na takie rośliny, jak: buraki ćwikłowe, fasola, bób, szpinak, pomidor, rabarbar, itd. Oprysk, który zastosowałaś jest podstawowym w ekoochronie roślin warzywnych i sadowniczych. Pozdr, Francik.
Francik
francikrecz
500p
500p

Post »

Witam. Piotrek1111, oprysk ze skrzypu stosuje się na choroby grzybowe,takie jak mączniaki rdze, parchy, zarazę, septoriozę, szarą pleśń i in. Na szkodniki stosuje się gnojówkę i wywar z wrotyczu /zbieranego w pełni kwitnienia/ - 1 kg świeżego ziela zalać 10 litrami wody, odczekać aż zrobi się s tego gnojówka na mszyce rozcieńczac 1:10, przeciw mrówkom i pędrakom nierozcieńczać. Wywar:0,5kg świeżego ziela na 10 litrów wody /nastój 24 godz./, potem gotować przez 20 min. ostudzić i używać jak gnojówkę. Można też zamiast wrotyczu użyć paproci orlicy posp., lub narecznicy samczej w tych samych proporcjach. Pozdr , Francik.
Francik
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Szybko z pokrzywy: pół kilo pokrzywy zalej 5l zimnej wody, po 12-24 h. przecedź i od razu pryskaj, wyciąg jednorazowy, nie nadaje się do przechowywania.
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
magda-hm
100p
100p
Kontakt:

Post »

francikrecz pisze:Witam. Magda-hm, ta czarna mszyca na kalinie to mszyca trzmielinowo-burakowa, a kalina jest jednym z trzech najważniejszych żywicieli pierwotnych, z których przenosi się ona na takie rośliny, jak: buraki ćwikłowe, fasola, bób, szpinak, pomidor, rabarbar, itd. Oprysk, który zastosowałaś jest podstawowym w ekoochronie roślin warzywnych i sadowniczych. Pozdr, Francik.
Ślicznie Ci dziękuję za ta wyczerpującą informację :)
Miałam tyle oporów i wątpliwości czy pryskać i jak już, to czym pryskać, ze zrobiłam to dużo za późno,bo stadko mocno się zwiększyło. Myślę ze powinnam zrobić wcześniej, ale nakupiłam chemicznych środków i jak poczytałam ulotki to mi się włos na głowie zjeżył i nocami spać nie mogłam ze strachu dlatego długo szukałam i kombinowałam co mogę zrobić innego Padło na czosnek bo on ma dla mnie magiczne właściwości, przynajmniej jeśli chodzi o moje zdrówko więc stwierdziłam że i kalina nie powinna ucierpieć i na razie wygląda lepiej. zobaczę co będzie dalej.
P.S.
Tak przy okazji mam pytanie, czy mszyca występuje na gałęziach tylko do pewnej wysokości drzewa? bo zauważyłam, że zawsze jest na tych niższych gałęziach a góra zawsze ładniutka? Czy to jakaś norma?

-- 9 maja 2012, o 21:26 --
mr25ur pisze:Szybko z pokrzywy: pół kilo pokrzywy zalej 5l zimnej wody, po 12-24 h. przecedź i od razu pryskaj, wyciąg jednorazowy, nie nadaje się do przechowywania.
jak jeszcze tak szczegółowiej zapytam, czy te pokrzywy mają być w całości tak jak zerwane czy może jakoś rozdrobnione żeby puściły soki jakieś? ;:218
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja przerywam jak "sałatę na sałatę" ze śmietaną :D
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
francikrecz
500p
500p

Post »

Witam. Magdo-hm, najlepiej pokrzywy pokroić, wstawić do naczynia na 24 godz. zalewając wodą i zużyć całość, gdyż później nastąpi fermentacja i będzie słabiutka gnojówka. Pozdr, Francik.
Francik
myszka
200p
200p
Od: 9 lip 2011, o 18:03

Post »

Dopisuję się,żeby nie zgubić wątku.Mam wiecznie problem z mszycami na różach .
Pozdrawiam!!!
viosca
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 mar 2010, o 11:48

Post »

Kiedy zakwitnie wrotycz? Ktoś wie? Bobym sobie narwała i nagotowała gnojówek :-)
życzę zdrówka
Kaśka
magda-hm
100p
100p
Kontakt:

Post »

mr25ur i Francik
dziękuję Wam pięknie za odpowiedź. Będę rwała pokrzywy w rękawicach bydlęcych albo cięła jak szczypiorek na desce :wink:
francikrecz
500p
500p

Post »

Witam. Wrotycz kwitnie od czerwca do sierpnia, przy sprzyjającej pogodzie do września. Pozdr, Francik.
Francik
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”