Pomidory - choroby i szkodniki - cz.4
- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.4
Możesz dać jakieś zdjęcia ze środkowej części i wierzchołka chorego krzaka? Jak nie ma dachu, to o tej porze roku nie powinno być na tyle wciornastków, aby spowodować tak duże uszkodzenia.
Pozdrowienia, kozula
Pozdrowienia, kozula
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 maja 2012, o 18:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
@ kozula, Rusałka - dziekuje za pomoc. Rusalka naprowadzila mnie na temat z ubieglego roku, w ktorym Ty kozula piszesz wlasnie o problemach zwiazanych z niewlasciwym podlewaniem. Postaram sie dostosowac do wskazowek i miejmy nadzieje ze wszystko wroci do normy.
PS. jestem nowy na forum, jak rowniez pierwszy raz postanowilem posadzic rosliny w tunelu. Przez przypadek trafilem na to forum i bardzo mi sie spodoboalo. Znalazlem tu duzo cennych wskazowek i informacji na ktore normalnie pewnie nawet bym nie zwrocil uwagi. Przeczytalem kilka tematow od poczatku do konca bo bardzo interesujace Wasze zmagania z roslinkami. Przydalo by sie jednak jakis wyodrebniony temat - poradnik dla poczatkujacych, na co zwrocic uwage przy uprawie roslin, co z czym, gdzie, jak, kiedy... itd Forum zawiera wiele cennych wskazowek i porad porozrzucanych luzno po tematach i w roznych watkach, ktore warto by jakos zebrac do kupy. Przynajmniej te najwazniejsze i najbardziej ogolne:P
PS. jestem nowy na forum, jak rowniez pierwszy raz postanowilem posadzic rosliny w tunelu. Przez przypadek trafilem na to forum i bardzo mi sie spodoboalo. Znalazlem tu duzo cennych wskazowek i informacji na ktore normalnie pewnie nawet bym nie zwrocil uwagi. Przeczytalem kilka tematow od poczatku do konca bo bardzo interesujace Wasze zmagania z roslinkami. Przydalo by sie jednak jakis wyodrebniony temat - poradnik dla poczatkujacych, na co zwrocic uwage przy uprawie roslin, co z czym, gdzie, jak, kiedy... itd Forum zawiera wiele cennych wskazowek i porad porozrzucanych luzno po tematach i w roznych watkach, ktore warto by jakos zebrac do kupy. Przynajmniej te najwazniejsze i najbardziej ogolne:P
- romaszka
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
Kozula jutro z rana zrobię zdjęcie, jak dożyje i szlak mnie nie trafi. Ale tych owadów na prawdę dużo, widać gołym okiem, cholercia
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kurczę, popatrzyłem na te zdjęcia i ja chyba też mam tego wciornastka na swojej rozsadzie
Nie przyglądałem się uważnie sadzonkom, sądziłem że to od nadmiaru słońca. Jutro je zbadam i będzie pewność.
Nie przyglądałem się uważnie sadzonkom, sądziłem że to od nadmiaru słońca. Jutro je zbadam i będzie pewność.
Pozdrawiam, Maciek.
- romaszka
Maciek u mnie na sadzonkach nie było, pojawił się na trzeci dzień po wysadzeniu z ziemi nie wyrobionej, jak myślę.
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
zaraz się okaże że wiciorki ma połowa tych co sadzili do pasłeki..
ide się przyjrzeć zdjęciom..
a jutro rano pomidorom w domu i na działce..
Skipp
masz tu mój wątek.. wiele cennych rad dla początkujących..
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=40116
ide się przyjrzeć zdjęciom..
a jutro rano pomidorom w domu i na działce..
Skipp
masz tu mój wątek.. wiele cennych rad dla początkujących..
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=40116
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Po to między innymi obornik powinien być przed użyciem skompostowany i dobrze rozłożony a gnojówki wszelkiego typu- przefermentowane. By dać czas bakteriom nitryfikującym / zamieniającym amoniak w azotany/ na działanie.kozula pisze: Brązowe plamy to nadmiar formy amonowej azotu.
Sam kiedyś zbierałem po łąkach krowie miny pod pomidory. Ale zanim zaprawiłem nimi dołki były one najpierw solidnie przefermentowane a potem rozcieńczone 1:10
Pozdrawiam
Na liściach od "dołu" pojawiły się "białe kropki", jest ich dość trochę, wielkość taka jak by się długopisem po kartce kropki robiło idento. Co to jest i jak temu zapobiec ? Help
ja mam też coś z pomidorami http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=700 forumowicz wskazał mi ten wątek i wygląda to podobnie jak romaszko twoje pomidory, oglądałam wczoraj, oglądałam dziś i nie widzę wciornastków (wiem jak wyglądają), nawet nad białą kartką potrzepałam lekko liściem też nic nie wypadło.. dlatego się zastanawiam czy faktycznie to jest ta przyczyna
zrobiłam jeszcze dziś kilka zdjęć moich chorych pomidorów
czy dalej wam to na wciornastka wygląda?
zrobiłam jeszcze dziś kilka zdjęć moich chorych pomidorów
czy dalej wam to na wciornastka wygląda?
z pozdrowieniami z Wrocka
Kasia
Kasia
Wiele wskazuje na to, że niektórzy forumowicze pozbędą się swoich problemów z pomidorami w sposób naturalny. Zbliżający się do nas znad Wysp Brytyjskich wyż pociągnie prawdopodobnie po swojej wschodniej stronie polarne powietrze. Coś mi się zdaje, że bez wstrętnej Zochy się nie obędzie.
http://www.sat24.com/foreloop.aspx?type=0
Litera H oznacza centrum wyżu.
http://www.sat24.com/foreloop.aspx?type=0
Litera H oznacza centrum wyżu.
Mam wysadzone pomidory (malinowy) do szklarni jeszcze nie mają żadnej choroby ale wolę dmuchać na zimne i czytałem o oprysku z mleka i teraz pytanie czy można już pryskać takie małe pomidory? bo one mają od ziemi jakieś 15-20cm tylko. bo tak myślałem żeby pryskać raz na tydzień.
- aska73
- 100p
- Od: 2 lip 2011, o 19:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
forumowicz nie strasz, ale niebieskiego na mapie w Polsce nie widać, więc przymrozków chyba nie będzie
Pozdrawiam
Asia
Asia
- romaszka