siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3
Dzięki forumowicz
przez 2 dni zapomniałem otworzyc mojego tunelu i pomidory które były nie wsadzone do gruntu strasznie zwiędły jak je ratować.? wystarczy tylko podlać
pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Myślę, że już je podlałaś nie czekając na odpowiedź na forum. Jeżeli podlałaś to masz sposobność się przekonać czy to pomogło. Wszystko zależy od stopnia przesuszenia roslin.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
proszę o poradę- coś zaczęło dolegać moim pomidorom koktajlowych. Czy to niedobór czegoś/choroba/przesyt słońca?? Stało się to przez weekend, że dużo liści wygląda właśnie tak-początkowo mają (szczególnie jak się patrzy od spodu) takie plamki srebrzyste, potem się zwijają i usychają
z pozdrowieniami z Wrocka
Kasia
Kasia
Myślę, że dopadło Cie to samo co Romaszkę i Samsu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... start=1064
cholibka, masz rację, wygląda to podobnie bardzo. Jutro lecę po chemię!
z pozdrowieniami z Wrocka
Kasia
Kasia
Najpierw dokładnie obejrzyj liście pomidorów
[quote="forumowicz"]Myślę, że już je podlałaś nie czekając na odpowiedź na forum. Jeżeli podlałaś to masz sposobność się przekonać czy to pomogło. Wszystko zależy od stopnia przesuszenia roslin.
podlać podlałem, ale nie wiem czy nie schować ich gdzies do cienia , bo jutro umnie bedzie dość słonecznie, przez 3h nabrąły na nowo turgoru ale górne liscie są nadal oklapnięte
podlać podlałem, ale nie wiem czy nie schować ich gdzies do cienia , bo jutro umnie bedzie dość słonecznie, przez 3h nabrąły na nowo turgoru ale górne liscie są nadal oklapnięte
pozdrawiam Tomasz
To raczej schowaj je do cienia by doszły do siebie.
Moje pomidory rosną w małej szklarni od 2 tygodni(zaczęły już niektóre kwitnąć). Rozsada kupna-5 jakiś szklarniowych, 6 malinowych karbowanych). Pomidory były ładne krępe, ciemne, obecnie zrobiły się wyciągnięte,chude, jaśniejsze. Zastanawiam się czy powodem nie jest cieniówka założona na szklarnie. Niestety bez niej w ostatnie gorące dni było w szklarni z 40-50 stopni, mimo otwartych drzwi i okien.
- x_M-l
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 lip 2010, o 15:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
"Moje pomidory rosną w małej szklarni od 2 tygodni(zaczęły już niektóre kwitnąć). Rozsada kupna-5 jakiś szklarniowych, 6 malinowych karbowanych). Pomidory były ładne krępe, ciemne, obecnie zrobiły się wyciągnięte,chude, jaśniejsze. Zastanawiam się czy powodem nie jest cieniówka założona na szklarnie. Niestety bez niej w ostatnie gorące dni było w szklarni z 40-50 stopni, mimo otwartych drzwi i okien."
Powyższe to zwykłe objawy braku dostatecznej ilości światła.
40 stopni w szklarni to normalka. Wiosną przy pierwszych upalnych dniach pomidorki mogą to przechorować "poparzyć się" od słońca ale to w sumie normalne i przechodzi.
Ważne aby przy upałach otwierać drzwi najlepiej z dwóch stron aby był przewiew.
Pomidory są także bardziej wrażliwe na poparzenia słoneczne po opryskach niektórymi opryskami lub nawozami dolistnymi.
Powyższe to zwykłe objawy braku dostatecznej ilości światła.
40 stopni w szklarni to normalka. Wiosną przy pierwszych upalnych dniach pomidorki mogą to przechorować "poparzyć się" od słońca ale to w sumie normalne i przechodzi.
Ważne aby przy upałach otwierać drzwi najlepiej z dwóch stron aby był przewiew.
Pomidory są także bardziej wrażliwe na poparzenia słoneczne po opryskach niektórymi opryskami lub nawozami dolistnymi.
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dałam pod pomidory obornik koński do każdego dołka, czy to pożywienie im wystarczy czy jeszcze je czymś zasilać?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 29 kwie 2012, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam Chciałbym prosić o poradę. Mam kilkanaście krzaczków pomidorów różnych odmian (Black Krim, San Marzano, koktajlówki). Są już dość duże, mają ok. 25-30 cm wysokości, nie kwitną jeszcze. Od kilku dni zauważyłem jednak że niektórym zaczynają żółknąć dolne liście. Nie wysuszają się, tylko żółkną liścienie i pierwsza para dolnych liści. Czego to może być objaw? Bardzo proszę o pomoc.
Krzaczki hartowałem, ale teraz na te zimne noce stoją w garażu, w dzień jest ok. 15 stopni więc wystawiam na pole.
Krzaczki hartowałem, ale teraz na te zimne noce stoją w garażu, w dzień jest ok. 15 stopni więc wystawiam na pole.