kosiarka szarpie trawe

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
marioboos
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 mar 2012, o 10:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

kosiarka szarpie trawe

Post »

Witam, mam kosiarke bebnowa dosyc dobrej firmy ale ma juz kilka lat i strasznie szarpie trawe, mam pytanko czy ktos ostrzyl taka kosiarke ? jeśli tak to czym bo w tym modelu (gardena 380c) ostrzy sie nie wyjmuje.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Re: kosiarka szarpie trawe

Post »

Zapewne się ostrza wyjmuje tylko nie wiesz jak.
Jedź do sklepu z kosiarkami i Ci naostrzą noże lub zapytaj ich jak się wyjmuje ostrza, a później je sobie naostrz.
marioboos
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

kontaktowalem sie z serwisem i nie wyjmuje sie
mortor
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 kwie 2012, o 12:29

Post »

marioboos pisze:Witam, mam kosiarke bebnowa dosyc dobrej firmy ale ma już kilka lat i strasznie szarpie trawe, mam pytanko czy ktos ostrzyl taka kosiarke ? jeśli tak to czym bo w tym modelu (gardena 380c) ostrzy sie nie wyjmuje.

pozdrawiam
To znaczy, że nie jest ta firma aż taka dobrą, bo objawy są typowe własnie dla tępych ostrzy (miałem tak w swojej alko spalinowej, jak raz zapomniałem przed sezonem naostrzyć ostrza)...
marioboos
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

ostrza w spalinowej są proste i dosyć łatwo jest je naostrzyć w bębnowej sprawa nie wygląda tak łatwo
Krakus
100p
100p
Od: 19 gru 2005, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wprawdzie nie wiem dokładnie o jaką kosiarkę chodzi (nie znam Gardena 380c) ale domyślam się, że to tzw. kosiarka rotacyjna, czyli "bęben z ostrzami o spialnym kształcie" się kręci i na zasadzie ocierania się o stałe elementy kosiarki (dwa płaskowniki), ścina trawę, która "wchodzi" pomiędzy te elementy. Sprawność takiej kosiarki polega na dokładnym regulowaniu odstępu pomiędzy "bębnem" a elementami, o które ten "bęben" się ociera. Są z boków kosiarki śruby regulujące ten odstęp. Trzeba dobrze się przyglądnąć, na czym polega ścinanie trawy przez ten sprzęt, i wyregulować. Być może, że elementy tnące na bębnie, są już zaokrąglone w miejscach gdzie powinne być ostre (kanty tych elementów) i wystarczy je dokładnie przeszlifować pod kątem prostym, ale musi to być naprawdę dokładnie zrobione, na całej długości elementu. Serwisy, może dlatego odmawiają naprawy, bo przy należytym użytkowaniu (częstej regulacji odstępów) sprzęt ten, szybko nie ulega zniszczeniu.
Pozdrawiam
marioboos
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

przykręciłem śruby, zmniejszylem prześwit i chodzi teraz kosiara głośno jak czołg ale tnie zdecydowanie lepiej :)
Krakus
100p
100p
Od: 19 gru 2005, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Musisz się trochę pomęczyć, bo na pewno "chodzi" ciężej, ale po jakimś czasie, się dotrze i będzie ok.
Pozdrawiam
Zielony1111
100p
100p
Od: 6 gru 2011, o 22:09

Post »

Witam
Jeśli w kosiarce spalinowej końcówka ostrza(10cm) powyginał się od kamienia to może od złego wyważenia uszkodzić się silnik?
x - o -0
---
Od: 1 wrz 2010, o 00:07

Post »

Zielony1111 pisze:Witam
Jeśli w kosiarce spalinowej końcówka ostrza(10cm) powyginał się od kamienia to może od złego wyważenia uszkodzić się silnik?
Nie, ale aluminiowe sprzęgło zapewne szybko pęknie, lub się wytrze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”