Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski cz. 2

Post »

;:3
Co z tymi niecierpkami :?:
Faktycznie, nie było na bazarze i szczerze mówiąc nie było tez wielu innych kwiatów. Sądziłam, że to za wcześnie.

Myślicie, że to jakiś "nieurodzaj"?

Pięknie się rozkręcają Twoje roślinki! Biorę dzisiaj okulary i idę oglądać wszystko dokładnie :lol:
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Fakt biale niecierpki sa trudne do kupienia. U mnie w ogrodniczym sa ale te z duzymi lisciami a ja chcialam, te moje zwyczajne ... to na calym placu 3 sztuki byly.
xadx
100p
100p
Od: 21 lut 2011, o 19:43

Post »

Agatko też mam taką Tawułę von Houtte'a kupiłam ją w tamtym roku u Szmita ma ładne pączki, ciekawa jestem kwiatów :D . A ta kalina to duża rośnie i czy szybko bo to dla mnie ważne.Chcę mieć dosyć szybko ścianę z roślin.
Pozdrawiam serdecznie- Ania

Powstający ogród Ani
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Ja też pytałam o białe niecierpki w ogrodnictwie Majlertów to powiedzieli że będą po Zośce, bo jeszcze przymrozki a one bardzo wrażliwe.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agatko :wit
Pączki na różach są zachwycające, juz nie mogę się doczekać pierwszych kwiatów ;:173
Ładna ta Twoja kalina - coraz bardziej nabieram ochoty na tego chabazia... ;:224
A jak powojniczki? Może zapodasz przegląd pączków jak u róż :D
Miłego dnia :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Też czytałam, że orzech jak jest młody, to bardzo wrażliwy, szczególnie na niskie temperatury.
U mnie było bardzo dużo białych niecierpków, jednak, to nie mój kolor i nie bardzo jestem z nich zadowolona :roll:
Azalka
200p
200p
Od: 13 cze 2010, o 13:19

Post »

Strasznie dawno mnie tu nie było i zaraz się poryczę z zazdrości ;:7
Czemu wszyscy mają takie śliczne ogrody, a mój bida taka???? :twisted:
Ja pięknie pokombinowałaś swoje rabatki, Kochana!
Och, kurczak, za tysiąc lat nie będę mieć takiego ogródka :cry:

Już mam swoją Krasawicę :D i mam też kilka hortensji. Jakiej wielkości jest Twój ogródek?
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Julka, Emko, kapusta została zjedzona w całości, a mało jej nie było :lol: ; miałam nadzieję, że trochę zamrożę na smutne zimowe czasy, ale gdzie tam; pewnie po prostu trzeba zrobić hurtem i popakować w pojemniki ;:224 . Kiedyś taki pojemnik wyciągnęłam z zamrażarki w grudniu, jak to wtedy smakowało :lol:
Agatko, zapraszam ;:196
Gosiu, pytałam panią, która ma produkcję jednorocznych to powiedziała, że miała białych niecierpków raptem na cały sezon 100. Mało :roll: .
Helenko, wczoraj byłam na rynku o 11 i dowiedziałam się, że najbardziej chodliwe rośliny sprzedały się do 9.00 rano. Jednak ludzie pytają raczej o surfinie i pelargonie, a jak jest popyt to i podaż się zwiększa ;:131 .
Jule, u mnie na placu tylko dwóch sprzedawców miało niecierpki, w tym jeden facet kilkanaście białych. Kupiłam właśnie te zwykłe, nie nowogwinejskie.
Jolu, ja swoich pewnie póki co nie wysadzę, a nawet jeśli to w razie niebezpieczeństwa przymrozków zostaną przykryte wiaderkami. Ale jeśli sklep ma rośliny na zewnątrz to pewnie nie jest w stanie ich zabezpieczyć. Moja hortensja Aspera została przemrożona właśnie już w ogrodniczym - w Melonie jest etykietka z datą dostarczenia, przyjechały około 20 marca, ja kupowałam prawie trzy tygodnie później. A pomiędzy tymi dniami na pewno były przymrozki; uszczerbki na szczytowych pędach były świeże.
Kasiu, ja też nie mogę doczekać się kwitnienia, szczególnie Luizki ;:224 Powojniki mają bardzo jednorodne pąki :lol: . Tylko Anita ma inne - póki co jak łebki od szpilek. Poniżej pokażę jednego.
Azalko, nie płacz, dziewczyno ;:196 . Przeca dopiero co się ogarnęłaś. Zobaczysz, za rok będzie zupełnie inaczej, trochę kupisz, a to co masz podrośnie. U mnie też jeszcze hektary nie zagospodarowane, tylko ja robię takie mało szerokie kadry aparatem :lol:. Cała działka to 1100 metrów.

Powojnik Vino to taki mój cudak. To jest ten z lewej strony (obok rośnie JP II, ma już ponad metr), mikrota, ale zabiera się do kwitnienia :lol: Co więcej, właśnie wypuścił dwa mocne pędy. Dostałam go jako gratis rok temu, biedny był, a teraz się zbiera :lol:
Jak zakwitnie będzie wyglądał komicznie :;230
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O, nie wiedziałam że orzech taki wrażliwy? W zeszłym roku posadziłam i na razie nie odbija. Czyżby zmarzł? Może tylko później startuje?
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Agatko, dziękuję za odwiedziny i miłe słowa ;:196
Niestety, zima była koszmarna dla roślin- najważniejsze, że żyją :lol: Clematisom też pędy podmarzły, ale coś z nich na szczęście będzie :lol:
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Jolu, orzech może startować później, u mnie jeden ma już ładne długie pędy, a drugi dopiero puszcza pąki. Jeden mi padł swego czasu, ale to przez obgryzienie przez sukę kory u podstawy :evil: .

Moniko, u mnie całkiem nieźle z powojnikami, ale sporo bylin mi wyleciało - m.in. brunnera, niektóre odmianowe jeżówki, eomecon, epimedium, dwa gerania :? . Trochę krzewów też :roll: .
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak, kochane pieski. Ja teraz też siedzę jak na szpilkach, bo syn chory w domu i zadzwonił że sierściuchy znów bez autoryzacji poszły na wycieczkę :twisted:
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Agatko, u mnie jeden powojnik padł.
Na razie nie wykopuję, bo inny zrobił sobie z niego podpórkę. Wykopię na jesieni.
Najwięcej padło mi jeżówek i żurawek.
A ja z jednorocznych szukam jeszcze fioletowych petunii. Przepięknie pachną. Lubię wieczorem usiąść na tarasie i wąchać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”