Truskawki - ściółkowanie

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
asza
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 kwie 2011, o 20:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Truskawki - ściółkowanie folią

Post »

Myślę nad plantacją truskawek mam sadzonki i zamierzam je posadzić za pare dni ale mam pytanie chcę dac agrowłóknine g19 bialą czy moze taka być?
Awatar użytkownika
ninkas
200p
200p
Od: 23 sty 2011, o 23:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale chcesz ściółkować truskawki tą włókniną? Jeśli tak to ona się do tego nie nadaje.
Alicja
Awatar użytkownika
jarson64
500p
500p
Od: 27 cze 2011, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Do ściółkowania włóknina czarna lub brązowa, do okrywania w celu przyspieszenia owocowania - biała.
Nigdy nie kłóć się z głupcem, bo ludzie mogą nie dostrzec różnicy
pozdrawiam Jarson
Moje krzyżówki
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

Moje doświadczenie ze ściółkowaniem włókniną nie jest najlepsze. :(

Fakt - chwasty nie rosną, ale po roku plony spadają. A po dwóch jeszcze bardziej. Otóż dlatego, że ziemia pod włókniną staje się ubita (od deszczu i chodzenia) jak klepisko i chyba krzaczki nie są dotlenione. Nie ma możliwości wzruszyć gleby. Na jesieni zdjęłam włókninę i w tym roku dam roślinkom odetchnąć.

Ściółkując naturalnie zapewniamy dotlenienie korzeni i materiał do tworzenia próchnicy. Na aromat najbardziej wpływa ściółka z igliwia, tylko skąd jej tyle wziąć?
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Lara
50p
50p
Od: 18 sie 2007, o 18:23

Post »

Brzoskwinko czy zdjęłaś agrowłókninę?

Mam niewielkie poletko truskawek założoe w ubiegłym roku na wiosnę. Sadziłam w agrowłókninie. Bałam się, że przy ostrym słońcu się ugotują to ściółkowałm skoszoną trawą (nie mam dostępu do słomy).Owoców było mało ale tak chyba ma być. W tym roku nie wyglądają załadnie. Liście są suche tylko serduszko zielone. Mam niedpartą ochotę zdjąć tę agrowłókninę i porzędnie je okopać
(mam ziemię gliniastą i pod spodem jest klepisko) i czymś zasilić. Co o tym sądzicie?
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lara, ja zdjęłam. U mnie nie sprawdziła się w truskawkach. :( Pomogła w tym, że osty przestały wyrastać - a nie mogłam się ich pozbyć przez lata.

Teraz zrobię zagon poziomek i włókninę chyba dam - z jednego powodu: Miejsce jest świeże i perz, powoje, skrzyp by mi ciągle wyłaziły. Włóknina pomoże im wyginąć. ( a nie dam rady obrobić 70 krzaków). Nie wykluczam jednak, że nie zdejmę po 2 latach i obsypię korą lub liśćmi. Na bank zrobi się klepisko.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Lara
50p
50p
Od: 18 sie 2007, o 18:23

Post »

Masz rację - zdejmę ją w sobotę. Czymś bym je chciała zasilić, mam florowit i biohumus. Co wybrać? A może odwiedzić ogrodniczy i kupić coś innego?
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Florowit jest bardzo dobry. Dam im rozpęd. Biohumusu jeszcze nie używałam, więc nie wiem.
Moje są od tygodnia pod folią. Przykryłam niskim tunelikiem. Pierwszy raz.
Pozdrawiam, Joasia
Pozioma
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 maja 2012, o 00:19

Post »

Witam :D

Od lat sadzę truskawki i pomidory na folii, nie ściółkuję, nie "wietrzę" czyli nie zdejmuję folii. I mają się całkiem dobrze.
Podlewam "krowiakiem", co kilka lat "odnawiam" moje małe poletko, tego roku co zaplanowałam odnowę zbieram nowe rozsady co przez cały sezon truskawki naprodukowały. Przechowuje je w pojemniku z wodą w ciemnym miejscu (piwnica). Na jesieni zdejmuję folię i przekopuję całe poletko z wcześniej rozsypanym obornikiem (na szczęście sąsiedzi mają hodowlę zwierząt). Na wiosnę z powrotem rozkładam folię i zasadzam sadzonki. Robię tak bo nie mam miejsca na przeprowadzki.
Truskawki tak mi obradzają że wiadrami częstuję sąsiadów.

A i jeszcze jedna rzecz, mianowicie ścinam je kosiarką, oczywiście po owocowaniu, prawdopodobnie dlatego mam 3 zbiory. Nie zostawiam liści na zimę, po ścięciu pokrywam włókniną i tak sobie zimują.

Jest to nowatorski sposób, ale u mnie sprawdza się w 100%

a jeszcze robiłam taki patent że obcinałam dno doniczki i tak nasadzałam truskawki na foli, zapobiegało utwardzeniu ziemi przy korzeniach.

Tak samo pomidory traktuję, bo niestety kocham gmerać w ziemi ale mi nie wolno, dlatego wymyślam różne rzeczy by mało roboty przy tym było.

Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13

Post »

Pozioma
Coś nie bardzo kumam jakie 3 zbiory?
Z tym sadzeniem na jednym miejscu ścinaniem liści na zimę i podlewaniem krowiakiem,zbieranie sadzonek z wieloletnich truskawek, to jak w powiedzeniu :nosił wilk razy kilka itd:
brak polskich znaków
Pozioma
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 maja 2012, o 00:19

Post »

Być może to nie profesjonalne, ale się u mnie sprawdza.
A co do zbiorów, po prostu je koszę prawie na zero i one natychmiast odrastają i dają kolejne owoce.
Ja nie ogrodnik, robiłam doświadczenia by za dużo przy tym nie robić.

Ze ściółką było masę roboty, tak więc moje truskawki są na czarnej foli i się nie odparzają. Podlewam normalnie.
A można jeszcze kamykami podsypać, wtedy na pewno żadne zielsko niema szans.

A robię tak już ponad 8 lat.
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W jakich terminach masz zbiory? Kosisz jak całkowicie przestana owocować? Podaj prosze przybliżony termin koszenia.
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Pozioma pisze:...
A co do zbiorów, po prostu je koszę prawie na zero i one natychmiast odrastają i dają kolejne owoce.
To chyba masz truskawki powtarzające. Albo mówisz o zbiorach w kolejnym roku.
Koszenie liści po zbiorach to normalna praktyka (w przypadku odmian "tradycyjnych", nie powtarzających).
Awatar użytkownika
Xavierka
500p
500p
Od: 6 maja 2012, o 20:55

Post »

Pozioma pisze: Na wiosnę z powrotem rozkładam folię i zasadzam sadzonki. Robię tak bo nie mam miejsca na przeprowadzki.
W którym miesiącu wiosny sadzisz sadzonki? :)
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13

Post »

Pozioma
dominikams Ma rację To na pewno są powtarzające, a przez koszenie owocują tylko 3X. ja tnę swoje zawsze po zbiorach i jakoś nie mają ochoty owocować powtórnie.
Xavierka
Najlepiej od początku kwietnia
brak polskich znaków
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”