Szparagi-uprawa,problemy
- zielonajagoda
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Szparagi
My już od tygodnia zbieramy szparagi, tyle tylko że zielone. Bardzo szybko rosną, ale my jeszcze tydzień degustacji i koniec, bo to są dopiero trzyletnie karpy, i jedne wychodzą grubaśne a inne jeszcze chudzinki, za to w przyszłym roku
-
- 100p
- Od: 22 lis 2009, o 10:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja codziennie tnę po 70 kg. za zachodnią granicą, a dopiero się rozkręcają.
- jaska2503
- 50p
- Od: 3 lut 2010, o 16:41
Zazdroszczę wam tych szparagów...
Miałam zamiar "odmłodzić" szparagi,które lat ok 20 służyły jako dekoracja ogrodu.Zaniechałam tego z rożnych przyczyn.
Taka nieśmiała decyzja we mnie tkwi by spróbować posiać z nasion.Nie jest za późno?
Miałam zamiar "odmłodzić" szparagi,które lat ok 20 służyły jako dekoracja ogrodu.Zaniechałam tego z rożnych przyczyn.
Taka nieśmiała decyzja we mnie tkwi by spróbować posiać z nasion.Nie jest za późno?
Droga do ogrodu to droga do zdrowia!
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Wczoraj i dzisiaj przeniosłem dwie karpy do "szparagowej" grządki, i przy okazji zerwałem jeden szparag średniej grubości do jedzenia. Myślę, że rośliny są męskie, bo nie ma nowszych samosiejek w pobliżu.
pozdrawiam, Gunnar
- GunnarSK
Szparagi męskie są uważane za lepsze, bo rośliny mogą się "skupić" na zbieraniu sił do następnego sezonu a nie wytwarzaniu owoców późnym latem i jesieni. Nie wiem, czy rzeczywiście tak jest, i nie zauważyłem róźnicy.
pozdrawiam, Gunnar
Witam,
Nadejlsza jesień, a moje szparagi nadal są zielone Mam więc pytanie do znawców tematu czyli do Was. Co należy zrobić ze szparagami na zimę? Czytałem, że należy uciąć łodygi przy ziemi i przykryć liśćmi bądź słomą. Czy to wystarczy? Jeśli tak to kiedy należy to zrobić, ponieważ przez kilka najbliżych dni zapowiadane są niske temperatury w moim regionie? Co prawda dziś przykryłem szparagi włókniną ogrodową, ale boję się że to nie wystarczy i mogą umarznąć.
A tak się prezentują
Nadejlsza jesień, a moje szparagi nadal są zielone Mam więc pytanie do znawców tematu czyli do Was. Co należy zrobić ze szparagami na zimę? Czytałem, że należy uciąć łodygi przy ziemi i przykryć liśćmi bądź słomą. Czy to wystarczy? Jeśli tak to kiedy należy to zrobić, ponieważ przez kilka najbliżych dni zapowiadane są niske temperatury w moim regionie? Co prawda dziś przykryłem szparagi włókniną ogrodową, ale boję się że to nie wystarczy i mogą umarznąć.
A tak się prezentują
- GunnarSK
Szparagi są całkowicie zimotrwałe i nie powinny marznąć. Można nic nie robić albo ucinać i lekko przykryć jak sam piszesz, i to na pewno wystarczy.
pozdrawiam, Gunnar
- jaska2503
- 50p
- Od: 3 lut 2010, o 16:41
Szparagi posiałam zaraz po tym jak pisałam powyższy cytowany post.Mam 11 roślinekjaska2503 pisze:Zazdroszczę wam tych szparagów...
Na razie są w donicach i nie wiem czy będę w stanie posadzić je jak należy(praca i ple nie jest dokładnie przygotowane,bo muszę nawieźć ziemi)
Chyba najlepiej będzie "zadoniczkować" je w ziemi i wiosną posadzić
Postaram się wkrótce dodać foto.
Droga do ogrodu to droga do zdrowia!
- Iochroma
- 500p
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
jaska2503 - A ja właśnie w tym roku ogrodowym szparagom dałam nowe życie, przesadziłam na nowe grzadki i odmłodziłam. Mam nadzieję na zbiór w przyszłym sezonie. długo nie wiedzialam że te często spotykane w wiejskich ogródkach ozdobne szparagi to właśnie szparag lekarski, calkiem smaczne i jak najbardziej do jedzenia.
Dodam że nigdy nie przechodziły jakichs specjalnych zabiegów zabezpieczających przed mrozem i nigdy nie wymarzły.
Udanych plonów.
Magda
Magda
-
- 50p
- Od: 19 lut 2012, o 13:45
Nie chcąc zakładać nowego tematu napiszę tutaj. Postanowiłem założyć sobie szparagarnie, jako, że nie mam jeszcze gotowego miejsca i jego przygotowanie chwilę zajmie, chcę wyhodować szparagi z nasion. Tu pojawia się moje pytanie do tych którzy mają swoje szparagi z nasion. Czy nie jest jeszcze za wcześnie na wysiew nasion? o ile ktoś pamięta kiedy siał swoje i czy zaszkodzi szparagom zbyt wczesny siew?
z góry dzięki za wszelkie porady
z góry dzięki za wszelkie porady
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 27 wrz 2012, o 19:39
Dołączam się do powyższych pytań.
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
Co roku ja lub mój tata siejemy szparagi z zebranych jesienią nasion z dorosłych egzemplarzy w styczniu, lutym, szybko kiełkują. Rosną ładne choineczki, w marcu, kwietniu hartuję rozsadę, w zależności od pogody i długości zimy oczywiście i dołuję w ziemi, czasami pikujemy jak jest na to czas, jak nie rosną sobie tak do jesieni, na jesień idą na miejsce właściwe lub czasami rosną tak dwa lata i dopiero 2 latki przeSadzamy.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 27 wrz 2012, o 19:39
Dołujesz w ziemi, znaczy z doniczką zakopujesz?