Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski cz. 2
- magenta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2010, o 19:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski cz. 2
Agatko, fotergilla co to za cudo?
Nie wiedziałam, że u ciebie tak przymroziło, u mnie było cieplej i strat nie zauważyłam, do czasu....
Do zobaczenia
Nie wiedziałam, że u ciebie tak przymroziło, u mnie było cieplej i strat nie zauważyłam, do czasu....
Do zobaczenia
- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No tak, wszyscy sumują straty. Najbardziej jednak żal jak wymarzają takie już większe roślinki albo drzewka.
Zapowiadają przymrozki od soboty
Nie wysadzam swoich sadzonek, muszę przeczekać.
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny cz.3
- Francesca
- Od: 25 maja 2010, o 13:16
Jolu, moi znajomi gończarze twierdzą, że uciekają psy niewybiegane . Psy ras myśliwskich są inteligentne i szybko się nudzą, potrzebują bodźców - jak ich nie ma na podwórku to szukają dalej (na podwórku mogą na przykład kopać doły ). Ale wybieganie mojej artystki oznacza minimum godzinę w szybkim tempie . Dlatego też nie kupiliśmy jakiegoś psa z ras północnych, choć bardzo nam się podobają - one potrzebują nawet 20 kilometrów dziennie, a my nie byliśmy w stanie zagwarantować, że przez kilkanaście lat nasz tryb życia nam na to pozwoli (chodzi o czas).
Gosiu, jaki powojnik Ci padł/ może jeszcze ruszy od korzenia? Czy są przegniłe? U mnie padły jeżówki kupowane; z tych, które siałam w ubiegłym roku wszystkie są śliczne i zdrowe (takie zwykłe różowe ) .
Nie kupiłam jeszcze jednorocznych do skrzynek, teraz nie mam na to specjalnie czasu (nooo kupić bym mogła ale chodzi o posadzenie, i tak złażę z ogrodu jak jest już ciemno i dalej idę do pracy w domu ).
Kasiu, fotergilla to taki krzaczek z liśćmi podobnymi do olchy czy oczaru, który ładnie się przebarwia jesienią i wolno rośnie; lubi kwaśną ziemię i nie wymarza (przynajmniej u mnie). Teraz ma takie kwiatki jak szczotki do butelek - same pręciki . Później zrobię zbliżenie takiej szczoteczki .
Halinko, czytam od wczoraj o tych przymrozkach, ale w dwóch portalach, które sprawdzam, nic o nich nie ma . http://www.yr.no/place/Poland i http://www.twojapogoda.pl
Podobno Ci Norwedzy są rzetelni i póki co tego się trzymam .
EDIT : Właśnie sobie przypomniałam, że wczoraj nie odpowiedziałam Ani - Xadx. Sprawdzałam wczoraj tempo rośnięcia kaliny i teraz zakojarzyłam, że o tym nie napisałam . Aniu, ta kalina rośnie szeroko i dość wysoko - 3-4 metry. Tempa nie znalazłam w opisach, ale patrząc na młode przyrosty na mojej wnioskuje, że rośnie dość szybko.
Gosiu, jaki powojnik Ci padł/ może jeszcze ruszy od korzenia? Czy są przegniłe? U mnie padły jeżówki kupowane; z tych, które siałam w ubiegłym roku wszystkie są śliczne i zdrowe (takie zwykłe różowe ) .
Nie kupiłam jeszcze jednorocznych do skrzynek, teraz nie mam na to specjalnie czasu (nooo kupić bym mogła ale chodzi o posadzenie, i tak złażę z ogrodu jak jest już ciemno i dalej idę do pracy w domu ).
Kasiu, fotergilla to taki krzaczek z liśćmi podobnymi do olchy czy oczaru, który ładnie się przebarwia jesienią i wolno rośnie; lubi kwaśną ziemię i nie wymarza (przynajmniej u mnie). Teraz ma takie kwiatki jak szczotki do butelek - same pręciki . Później zrobię zbliżenie takiej szczoteczki .
Halinko, czytam od wczoraj o tych przymrozkach, ale w dwóch portalach, które sprawdzam, nic o nich nie ma . http://www.yr.no/place/Poland i http://www.twojapogoda.pl
Podobno Ci Norwedzy są rzetelni i póki co tego się trzymam .
EDIT : Właśnie sobie przypomniałam, że wczoraj nie odpowiedziałam Ani - Xadx. Sprawdzałam wczoraj tempo rośnięcia kaliny i teraz zakojarzyłam, że o tym nie napisałam . Aniu, ta kalina rośnie szeroko i dość wysoko - 3-4 metry. Tempa nie znalazłam w opisach, ale patrząc na młode przyrosty na mojej wnioskuje, że rośnie dość szybko.
- edi13
- 1000p
- Od: 14 maja 2007, o 13:21
Witaj wszyscy straszą przymrozkami , moja teściowa już gdzie usłyszła , że u nas -5
Sprawdzałam też na różnych portalach i u nas minimalna w nocy 5 ale na plusie .
Fakt orzech bardzo wrażliwy w zeszłym roku trzy wielkie okazy nam zmarzły własnie w maju
Aga spryskałam na uwiąd moje clemki i na razie odpukać nie mam nowych strat
Miłego dnia
Sprawdzałam też na różnych portalach i u nas minimalna w nocy 5 ale na plusie .
Fakt orzech bardzo wrażliwy w zeszłym roku trzy wielkie okazy nam zmarzły własnie w maju
Aga spryskałam na uwiąd moje clemki i na razie odpukać nie mam nowych strat
Miłego dnia
Na szczęście prognozy się zmieniły, ale jeszcze we wtorek zapowiadano przymrozki nocne na twojapogoda.pl. Oby już nie wróciły, dosyć tego!
No nie ,naprawdę już dosyć tych przymrozków.Niech wreszcie rośliny mają szanse ruszyć do przodu . A my może wreszcie przestaniemy się martwić, że rano zastaniemy jakieś zdechlaczki.
- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56
Kurcze, ja mam jakąś schizę na punkcie tych przymrozków
Mordowałam się z wysiewaniem, podlewaniem, pikowaniem, przestawianiem, łącznie z rozbiciem łba, i teraz co, tak po prostu przyjdzie mrozik i wszystko załatwi
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny cz.3
O i własnie dla tego nie lubię mrozów, przychodzą i załatwiają wszystko i wszystkich.
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Ogród
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Myślę, że te dzisiejsze upały odstraszyły przymrozki
Ma być chłodniej, ale nie tak jak zapowiadali.
Ma być chłodniej, ale nie tak jak zapowiadali.
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Francesca - przejrzałam Twoje zdjęcia. Bardzo mi sie podoba! A te zdjęcia Księżyca - boskie! Na pierwszych zdjęciach masz tak ładnie rozrośnięte Szałwie? Bocianka pozazdrościć - pomysłowy start! U mnie łyse pola, bocianki tylko chodzą w poszukiwaniu żab i kołują nad domem
- Francesca
- Od: 25 maja 2010, o 13:16
Zachciało się zaczynać po 22.00 drożdżowe ciasto z rabarbarem to trzeba teraz na forum siedzieć w nocy zanim się upiecze
O przymrozkach odpowiem zbiorowo - kiedy miałam balkon n drugim piętrze to się mogłam nie przejmować - zwykle na początku maja obsadzałam skrzynki i nie musiałam już ich chować do mieszkania, a teraz zaglądanie do prognozy pogody tudzież latanie z agro i donicami na porządku dziennym. Szlag by mnie trafił, gdyby przez moje gapiostwo lub lenistwo zmarzło mi coś fajnego, jak na przykład teraz serduszki okazałe - są już całkiem duże, nawet różowa kwitnie . Mam nadzieję, że do jesieni temat przymrozków można zamknąć .
Alinko, gdzie mi do Twojego ogrodu, już widziałam nowe zdjęcia . Tak, to szałwie omszone - są zupełnie niewymagające, tam jest marna ziemia i dość sucho a one są coraz piękniejsze z każdym rokiem, nie przemarzają. Bocianki możemy oglądać a śmiecą u sąsiadów
Porobiłam dziś trochę zdjęć, żeby Wam pokazać co nieco (w zbliżeniu, dalekie plany ciągle boiskowe )
Bodziszek Espresso
Szczoteczka makro
Krzewuszka Middendorfa - póki co maleńka, ale ma potencjał co widać po rozmiarze liści, będzie ślicznym dużym krzewem
Dla Jule - pigwowiec - czyż nie śliczny?
Moje małe (niektóre póki co ) hosty:
Stiletto
Tokudama Flavorcinalis
Orange Marmalade
I przyszłe jedzonko
Agrest
Jagoda kamczacka
O przymrozkach odpowiem zbiorowo - kiedy miałam balkon n drugim piętrze to się mogłam nie przejmować - zwykle na początku maja obsadzałam skrzynki i nie musiałam już ich chować do mieszkania, a teraz zaglądanie do prognozy pogody tudzież latanie z agro i donicami na porządku dziennym. Szlag by mnie trafił, gdyby przez moje gapiostwo lub lenistwo zmarzło mi coś fajnego, jak na przykład teraz serduszki okazałe - są już całkiem duże, nawet różowa kwitnie . Mam nadzieję, że do jesieni temat przymrozków można zamknąć .
Alinko, gdzie mi do Twojego ogrodu, już widziałam nowe zdjęcia . Tak, to szałwie omszone - są zupełnie niewymagające, tam jest marna ziemia i dość sucho a one są coraz piękniejsze z każdym rokiem, nie przemarzają. Bocianki możemy oglądać a śmiecą u sąsiadów
Porobiłam dziś trochę zdjęć, żeby Wam pokazać co nieco (w zbliżeniu, dalekie plany ciągle boiskowe )
Bodziszek Espresso
Szczoteczka makro
Krzewuszka Middendorfa - póki co maleńka, ale ma potencjał co widać po rozmiarze liści, będzie ślicznym dużym krzewem
Dla Jule - pigwowiec - czyż nie śliczny?
Moje małe (niektóre póki co ) hosty:
Stiletto
Tokudama Flavorcinalis
Orange Marmalade
I przyszłe jedzonko
Agrest
Jagoda kamczacka
Agata, lubię Twoje zdjęcia - pokazujesz rośliny jakoś inaczej, ciekawiej i dostrzegasz co innego niż np. ja ;-)
Agrestu masz jeden krzaczek, czy wyżerka będzie większa? Z łezką w oku wspominam białe porzeczki, agrest i inne owocowe krzewy w rodzinnym ogrodzie... może i ja sobie coś dosadzę?
Szczotkami mnie zaraziłyście, mam i ja Nie wiem co się z nimi robi - przycina po kwitnięciu?
Agrestu masz jeden krzaczek, czy wyżerka będzie większa? Z łezką w oku wspominam białe porzeczki, agrest i inne owocowe krzewy w rodzinnym ogrodzie... może i ja sobie coś dosadzę?
Szczotkami mnie zaraziłyście, mam i ja Nie wiem co się z nimi robi - przycina po kwitnięciu?
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Agatko, czy ten biały Pigwowiec tak samo się hoduje jak pomarańczowe? Śliczny! Agreścik też mam, porzeczki też - już doczekać się nie mogę wyżerki jagód kamczackich co prawda nie mam (gratuluję owoców) - mam borówki amerykańskie ale są na etapie kwiatów jeszcze ...