Trawnikowe chwasty - identyfikacja
Re: Identyfikacja - trawnikowe chwasty
Bardzo dziękuję za pomoc
Ale czytając informacje na temat tej rośliny to aż się przeraziłam
Czy jest jakiś sposób (skuteczny,bo wyrywanie nic nie dało) aby ją wyeliminować???
Ale czytając informacje na temat tej rośliny to aż się przeraziłam
Czy jest jakiś sposób (skuteczny,bo wyrywanie nic nie dało) aby ją wyeliminować???
- mateo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A może po prostu zamiast truć roundupem lepiej skosić wszystko i przykryć czymś nie przepuszczającym światła np. czarną folią i czekać aż samo zdechnie z braku światła?
To raczej nie jest wykonalne,ponieważ jest to na zbyt dużej powierzchni ogrodu:(
- po_ziomka
- 10p - Początkujący
- Od: 7 cze 2011, o 11:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W moim założonym rok temu trawniku zaczęły rosnąć chwasty -babka lancetowata i takie coś , z sokiem mlecznym w łodydze....
(zdjęcia niedostępne)
O ile babka rośnie tam,gdzie jest mniej trawy ,to to drugie pośród nawet tej gęstej!
Czy ktoś może podpowiedzieć co to jest?
(zdjęcia niedostępne)
O ile babka rośnie tam,gdzie jest mniej trawy ,to to drugie pośród nawet tej gęstej!
Czy ktoś może podpowiedzieć co to jest?
- Plumi
- Od: 20 cze 2011, o 14:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wygląda mi to na inwazję powoju polnego.
Kwiaty to resztki Raju.
- po_ziomka
- 10p - Początkujący
- Od: 7 cze 2011, o 11:55
Przez te kilka dni szukałam odpowiedzi i wydaje mi się ,że masz rację
Czy ten preparat ,co na tę moją babkę i ogólnie na dwuliścienne da sobie radę z tym diabelskim powojem?....
Czy ten preparat ,co na tę moją babkę i ogólnie na dwuliścienne da sobie radę z tym diabelskim powojem?....
- Plumi
- Od: 20 cze 2011, o 14:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To przetacznik,chyba lśniący.Preparat na dwuliścienne powinien dać mu radę,ale na powój to nie ma mocnych.Potrafi nawet Roundupa przetrwać.Pozostaje go zmęczyć wycinaniem.
Kwiaty to resztki Raju.
Dziękuję za odpowiedź!
STARANE nie daje mu rady. Roślinka po oprysku trochę pożółknie i znów za jakiś czas w świetnej formie
STARANE nie daje mu rady. Roślinka po oprysku trochę pożółknie i znów za jakiś czas w świetnej formie
Witam
Czy ktoś może mi powiedzieć, co to za chwaściory?
Niestety nie zginęły po oprysku na dwuliścienne. Jak można się tego pozbyć? Jest jakiś środek na to?
Mam tego sporo na kazdym metrze kwadratowym trawnika, a metrów około 700... trochę się nie uśmiecha rwać ręcznie
Będę wdzięczny za każdą informację
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 10 maja 2011, o 16:42
- Kontakt:
Chwastnica jednostronna, babka zwyczajna i jakiś gatunek rdestu, może ptasi. Jeśli to na trawniku, pomoże koszenie, wałowanie, podlewanie i wszystkie zabiegi właściwe dla trawnika. Po trawnikach należy chodzić - nie obawiać się deptania. Chwasty nie wytrzymują konkurencji z trawami jeśli trawnik jest właściwie prowadzony. Puste miejsca trzeba spulchniać i dosiewać nasiona traw. Oczywiście nie wszystko od razu. Co do chemii: trudno mi zrozumieć ludzi stosujących ją we własnych ogródkach. Czyżby wygląd tych ogródków był ważniejszy od zdrowia ich właścicieli oraz ich dzieci?
Zlitujcie się ludziska! Ja już nawet miodu nie kupuję, widząc co się dzieje!
Zlitujcie się ludziska! Ja już nawet miodu nie kupuję, widząc co się dzieje!
Witam,
Podpowie ktoś co to może być za chwast. Niestety nie mam zdjęcia ale ładnie rośnie tam gdzie trawa nie chciała urosnąć po posianiu i zanim urosła to wszędzie pojawiły się takie pędy sztywne ale z wyglądu bardzo przypominające młody szczypiorek. Wyglądem bardzo do niego podobny ale jest sztywny. Nie mam pojęcia co z tego wyrośnie bo jest koszone raz w tygodniu więc nie ma mowy o sprawdzeniu jak zakwitnie. Może ktoś się spotkał z czymś takim?
Podpowie ktoś co to może być za chwast. Niestety nie mam zdjęcia ale ładnie rośnie tam gdzie trawa nie chciała urosnąć po posianiu i zanim urosła to wszędzie pojawiły się takie pędy sztywne ale z wyglądu bardzo przypominające młody szczypiorek. Wyglądem bardzo do niego podobny ale jest sztywny. Nie mam pojęcia co z tego wyrośnie bo jest koszone raz w tygodniu więc nie ma mowy o sprawdzeniu jak zakwitnie. Może ktoś się spotkał z czymś takim?