Słonecznik ozdobny(Helianthus annuus)
Re: Słonecznik ozdobny
Witam,
Jakis czas temu posadzilam sloneczniki (nie wiem jaka to odmiana) i dzis zauwazyam ze ich lodygi zaczely roic sie brazowo/purpurowe. Roslinki sa jeszcze male i delikatne (ok 10 cm) i zastanawiam sie co to moze byc. Ma ktos moze jakies pomysly?
Jakis czas temu posadzilam sloneczniki (nie wiem jaka to odmiana) i dzis zauwazyam ze ich lodygi zaczely roic sie brazowo/purpurowe. Roslinki sa jeszcze male i delikatne (ok 10 cm) i zastanawiam sie co to moze byc. Ma ktos moze jakies pomysly?
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
SuskaNL, może ta odmiana tak ma? Chyba, że Ci zasychają?
Kto mi powie co zjadło moje słoneczniki? Z około 10 sadzonek zostały gołe łodyżki
Uratowałam pozostałe 10 pryskając wywarem z pokrzyw i wodą z mlekiem. Po sadzonkach śmigały mrówki, mszyce siedziały na nagietkach.
By shanlee85 at 2012-07-21
Uratowałam pozostałe 10 pryskając wywarem z pokrzyw i wodą z mlekiem. Po sadzonkach śmigały mrówki, mszyce siedziały na nagietkach.
By shanlee85 at 2012-07-21
A może to ślimaczki. Ja uratowałam, ale z trudem..
cecylia ślimaki u mnie są te winniczki czy jak one się zwą.
Muszę powiedzieć że te słoneczniki były zżerane w mgnieniu oka. 2 dni i po sadzonce...
Muszę powiedzieć że te słoneczniki były zżerane w mgnieniu oka. 2 dni i po sadzonce...
- Paulii
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2013, o 15:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zastanawiam się czy kupić nasionka słonecznika ozdobnego, w takich kolorach ma być:
czy wyjdzie w takich kolorkach bo mogą wszystkie zakwitnąć na żółto
czy wyjdzie w takich kolorkach bo mogą wszystkie zakwitnąć na żółto
Pauli "To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące"
Witam serdecznie,
Moja pasja związana z ogrodnictwem zaczęła się bardzo niedawno, ale udało mi się już doczekać wykiełkowanych nasion słonecznika ozdobnego. Wysiałam je w dwóch doniczkach ( po ok 5 nasion do każdej). I teraz mam problem z powodu zerowego doświadczenia i niewielkiej wiedzy... Otóż, w każdej doniczce wykiełkowało mi kilka nasion tj. w jednej 3, a w drugiej 4. I teraz mam w związku z tym pytanie: co dalej? Mam je rozsadzic za kilka dni do osobnych doniczek? Jeśli nie to co mam zrobić?
Moja pasja związana z ogrodnictwem zaczęła się bardzo niedawno, ale udało mi się już doczekać wykiełkowanych nasion słonecznika ozdobnego. Wysiałam je w dwóch doniczkach ( po ok 5 nasion do każdej). I teraz mam problem z powodu zerowego doświadczenia i niewielkiej wiedzy... Otóż, w każdej doniczce wykiełkowało mi kilka nasion tj. w jednej 3, a w drugiej 4. I teraz mam w związku z tym pytanie: co dalej? Mam je rozsadzic za kilka dni do osobnych doniczek? Jeśli nie to co mam zrobić?
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Słonecznik ozdobny i kiełkowanie
Rozsadź jak pojawi się co najmniej druga para liści na każdej siewce.
Re: Słonecznik ozdobny i kiełkowanie
Ok, dzięki
Re: Słoneczniki :)
Na mszyce podobno skuteczny jest oprysk wodą z mlekiem. Zamierzam dzisiaj wypróbować bo zalęgły mi się na surfini i lubczyku.
Ale mam też problem ze słonecznikiem na balkonie. Ma porażoną część liści, przenosi się to także na rośliny w sąsiedztwie, np turek usechł mi całkowicie[ oczywiście był podlewany]. Może wiecie co to jest i jak z tym walczyć? Dodam, że na liściach nie widać żadnych robaczków ani innych stworzeń więc podejrzewam jakiegoś grzyba....
Ale mam też problem ze słonecznikiem na balkonie. Ma porażoną część liści, przenosi się to także na rośliny w sąsiedztwie, np turek usechł mi całkowicie[ oczywiście był podlewany]. Może wiecie co to jest i jak z tym walczyć? Dodam, że na liściach nie widać żadnych robaczków ani innych stworzeń więc podejrzewam jakiegoś grzyba....