Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski cz. 2

Post »

Agatko, fotergilla co to za cudo?
Nie wiedziałam, że u ciebie tak przymroziło, u mnie było cieplej i strat nie zauważyłam, do czasu....
Do zobaczenia :wit
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:3
No tak, wszyscy sumują straty. Najbardziej jednak żal jak wymarzają takie już większe roślinki albo drzewka.
Zapowiadają przymrozki od soboty ;:oj
Nie wysadzam swoich sadzonek, muszę przeczekać.
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Jolu, moi znajomi gończarze twierdzą, że uciekają psy niewybiegane :wink: :lol:. Psy ras myśliwskich są inteligentne i szybko się nudzą, potrzebują bodźców - jak ich nie ma na podwórku to szukają dalej (na podwórku mogą na przykład kopać doły :twisted: ). Ale wybieganie mojej artystki oznacza minimum godzinę w szybkim tempie :roll: . Dlatego też nie kupiliśmy jakiegoś psa z ras północnych, choć bardzo nam się podobają - one potrzebują nawet 20 kilometrów dziennie, a my nie byliśmy w stanie zagwarantować, że przez kilkanaście lat nasz tryb życia nam na to pozwoli (chodzi o czas).

Gosiu, jaki powojnik Ci padł/ może jeszcze ruszy od korzenia? Czy są przegniłe? U mnie padły jeżówki kupowane; z tych, które siałam w ubiegłym roku wszystkie są śliczne i zdrowe (takie zwykłe różowe :wink: ) :lol: .
Nie kupiłam jeszcze jednorocznych do skrzynek, teraz nie mam na to specjalnie czasu (nooo kupić bym mogła ale chodzi o posadzenie, i tak złażę z ogrodu jak jest już ciemno i dalej idę do pracy w domu ;:223).

Kasiu, fotergilla to taki krzaczek z liśćmi podobnymi do olchy czy oczaru, który ładnie się przebarwia jesienią i wolno rośnie; lubi kwaśną ziemię i nie wymarza (przynajmniej u mnie). Teraz ma takie kwiatki jak szczotki do butelek - same pręciki :lol: . Później zrobię zbliżenie takiej szczoteczki :wink: .

Halinko
, czytam od wczoraj o tych przymrozkach, ale w dwóch portalach, które sprawdzam, nic o nich nie ma :roll: . http://www.yr.no/place/Poland i http://www.twojapogoda.pl ;:131
Podobno Ci Norwedzy są rzetelni i póki co tego się trzymam :lol: .

EDIT :!: : Właśnie sobie przypomniałam, że wczoraj nie odpowiedziałam Ani - Xadx. Sprawdzałam wczoraj tempo rośnięcia kaliny i teraz zakojarzyłam, że o tym nie napisałam ;:131. Aniu, ta kalina rośnie szeroko i dość wysoko - 3-4 metry. Tempa nie znalazłam w opisach, ale patrząc na młode przyrosty na mojej wnioskuje, że rośnie dość szybko.
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
edi13
1000p
1000p
Od: 14 maja 2007, o 13:21

Post »

Witaj :wit wszyscy straszą przymrozkami , moja teściowa już gdzie usłyszła , że u nas -5 :;230

Sprawdzałam też na różnych portalach i u nas minimalna w nocy 5 ale na plusie .

Fakt orzech bardzo wrażliwy w zeszłym roku trzy wielkie okazy nam zmarzły własnie w maju :cry:

Aga spryskałam na uwiąd moje clemki i na razie odpukać nie mam nowych strat :lol:

Miłego dnia ;:3
Pozdrawiam Serdecznie i zapraszam do mnie
Edyta
No to jestem ogrodnikiem
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02

Post »

Na szczęście prognozy się zmieniły, ale jeszcze we wtorek zapowiadano przymrozki nocne na twojapogoda.pl. Oby już nie wróciły, dosyć tego! :evil:
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
xadx
100p
100p
Od: 21 lut 2011, o 19:43

Post »

No nie ,naprawdę już dosyć tych przymrozków.Niech wreszcie rośliny mają szanse ruszyć do przodu :D . A my może wreszcie przestaniemy się martwić, że rano zastaniemy jakieś zdechlaczki.
Pozdrawiam serdecznie- Ania

Powstający ogród Ani
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3

Kurcze, ja mam jakąś schizę na punkcie tych przymrozków :evil:
Mordowałam się z wysiewaniem, podlewaniem, pikowaniem, przestawianiem, łącznie z rozbiciem łba, i teraz co, tak po prostu przyjdzie mrozik i wszystko załatwi ;:202
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
kozino
1000p
1000p
Od: 9 sty 2011, o 22:38

Post »

O i własnie dla tego nie lubię mrozów, przychodzą i załatwiają wszystko i wszystkich.
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Myślę, że te dzisiejsze upały odstraszyły przymrozki :D
Ma być chłodniej, ale nie tak jak zapowiadali.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Francesca - przejrzałam Twoje zdjęcia. Bardzo mi sie podoba! A te zdjęcia Księżyca - boskie! Na pierwszych zdjęciach masz tak ładnie rozrośnięte Szałwie? Bocianka pozazdrościć - pomysłowy start! U mnie łyse pola, bocianki tylko chodzą w poszukiwaniu żab i kołują nad domem :wit
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Zachciało się zaczynać po 22.00 drożdżowe ciasto z rabarbarem to trzeba teraz na forum siedzieć w nocy zanim się upiecze :;230
O przymrozkach odpowiem zbiorowo :wink: - kiedy miałam balkon n drugim piętrze to się mogłam nie przejmować - zwykle na początku maja obsadzałam skrzynki i nie musiałam już ich chować do mieszkania, a teraz zaglądanie do prognozy pogody tudzież latanie z agro i donicami na porządku dziennym. Szlag by mnie trafił, gdyby przez moje gapiostwo lub lenistwo zmarzło mi coś fajnego, jak na przykład teraz serduszki okazałe - są już całkiem duże, nawet różowa kwitnie :roll: . Mam nadzieję, że do jesieni temat przymrozków można zamknąć :wink: .

Alinko, gdzie mi do Twojego ogrodu, już widziałam nowe zdjęcia ;:oj. Tak, to szałwie omszone - są zupełnie niewymagające, tam jest marna ziemia i dość sucho a one są coraz piękniejsze z każdym rokiem, nie przemarzają. Bocianki możemy oglądać a śmiecą u sąsiadów :wink:

Porobiłam dziś trochę zdjęć, żeby Wam pokazać co nieco (w zbliżeniu, dalekie plany ciągle boiskowe ;:131 )

Bodziszek Espresso
Obrazek

Szczoteczka makro :wink:
Obrazek

Krzewuszka Middendorfa - póki co maleńka, ale ma potencjał co widać po rozmiarze liści, będzie ślicznym dużym krzewem :lol:
Obrazek

Dla Jule - pigwowiec - czyż nie śliczny?
Obrazek

Moje małe (niektóre póki co :wink: ) hosty:
Stiletto
Obrazek
Tokudama Flavorcinalis
Obrazek
Orange Marmalade
Obrazek

I przyszłe jedzonko :lol:
Agrest
Obrazek
Jagoda kamczacka
Obrazek
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Agata, lubię Twoje zdjęcia - pokazujesz rośliny jakoś inaczej, ciekawiej i dostrzegasz co innego niż np. ja ;-)
Agrestu masz jeden krzaczek, czy wyżerka będzie większa? Z łezką w oku wspominam białe porzeczki, agrest i inne owocowe krzewy w rodzinnym ogrodzie... może i ja sobie coś dosadzę?
Szczotkami mnie zaraziłyście, mam i ja :) Nie wiem co się z nimi robi - przycina po kwitnięciu?
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Agatko, czy ten biały Pigwowiec tak samo się hoduje jak pomarańczowe? Śliczny! Agreścik też mam, porzeczki też - już doczekać się nie mogę wyżerki :) jagód kamczackich co prawda nie mam (gratuluję owoców) - mam borówki amerykańskie ale są na etapie kwiatów jeszcze ...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”