MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach CZ.II
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach. CZ II
tomato - te małe to pewnie były samczyki, one są zróżnicowazne wielkościowo ale sporo mniejsze od samic Samice też różne bywają, niektóre moje są większe od pszczół miodnych.
U mnie wytrwale pracują, wiele rurek już zaklejonych, ale co ciekawe - zasiedlają je tylko w domku. Pod nim wiszą pakiety z rdestowca i wcale się nimi nie interesują Na początku zakleiły parę sztuk, teraz ani jedna tam nie pracuje.
Wczoraj wystawiłem też wyłuskane jesienią larwy Trypoxylon. Skleciłem im chatę z mniejszych rurek i postawiłem w innym miejscu niż siedziba murarek (wolałbym, żeby się nie pomieszały).
U mnie wytrwale pracują, wiele rurek już zaklejonych, ale co ciekawe - zasiedlają je tylko w domku. Pod nim wiszą pakiety z rdestowca i wcale się nimi nie interesują Na początku zakleiły parę sztuk, teraz ani jedna tam nie pracuje.
Wczoraj wystawiłem też wyłuskane jesienią larwy Trypoxylon. Skleciłem im chatę z mniejszych rurek i postawiłem w innym miejscu niż siedziba murarek (wolałbym, żeby się nie pomieszały).
Pozdrawiam, Maciek.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 kwie 2012, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
witia zastanawiam się co ci da złapanie samca trzmiela przecież on i ta długo nie pożyje chyba że łapiesz samice które zniosą jajeczka ale to i tak za rok ,musiała by się zgodzić u ciebie przezimować .A swoją drogą czy na pierwszy rzut oka można rozpoznać kto jest kto
- kidaa21
- 200p
- Od: 6 kwie 2012, o 20:29
mógłby mi ktoś odpowiedzieć ile jaj złożyć może osa ?? juz zaczeła zapełniać gąsienicami 5 rurkę jak tak dalej pójdzie to rurek zabraknie
:)
- Suppa
Nie mam pojęcia Osa zamieszkała u mnie dwa lata temu i zakleiła z 5 rurek takim szarym materiałem, podobnym do papieru toaletowego.
Myślę, że witia złapał samicę królową Można je rozróżnić po wielkości, królowa jest bardzo duża.
Myślę, że witia złapał samicę królową Można je rozróżnić po wielkości, królowa jest bardzo duża.
Pozdrawiam, Maciek.
Tomato Teraz niema samców są same samiczki, te grube to są gotowe do składania jaj. Samce pojawiają się dopiero pod koniec lata, wtedy gdy się pojawiają młode matki, przeważnie "z jaj składanych przez liczne w gnieździe robotnice-trutówki". Jeśli chcesz coś więcej wiedzieć na temat trzmieli, przeczytaj sobie o nich tutaj: http://www.zapylanieroslin.pl/sez_chw_trz.pdf
wodnik
-
wita- dzięki, mam to ściągnięte na kompa ale nie miałem czasu przeczytać,co do samców to u nas w sadach można spotkać kupne ale to już inna historia
-
czy ja coś zaciąłem
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
dzisiaj znalazłem martwe murarki, małe więc pewnie samce.....
- Suppa
Latają jeszcze u Was? U mnie kilka samic siedzi w rurkach, ale chyba tegoroczne prace zmierzają już ku końcowi..
Część rurek jest niedokończona - widać naniesiony pyłek, tak jest od paru dni. Ciekawe czy zatruły się czymś, może coś je upolowało
Część rurek jest niedokończona - widać naniesiony pyłek, tak jest od paru dni. Ciekawe czy zatruły się czymś, może coś je upolowało
Pozdrawiam, Maciek.
Maciek, właśnie miałem pytać o to samo, bo u mnie też zniknęły. Myślałem, że sąsiedzi robili opryski i mi wytłukli murarki. A może nie latają bo jest zbyt zimno?
W każdym razie mój pierwszy sezon murarkowy uznaję za udany. 100 kokonów, czyli 50 samic, zamurowane około 400 długich rurek. Chyba się jakieś miejscowe musiały podpiąć, bo to by była za duża wydajność.
W każdym razie mój pierwszy sezon murarkowy uznaję za udany. 100 kokonów, czyli 50 samic, zamurowane około 400 długich rurek. Chyba się jakieś miejscowe musiały podpiąć, bo to by była za duża wydajność.
- kidaa21
- 200p
- Od: 6 kwie 2012, o 20:29
tomatoo chyba tak
hmm też się tak zastanawiałam. Dzisiaj patrzyłam przez kilka minut czy jakies pszczółki po tych chłodach latają ale niestety też jest kilka niezaklejonych < dobrze że zaznaczałam do których wlatują wiec nie będę miała problemów z lokalizacją gniazd, jedna to nawet w połowie zamknieta, wiec będę musiała sama domknąc pozostałe....jedną znacznie wczesniej zamknełam bo przez kilka dni pszczołka zauważyłam nie przylatuje jakies 2 tyg temu podczas gdy inne latały , wiec pewnie coś muaiało ją złapać.
Zauważyłam ze zaczeły się kręcić te które atakują pająki...
hmm też się tak zastanawiałam. Dzisiaj patrzyłam przez kilka minut czy jakies pszczółki po tych chłodach latają ale niestety też jest kilka niezaklejonych < dobrze że zaznaczałam do których wlatują wiec nie będę miała problemów z lokalizacją gniazd, jedna to nawet w połowie zamknieta, wiec będę musiała sama domknąc pozostałe....jedną znacznie wczesniej zamknełam bo przez kilka dni pszczołka zauważyłam nie przylatuje jakies 2 tyg temu podczas gdy inne latały , wiec pewnie coś muaiało ją złapać.
Zauważyłam ze zaczeły się kręcić te które atakują pająki...
:)
- sparks25
- 500p
- Od: 14 lut 2010, o 22:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jest za zimno i po prostu samice siedzą w rurkach
-
- 50p
- Od: 6 maja 2007, o 22:31
To pogoda się zacięła. Dziś niezbyt ciepło, ale słonecznie i pszczoły wróciły do roboty.tomato pisze:czy ja coś zaciąłem