izaziem pisze:Ja też mam problem z aeratorem i werty... To jakieś beznadziejne maszyny które w koło wszystkim się psują. Czy spalinowe są trochę mocniejsze?
Aeratorów elektrycznych niema - powód jest prosty, aerator musi mieć sporą masę by naciąć na odpowiednią głębokość ziemię, silnik spalinowy plus ciężka rama dają masę ponad 80 kg co już pozwala na wykonanie takiego zabiegu. Istnieją przystawki do glebogryzarek z dodatkowym dociążeniem, które pozwalają na takie zabiegi we właściwy sposób.
Wertykulator elektryczny - podobny problem ma zbyt mała masę i nie podnosi za pierwszym razem "siana" co wymusza kilkukrotne przejazdy a to "masakruje" trawnika zamiast go pielęgnować.
Odpowiedź -
Tak, każdy nawet najtańszy wertykulator spaliny(z wyłączeniem AL-KO spalinowego, za lekki) jest lepszy od elektrycznego.
Pytania:
0. Dzisiaj sypnelam nawoz 10-8-15 + Mg, S, B, Cu, Mn, Zn
1. Jaki aerator polecacie, żeby dawał radę, a nie kosztował zbednie dużo.
2. W zeszłym roku miałam sporo kępek ze sztywnymi pedami pokladajacymi się, czy to chwast czy dopuscilam do przekwitniecia?
W tym roku też mam te pędy, ale już bardziej wzniesione, rosną szybciej niż cała trawa! Koszę najniżej jak moze kosiarka, dwa razy w tyg, żeby nie dopuścić do ich wysiania, ale to chyba za krótko dla samej trawy.
3. Czy tym zeszłorocznych wykloszeniem zepsulam już trawę na zawsze?
4. Mam placki sianowate, mam placki przegnile(jak to rozpoznać?), a trawa ma rożne odcienie.
5. Nie wykluczam zakładania trawnika od początku, czy w takim wypadku trzeba całość przekopac, czy wystarczy przysypac i to co było przegnije?
6. Ogrod2000 możesz pokazać jak działa nawadnianie z "efektami" cieżko to zaprojektować, zainstalować?
0. Jak na tą porę roku za mała dawka azotu powinna być w okolicach 20%, a czasem więcej.
1. Aeratory są kosztowne, najtańszy jaki znam to AR19 Husqvarna (cena około 10.000zł)
Myślę, że pytasz o wertykulator (podnoszenie "siana") takie są dostępne
w bardziej przyziemnej około 2000zł np MTD SC40
2. Trudno zgadywać bez zdjęć
3. Raczej nie, ale unikaj takich sytuacji
4. Sianowata to wyschnięta, jasno żółta jak siano, placki przegniłe są ciemnego brązowego koloru miękkie, różny odcień może być przyczyną nierównomierności ziemi np na górce jaśniejsza w dołku ciemniejsza, ja bardziej zbitej ziemi jasna na luźnej ciemna.
5. Zdecydowanie polać "kosą chemiczną" Huzar 360 + Chwastox Turbo
6. Postaram się nagrać film, jeśli któryś z klientów mi wyrazi zgodę. Zaprojektować nie jest trudno, problem stanowi wykonanie, wymaga to doświadczenia i specjalnej elektroniki, którą na indywidualne potrzeby inwestora, produkuję. Np przy rozbudowie istniejącej instalacji "dokładam" specjalny moduł z procesorem jak na zdjęciu i przez wgranie odpowiedniego programu tworzę efekty, przejść fal, zwiększania lub zmniejszania zasięgów zraszaczy. Dodatkowo posiada odczyt wilgotności gruntu w każdej strefie pojedynczego zraszacza co daje oszczędność wody nawet 50% i zwiększa precyzję podlewania.