Wallota spinosa.(Cyrtanthus elatus )Identyfikacja i dyskusje

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2006, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ze względu na dość wąskie liście może to być valota.
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bo to jest vallota :D
Awatar użytkownika
Malkar
500p
500p
Od: 27 sty 2007, o 21:16

Walota okazała(Vallota speciosa)

Post »

Mało kłopotliwa. Jak jej ciasno w doniczce to lepiej kwitnie. Nie przechodzi okresu spoczynku czyli nie trzeba jej zasuszać. Lubi miejsca widne ale nie konieczne nasłonecznione. U mnie rośnie w odległości 1 metra od drzwi balkonowych, które zasłonięte są gęstą firanką i do tego zimują tam dwa wielkie oleandry. A kwitnie tak

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Małgorzata
Awatar użytkownika
bajka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 4 mar 2008, o 14:21

Vallota i czarne kropki ...

Post »

Witam Was bardzo serdecznie.

Niby wszystko jest ok i roślinka kwitnie, ogólnie wygląda cuuudnie ale przy wycieraniu liści zobaczyłam to:

Obrazek

Co to jest takiego ???
"Jak nie możesz dojść do siebie... to przyjdź do mnie :) "
Bajkowe Cudeńka
Iwkala
50p
50p
Od: 28 gru 2006, o 11:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Co to za roślinka? (Vallota)

Post »

Roślinka jest z cebulkowatych. Nazwy niestety nie znam.

Obrazek Obrazek
x-C-j
---

Post »

Najprawdopodobniej są to młode valloty lub hipeastrum ale dobrze by było zobaczyć cebulę do prawidłowej identyfikacji, kwitła już może Ci ta największa? :D
Iwkala
50p
50p
Od: 28 gru 2006, o 11:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie kwitła żadna, a mam je już 2 lata. A cebulki są małe i same się dzielą.
x-C-j
---

Post »

Więc stawiam na vallotę. :D
Awatar użytkownika
Malkar
500p
500p
Od: 27 sty 2007, o 21:16

Post »

To jest prawie na pewno vallota.
Przesadź ją do trochę mniejszej doniczki, bo ona nie lubi zbyt dużego luzu (przynajmniej u mnie tak było), lepiej wtedy kwitnie. I żeby nad ziemię wystawała w jednej trzeciej. Kwitną większe cebule.
Moja vallota przed przesadzeniem rosła w doniczce o średnicy 11 cm, kwitła co 3-4 miesiące, a jak ją wyciagnęłam w końcu do przesadzenia to prawie nie było ziemi a sporych, małych i całkiem małych cebulek było ze dwie garście.
Pozdrawiam. Małgorzata
Ryszka
200p
200p
Od: 15 lut 2008, o 16:48

Walotta wspaniała -stara nazwa (Cyrtrathus elatus)

Post »

No to parę słów o tej roślinie.
Obecna nazwa łacińska brzmi Cyrtanthus purpureus lub C. elatus (w różnych źródłach spotkałam dwie różne wersje); poprzednia nazwa - Vallota speciosa nadal jest powszechnie używana w poradnikach o uprawie kwiatów (o ile w ogóle poradnik o tej roślinie wspomina!).
Należy do rodziny Amarylkowatych - podobnie jak hippeastrum, amarylis, Crinum i wiele popularnych cebulowych roślin ogrodowych; pochodzi z południowej Afryki;
Opis: z cebuli, która może osiągać ponad 20 cm w obwodzie, wyrastają ciemnozielone, wąskie liście, o szerokości do 3 cm i długości do 40 cm; w sierpniu-wrześniu pojawia się pęd kwiatowy, długości ok. 40 cm, z kilkoma (zazwyczaj 5-7) ceglastoczerwonymi kwiatami; duże cebule wypuszczają po 2-3 pędy po kolei;

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ryszka
200p
200p
Od: 15 lut 2008, o 16:48

Post »

Zasady uprawy:
- cebulę wsadzamy do ziemi tylko do połowy, do obszernej doniczki, żeby się mogła kilka lat rozrastać bez przesadzania; najładniej wygląda, kiedy do jednej doniczki wsadzimy kilka cebul (między nimi trzeba zostawić po kilka cm miejsca!);
- ziemia zwykła ogrodnicza, jak jest zbyt gliniasta trzeba dodać piasku lub perlitu, na dno doniczki koniecznie drenaż;
- miejsce słoneczne przez cały rok; od maja do września mogą stać na balkonie lub tarasie; moje stoją na balkonie skierowanym na południowy zachód, w upały temp. sięga 40 stopni i czują się tam świetnie! lato tego roku natomiast było raczej chłodne, a walota kwitła jak zwykle (moja kochana walusia :) !!!)
- zimą może stać w normalnie ogrzewanym pokoju, np. przy drzwiach balkonowych, z dala od kaloryfera; może stać także w chłodniejszym pomieszczeniu, byle temperatura nie spadała poniżej 10 stopni;
- podlewać obficie wiosną i latem, w upały na balkonie nawet codziennie (jeżeli ziemia szybko wysycha); jesienią i zimą podlewam raz na tydzień, a jak rośliny stoją w chłodzie, to nawet można rzadziej;
- nawożenie od wiosny do pojawienia się pędów kwiatowych raz na tydzień;
- kwitnie w sierpniu i wrześniu, ale już parę razy zdarzyło mi się, że jakiś pojedynczy pęd kwiatowy pojawił się niespodzianie wiosną (czego innym właścicielom waloty też oczywiście życzę :D );
- cebule waloty nie przechodzą okresu spoczynku, przez cały rok są liście, tyle że zimą częściej żółkną (takie żółknące najlepiej od razu usuwać),
- rozmnaża się z cebulek przybyszowych, których każda cebula, nawet jeszcze młoda, produkuje po kilka rocznie; najlepiej je oddzielać i sadzić do osobnych doniczek, żeby się nadmiernie nie zagęszczały; młode cebule kwitną po ok. 3 latach;

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zapomniałam dodać, że jest to roślina dla cierpliwych - kilka lat trzeba poczekać, żeby cebule wypuszczały po 3 pędy. Moje najstarsze cebule mają ponad 10 lat. Ale za to efekt potem jest naprawdę oszałamiający, zdjęcia tego nie oddają (przynajmniej moje :lol:).

Miło mi będzie, jak komuś te informacje się przydadzą.
Niewiele na temat walotty można znaleźć w książkach, rzadko też jet uprawiana, a na prawdę jest to niekłopotliwa roślina.
Co prawda, jak nie kwitnie, to nie jest zbyt dekoracyjna, ale to samo dotyczy hippeastrum, a są one jednak dość popularne.
Awatar użytkownika
teli
200p
200p
Od: 17 paź 2008, o 10:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Vallota

Post »

Witam
Mam problem z vallotą , żółkną jej listki ....słyszałam , że nie powinny żółknąć
Trzymam na wschodnim parapecie , pokój ciepły , podlewam na spodek , ziemia , liściasta , wymieszana z podłożem kokosowym , podejrzewam ,że brak odżywki , do liściowych , podlewałam całe lato , wodą , rzadko dawałam odżywkę
Carpe Diem...
x-C-j
---

Post »

Mało wody i brak nawozu, wallota powinna być podlewana na podstawek podobnie jak hipeastrum ale ta roślina lubi częstsze podlewanie, ziemia nie powinna tak przesychać jak to widać na zdjęciu, nawożenie intensywne - przy każdym podlewaniu dawaj nawóz dla roślin zielonych od marca aż do końca września potem daj jej odpocząć podlewający tylko woda w okresie spowolnionej wegetacji tzn. w okresie zimowym. :wink:
andrzejek571
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 kwie 2009, o 10:48

Nazwa

Post »

Kochani moze uda mi sie wkleic zdjecia w koncu. Jak sie nazywają te roslinki Obrazek Obrazek Obrazek
x-C-j
---

Post »

Widać tylko jedną fotkę ale stawiam że to vallota. :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”