Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty, cz.3
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Identyfikujemy kaktusy, prośby o rozpoznanie cz.3
Roślinka z brodawkami to rodzaj Mammillaria.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- mCm86
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tyle, że to Mammillaria to wiem Miałem nadzieję, że dowiem się konkretnie jaka ale to poszukam sobie już sam Ten drugi to nie wiadomo co to?
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Jak będzie miała kwiatki to zobaczymy.Teraz trudno
- mCm86
Mnie się wydaje, że to Mammillaria backebergiana, bo jest pod wieloma względami podobna Po pozostałościach kwiatów widzę, że miały kolor jak ta Mammillaria na zdjęciu w linku:
http://www.mammillarias.net/gallery/B/M ... giana_0205
Ten drugi to chyba Pilocereus azureus Tak przynajmniej nakierowała mnie książka, którą posiadam Teraz co najwyżej ktoś mógłby potwierdzić moje domysły
http://www.mammillarias.net/gallery/B/M ... giana_0205
Ten drugi to chyba Pilocereus azureus Tak przynajmniej nakierowała mnie książka, którą posiadam Teraz co najwyżej ktoś mógłby potwierdzić moje domysły
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Pierwsza roślinka to Trichocereus pachanoi lub coś bardzo blisko spokrewnionego (np. T.briggesii). Drugi kaktus to forma monstrualna Austrocylindropuntia subulata. Jeśli chodzi o wielość doniczek to roślinki nie wymagają przesadzenia. Nie wiem w jakim podłożu są posadzone. Substrat w doniczce z trichocereusem wydaje się zbyt żyzny i pewnie warto go wymienić na bardziej przepuszczalny. Dodatkowo kawałki marmuru na powierzchni mają odczyn zasadowy a tego kaktusy za bardzo nie lubią.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
OK Dzięki bardzo Trichocereus był przesadzany do Ziemi dla Kaktusów i może faktycznie nie potrzebne te kamyczki marmuru.
Czym sie różni forma monstrualna od tej zwykłej?
Czym sie różni forma monstrualna od tej zwykłej?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem "ziemia dla kaktusów". Jeśli coś tak opisanego kupiłeś w kwiaciarni czy hipermarkecie to takie podłoże nie nadaje się do posadzenia kaktusów. Trzeba wymieszać to w proporcjach co najmniej 1/1 a najlepiej 1/2 z grubym piaskiem lub innym składnikiem mineralnym i dopiero do tak przygotowanego podłoża można posadzić kaktusy.
A czym różni się forma monstrualna od normalnego kaktusa? Na cóż, najprościej pisząc w przypadku opuncji jest anomalią, która daje wyjątkowo dużo odrostów i nie kwitnie.
A czym różni się forma monstrualna od normalnego kaktusa? Na cóż, najprościej pisząc w przypadku opuncji jest anomalią, która daje wyjątkowo dużo odrostów i nie kwitnie.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- mCm86
- Spy
- Od: 25 lip 2009, o 15:47
~Opuntia monacantha, Ferocactus horridus.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- Layla1991
- 10p - Początkujący
- Od: 12 maja 2012, o 19:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam, jakieś ponad pół roku temu do naszej kolekcji parapetowych kwiatków doszedł bardzo malutki (miał wówczas może około 10 centymetrów) kaktusik. Czas minął, kaktus urósł jak wariat i rosnąć nie przestaje Żaby mu w tym pomóc chciałabym się dowiedzieć, co to wgl za roślinka Zakupiony za kilka złotych w E.Leclercu nie był zaopatrzony w karteczkę z nazwą
A oto i on:
Może komuś pomoże w rozpoznaniu fakt, że gdy tylko dostanie zbyt dużo słońca lub odrobinę zimnego powietrza jego "łapki" kładą się niemal do ziemi. Jednak gdy tylko zestawić go na stół (kawałek od okna) znów ładnie powstaje
A oto i on:
Może komuś pomoże w rozpoznaniu fakt, że gdy tylko dostanie zbyt dużo słońca lub odrobinę zimnego powietrza jego "łapki" kładą się niemal do ziemi. Jednak gdy tylko zestawić go na stół (kawałek od okna) znów ładnie powstaje
- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Opuntia monacatha 'Variegata'. Prawdopodobnie jest to forma monstrualna (także kwiatów się nie doczekasz na tej roślinie)
- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
To ja zapytam teraz :] Da się to rozpoznać bez kwiatka? Mój pierwszy wysiew, jeszcze sprzeda zainteresowaniem się mediolobiwkami. Było z tysiąc siewek różnych różności, ale co te siewki przeżyły to się w głowie nie mieści. Największe straty zrobiły kotki robiąc sobie z dużej kuwety kibel :] Do teraz zostały te dwa gymnaczki, trzy echinopsy/lobiwki jakieś, feraczek, może cośtam jeszcze. Dzięki ich poświęceniu teraz dużych strat w siewkach medio już nie mam, hehe.