Czosnek niedźwiedzi(Allium ursinum) cz.1
- jaska2503
- 50p
- Od: 3 lut 2010, o 16:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czosnek niedźwiedzi- Allium ursinum
Czosnek niedźwiedzi to jest to coś co za mną "chodzi".
Nie chcę niszczyć tego co jest w lesie(a nie jest dużo) i jeśli jest możliwość by mieć w ogródku to się bardzo cieszę
Nie chcę niszczyć tego co jest w lesie(a nie jest dużo) i jeśli jest możliwość by mieć w ogródku to się bardzo cieszę
Droga do ogrodu to droga do zdrowia!
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 cze 2011, o 19:53
Santia, jeśli masz wsadź szczypiorek do ziemi. Tam mu będzie lepiej, mój też kaprysił w doniczce. Zimuje bez problemu. Moim zdaniem najlepiej jest kupić sadzonki "niedźwiewdzia", choć zazwyczaj nie są tanie, ale z tego co widzę z siewem są kłopoty. Powoli, powoli, asię rozrośnie. Byle go niv nie zagłuszało. Ja mam taki lokalny, który rósł naturalnie w ogrodzie i kupiony, posadzony na grządce. Widzę, że kępa tego kupionego dopiero po 2 latach zacząła się rozrastać.
Smacznego, bo to najlepsza pora. W zeszłum tygodniu robiłam smażony jak szpinak, do jajka w koszulkach. Pychota.
Smacznego, bo to najlepsza pora. W zeszłum tygodniu robiłam smażony jak szpinak, do jajka w koszulkach. Pychota.
A mnie w tym roku czosnek wymarzł na dwóch stanowiskach (jakim cudem????)
Na szczęście mam go w jeszcze jednym miejscu. Marniutki w tym roku - listki malutkie.
Nie jem, hoduję na przyszły rok.
Wasze wyszły ładnie? Wszystkie?
Na szczęście mam go w jeszcze jednym miejscu. Marniutki w tym roku - listki malutkie.
Nie jem, hoduję na przyszły rok.
Wasze wyszły ładnie? Wszystkie?
- xipe
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Moje się obsiały bardzo ładnie.
Mój czosnek też podmarzł tej zimy Listki wyrosły na ok.1cm i rozwój się zatrzymał.Wykopałam, były obgniłe
Bardzo ciekawa roślina, też chcę ją mieć! Będę robił starania w tym kierunku.
Zielonym do góry!
niedługo będę zbierał nasionka czosnku więc chętni mogą napisać na PW lub maila.
Cebulki niestety muszą poczekać do wiosny.
Cebulki niestety muszą poczekać do wiosny.
Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
roslinyszulc@poczta.e.pl zerknijcie pod ten adres w sprawie czosnku niedźwiedziego.
Teraz jest najlepszy czas na sianie czosnku.
Właśnie naturalnie wysiewa się sam.
Właśnie naturalnie wysiewa się sam.
Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mój czosnek zimą wymarzł do cna. Bardzo go polubiłam i będę chciała mieć go nadal. Nie mam "ręki", tzn. cierpliwości do siewu i wolę gotowe cebulki. Kiedy jest najlepszy czas na sadzenie?
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Najlepiej sadzić wiosną .
Chętnych informuję, że widziałem nasiona czosnku niedźwiedziego w Leroy Merlin - nasiona konfekcjonowane przez Vilmorin. Sam kupiłem sobie paczuszkę żeby dosiać do tego co mam, bo jakoś brak mi cierpliwości na czekanie aż sam się porozsiewa. Są też w sklepie internetowym: http://www.sklep.vilmorin.pl/czosnek-niedzwiedzi.html
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 11 mar 2012, o 18:41
ja też kupiłam nasiona czosnku tylko nie wiem co z nimi zrobić. Posiać je do ziemi? Czy do doniczek? Ta instrukcja na opakowaniu dla mnie nie jest zbyt jasna