Alstromeria (Alstroemeria)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Alstromeria (Alstroemeria)
kupilam 6 klaczy tej lilii, przyszly w przesylce z dosyc duzymi cieniutkimi pedami, posadzilam delikatnie na grzadce i czekam co to z nich wyrosnie ??? czy sie w ogole przyjma? czy ktos z forumowiczow ma te roslinki u siebie? nie moge nigdzie znalezc jak je pielegnowac
-
Takie nazwy są wymyślane, aby ogłupić klienta, nazwa Alstroemeria nie jest handlowa.
Roślina ta występuje w wielu gatunkach i odmianach. Są formy typowo szklarniowe,
oraz zimujące w gruncie. Nigdy mi nie zakwitla, bo zawsze nornice zjadły.U kolegi
w Świeradowie zimowałw bez problemów, w cieżkiej wilgotnej ziemi. Posadziłem
jesienią dwie kupione w markecie, ani nie kwitły, ani nie wyszły po zimie, przykro mi,
że nie mogę pomóc.
Wiem jeszcze,że wywołuje uczulenia u osób pracujących w szklarni.
Roślina ta występuje w wielu gatunkach i odmianach. Są formy typowo szklarniowe,
oraz zimujące w gruncie. Nigdy mi nie zakwitla, bo zawsze nornice zjadły.U kolegi
w Świeradowie zimowałw bez problemów, w cieżkiej wilgotnej ziemi. Posadziłem
jesienią dwie kupione w markecie, ani nie kwitły, ani nie wyszły po zimie, przykro mi,
że nie mogę pomóc.
Wiem jeszcze,że wywołuje uczulenia u osób pracujących w szklarni.
-
Witam:)
Ja również nie mogę znaleźć nic na temat Alstromerii ani tu ani na innych stronach.
Nabyłam sobie dzisiaj jedną doniczkę z tym kwiatuszkiem, w wyżej wymienionym sklepie PNOSu, w Centrum Ogrodniczym na Al.Krakowskiej (spory wybór) i poczytałam trochę na temat tej roślinki. Może się komuś przyda
Mianowicie:
-stanowisko słoneczne do półcienistego,
-ziemia stale wilgotna
-podłoże mało kwaśne 6-6,5
-nawożenie co 2 tygodnie nawozem wieloskładnikowym,
-jeżeli ktoś chce trzymać w donicy to musi ona być duża, gdyż korzenie Alstromerii dorastają do około 40 cm
-zimuje do -7 stopni (doniczki lub ziemię okrywać)
Dopytałam o zimowanie w mieszkaniu. Mieszkanie jest za ciepłe, to musi być jakieś 10 stopni.
To tyle czego się dowiedziałam na temat tych kwiatuszków.
Zrobię zdjęcie, wstawię i może ktoś rozpozna co to za odmiana:)
Ja również nie mogę znaleźć nic na temat Alstromerii ani tu ani na innych stronach.
Nabyłam sobie dzisiaj jedną doniczkę z tym kwiatuszkiem, w wyżej wymienionym sklepie PNOSu, w Centrum Ogrodniczym na Al.Krakowskiej (spory wybór) i poczytałam trochę na temat tej roślinki. Może się komuś przyda
Mianowicie:
-stanowisko słoneczne do półcienistego,
-ziemia stale wilgotna
-podłoże mało kwaśne 6-6,5
-nawożenie co 2 tygodnie nawozem wieloskładnikowym,
-jeżeli ktoś chce trzymać w donicy to musi ona być duża, gdyż korzenie Alstromerii dorastają do około 40 cm
-zimuje do -7 stopni (doniczki lub ziemię okrywać)
Dopytałam o zimowanie w mieszkaniu. Mieszkanie jest za ciepłe, to musi być jakieś 10 stopni.
To tyle czego się dowiedziałam na temat tych kwiatuszków.
Zrobię zdjęcie, wstawię i może ktoś rozpozna co to za odmiana:)
-
Dzięki, Edzia gdzie te informacje znalazłaś? Z tych moich 6-ciu sadzonek wyszły tylko 4, urosły do około 10 cm (listki ładne, zielone) i ani myślą rosnąć wyżej, nie mówiąc nawet o kwitnieniu. Za to z ziemi wychodzą następne liście, chyba się cały czas rozrasta w korzenie. Ziemię na skwerku pod blokiem mam lichą, mimo władowania na te parę metrów kwadr. worka końskiego obornika, dwóch worów podłoża pieczarkowego, pełno jest jeszcze potłuczonego szkła, kawałeczków pustaków i kamyczków. Pawle jak wysokie są te rośliny?
Te informacje znalazłam kupując swoją Alstromerię. Dokładnie tam gdzie stały doniczki z tymi kwiatami trochę było o nich napisane:)
Niestety, nie znalazłam nazwy odmiany, którą zakupiłam. Ale któregoś dnia wstawię fotkę, może się komuś uda dojrzeć:)
Moja ma około 40 cm wysokości i z tego co wiem to wyższa nie będzie. Kwitnie i ma jeszcze sporo pąków.
I jeszcze kilka informacji o tym kwiatuszku. Kolejne pochodzą z książki, ktorej patronatem jest firma "Tomaszewski" a napisana została przez Małgorzatę Augustyn- "Encyklopedia pielęgnacji- rośliny pokojowe".
...Zimą potrzebuje stanowisk jasnych o temperaturze 10-15 stopni, co sprzyja zawiązywaniu się pąków kwiatowych. Zimą podlewamy oszczędnie- zbyt wilgotne podłoże może być przyczyną atakowania przez grzyby powodujące brązowienie i gnicie nasady pędów oraz kłącza. Przesadzanie łączymy z rozmnażaniem na początku maja. Roślinę dzielimy tak aby każda część miała kilkucentymetrowy odcinek kłącza z dobrze wykształconymi zawiązkami pędów i korzeni. W warunkach produkcujnych Alstromerię rozmnaża się metodą in vitro...
I rzeczywiście nazywa się ją Lilią Inków
Niestety, nie znalazłam nazwy odmiany, którą zakupiłam. Ale któregoś dnia wstawię fotkę, może się komuś uda dojrzeć:)
Moja ma około 40 cm wysokości i z tego co wiem to wyższa nie będzie. Kwitnie i ma jeszcze sporo pąków.
I jeszcze kilka informacji o tym kwiatuszku. Kolejne pochodzą z książki, ktorej patronatem jest firma "Tomaszewski" a napisana została przez Małgorzatę Augustyn- "Encyklopedia pielęgnacji- rośliny pokojowe".
...Zimą potrzebuje stanowisk jasnych o temperaturze 10-15 stopni, co sprzyja zawiązywaniu się pąków kwiatowych. Zimą podlewamy oszczędnie- zbyt wilgotne podłoże może być przyczyną atakowania przez grzyby powodujące brązowienie i gnicie nasady pędów oraz kłącza. Przesadzanie łączymy z rozmnażaniem na początku maja. Roślinę dzielimy tak aby każda część miała kilkucentymetrowy odcinek kłącza z dobrze wykształconymi zawiązkami pędów i korzeni. W warunkach produkcujnych Alstromerię rozmnaża się metodą in vitro...
I rzeczywiście nazywa się ją Lilią Inków
Alstromeria (Alstroemeria)Lilia Inków
Witam
Szukam pomocy jest to mój pierwszy wpis na tym forum.
Czy jest ktoś kto wie jak i gdzie mażna zdobyć nasiona astromerii, bardzo proszę o jakieś informacje.Pozdrawiam Bakalia
Szukam pomocy jest to mój pierwszy wpis na tym forum.
Czy jest ktoś kto wie jak i gdzie mażna zdobyć nasiona astromerii, bardzo proszę o jakieś informacje.Pozdrawiam Bakalia