Słonecznik - wysiew,wymagania,problemy cz.1
- roots23
- 500p
- Od: 23 sie 2010, o 16:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Słonecznik - uprawa
dziś posadziłam pierwsze słoneczniki karłowe
Pozdrawiam wszystkich ogrodników Renata
- noriska
- 100p
- Od: 8 mar 2012, o 15:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja posialam sloneczniki do rolek po papierze toaletowym. Jak podrosna to je wloze z ta rolka do ziemi - bo podobno nie lubia przesadzania. Przed wysianiem wlozylam ziarna na noc do letniej wody. Wysialam dwa tygodnie temu - juz kielkuja
I mam problem - bo u mnie zrobilo sie zimno i snieg pada .....a ja juz nie mam miejsca w piwnicy pod lampami! Juz sie nie moge doczekac bezprzymrozkowych nocy - bo mam taki namiocik foliowy na werandzie i tam moglabym przeniesc to cale, juz dosc spore, towarzystwo,
I mam problem - bo u mnie zrobilo sie zimno i snieg pada .....a ja juz nie mam miejsca w piwnicy pod lampami! Juz sie nie moge doczekac bezprzymrozkowych nocy - bo mam taki namiocik foliowy na werandzie i tam moglabym przeniesc to cale, juz dosc spore, towarzystwo,
Nie udało mi się kupić nasion słonecznika w torebeczkach - kupiłam normalnie w sklepie na wage- czy ma sznasę wyrosnąc czy takiego lepiej nie siać?
- noriska
- 100p
- Od: 8 mar 2012, o 15:49
Ja sadze, ze mozesz siac. O ile nie jest prazony
Ja mam karmik dla ptakow i tam podsypywalam w zime slonecznik. Smieciuchy zrzucily sporo na ziemie i musze walczyc z kielkami, bo akurta w tym miejscu nie chce miec slonecznikow
Ja mam karmik dla ptakow i tam podsypywalam w zime slonecznik. Smieciuchy zrzucily sporo na ziemie i musze walczyc z kielkami, bo akurta w tym miejscu nie chce miec slonecznikow
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Witajcie!
Przez ostatnie trzy lata nie mieliśmy słoneczników (zwykle sieje je H), ale postanowiłam w tym roku, ze już nie zapomnę i mam trzy opakowania, zobaczymy co się uda.
Przez ostatnie trzy lata nie mieliśmy słoneczników (zwykle sieje je H), ale postanowiłam w tym roku, ze już nie zapomnę i mam trzy opakowania, zobaczymy co się uda.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
- zeberka4
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
moje to już kiełkują!
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 kwie 2012, o 17:05
Z 27 sadzonek, zakiełkowała tylko połowa . Więc dziś zasiałem ponownie 15 doniczek, bez żadnych oborników pieczarkowych - czysty czarnoziem kwiatowy ze sklepu. Mam nadzieję, że jeszcze spokojnie zdążą wykiełkować i dogonią już te 7 centymetrowe(4 tygodnie temu zasiałem).
Ziarenka sadźcie zawsze szpiczastym czubkiem do ziemi(w innym razie zbyt blisko powierzchni zasadzone, rosną liściami do dołu, korzeniami w górę); można nadgryźć szpic w poprzek(pęknięcie osłonki) , żeby ułatwić uwolnienie pędu.
Pozdrawiam
Ziarenka sadźcie zawsze szpiczastym czubkiem do ziemi(w innym razie zbyt blisko powierzchni zasadzone, rosną liściami do dołu, korzeniami w górę); można nadgryźć szpic w poprzek(pęknięcie osłonki) , żeby ułatwić uwolnienie pędu.
Pozdrawiam
- stachs
- 100p
- Od: 26 lut 2012, o 19:50
Re: KIedy wysiewacie słonecznik?
Witam,
Czy jak posieje slonecznik teraz to zdąży dojrzeć? (przegapilem termin wnysiewu)
Czy jak posieje slonecznik teraz to zdąży dojrzeć? (przegapilem termin wnysiewu)
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Posiałam kupny słonecznik 29 kupek po 3 sztuki i tylko w trzech kupkach wzeszły 2 sztuki w pozostałych wszystkie 3. Będę uszczykiwać zostawiając tylko jeden w kupce. Czekam na to kiedy przejdzie obawa przymrozków i najsilniejszy się wyróżni.
W ubiegłym roku też tak siałam i nie we wszystkich kupkach wzeszły. Przesadzałam w brakujące miejsca i te przesadzane długo były mniejsze, ale wykształciły ładne tarcze i trochę później dojrzewały.
W ubiegłym roku posiałam 16 kwietnia i dojrzewał w sierpniu. Sądzę, ze jeszcze zdąży dorosnąć jeśli ktoś posieje teraz. Nie ponoszę odpowedziałności jak komuś nie zdąży bo nie mam takiego doświadczenia .
W ubiegłym roku też tak siałam i nie we wszystkich kupkach wzeszły. Przesadzałam w brakujące miejsca i te przesadzane długo były mniejsze, ale wykształciły ładne tarcze i trochę później dojrzewały.
W ubiegłym roku posiałam 16 kwietnia i dojrzewał w sierpniu. Sądzę, ze jeszcze zdąży dorosnąć jeśli ktoś posieje teraz. Nie ponoszę odpowedziałności jak komuś nie zdąży bo nie mam takiego doświadczenia .
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
- 50p
- Od: 11 lut 2012, o 23:41
Ja zazwyczaj trzymam słoneczki do końca, podparte, bo wiatry wrześniowe itd.. Jesienią zlatują się sikory i jedzą, ale i rozsiewają byle gdzie. Na wiosnę wystarczy tylko poprzesadzać tam gdzie mają być:) Gdy się patrzy na te słoneczniki latem, to robi się żal, że nie ma się uli... Pszczoły tak cieżko pracują na tych kwiatach, roboty maja multum, że niektóre nie są w stanie odlecieć wieczorem...
PS Moje słoneczniki były kiedyś w kalendarzu miejskim
PS Moje słoneczniki były kiedyś w kalendarzu miejskim
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Także posiałem kilka dni temu słonecznik ( 0,5 kg), nie jest jeszcze za późno, bo może nawet dojrzewać do późnej jesieni. Mam go szczególnie dla ptaków , sójki i dzikie gołębie pierwsze sprawdzają , czy już dojrzał.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 30 sty 2012, o 19:56
Ja też dopiero posiałam słonecznik jadalny, zbiorę go we wrześniu jak szczygły i sikorki mnie nie ubiegną
- kasia82
- 500p
- Od: 25 lut 2012, o 09:36
stachs wg książkowych terminów siewu słonecznik do gruntu siejemy od początku maja a w działkowcu pisali, że najlepiej posiać po 15 maja więc siej ile wlezie , ja posiałam w połowie kwietnia po 3 nasionka ale zdecydowanie za wcześnie ostatnie dwie noce były mroźne do -2 więc pookrywałam swoje słoneczniki. Jeśli chodzi o nasionka - wzeszły wszystkie obecnie rosną w parze lub pojedyńczo i mają ok 20cm.
Pozdrawiam