Choroby i dolegliwości kaktusów.Cz.1
Chory kaktus ?
Witam. Mam problem z kaktusem nie jest mój tylko mojej siostry, dostała go w prezencie i nie wiemy co to za odmiana. Przez to nie mogę znaleźć żadnych informacji o jego uprawie. Problem polega na tym że jego igły robią się czarne. Roślina była podlewana co dwa tygodnie. Bardzo proszę o pomoc w ustaleniu jaka to odmiana oraz jakieś wskazówki w dalszej uprawie tej rośliny. http://imageshack.us/photo/my-images/850/p1060817u.jpg/
- lampart111
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 gru 2009, o 09:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Chory kaktus ?
Witaj!
To sukulent pachypodium lamerea. W jakiej jest ziemi?
To sukulent pachypodium lamerea. W jakiej jest ziemi?
Kaktusowa szklarnia nr.1 i nr.2 |
Pozdrawiam! Jasiu
Pozdrawiam! Jasiu
CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów - PORADY
na moim kaktusie zauważyłam małe, białe, błyszczące jajeczka. było ich ok. 6. na drugim kaktusie delikatne, żółte wgłębienia. co to jest?
Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów - PORADY
Do lampart111
Witam. Jest to zwykła ziemia ogrodowa. Jak możesz to napisz jaka powinna być i co może być efektem tych czarnych igieł. Z góry dzięki za odpowiedź.
Witam. Jest to zwykła ziemia ogrodowa. Jak możesz to napisz jaka powinna być i co może być efektem tych czarnych igieł. Z góry dzięki za odpowiedź.
- mgr_
- Od: 24 paź 2010, o 18:37
Dokładnie tak jak piszesz, to suche to pozostałości po kwiatach z tamtego roku.Kilkor pisze:Witam prosze o ocene zdrowotną obu kaktusów szczegolny niepokoj o notocactus czyżby już przekwitł ?
ok a wielkanocnik wszystko ok nie za szybko te kwiaty mu opadają?
- mgr_
Wielkanocnik to nie moja bajka, moze ktoś inny się wypowie na jego temat.
- milkicja
- Od: 6 kwie 2010, o 18:19
Witam. Mam problem z moim kaktusem. Nie wiem czy to robaki, czy za mało wody, czy coś innego. Czy warto go ratować??

Starałam się zrobić dokładne zdjęcia z każdej strony.

Starałam się zrobić dokładne zdjęcia z każdej strony.
- mgr_
Wg mnie jest to zdrowa roślina. Ma co prawda jakieś uszkodzenia, ale nie są one zagrożeniem dla jej życia. Co więcej, widać na stożkach wzrostu że roslina zaczęła rosnąć. Trzeba ją postawić w maksymalnie nasłonecznione miejśce. I przesadź ją z tego torfu do własciwego substratu - same kamyki na wierzchu nie załatwią sprawy.
- milkicja
- Od: 6 kwie 2010, o 18:19
Ale to nie jest torf. Kamyki położyłam kiedyś dla ozdoby. Ziemia jest z piachem i czymś jeszcze taka kaktusowa.
No zobaczymy co z niego będzie.
No zobaczymy co z niego będzie.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
To nie jest kaktusowe podłoże. Przynajmniej 60-70% jego objętości powinny stanowić składniki mineralne (np. gruby piach, perlit, drobny keramzyt, tłuczona cegła) a na zdjęciu widać, że kruszywo to raptem max. 20% objętości tego podłoża.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- mgr_
Tomek napisał to samo co i ja zauważyłem.
BTW akurat ta mmilaria powinna dać sobie radę i w tym substracie tylko po co ją męczyć.
BTW akurat ta mmilaria powinna dać sobie radę i w tym substracie tylko po co ją męczyć.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 3 mar 2012, o 01:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam problem w trakcie wymiany ziemi u zakupionych ferocactusów zauważyłem że tuż przy korzeniach --spody roślin są lekko podgnite i widać że jest to świeże stopień podgnicia jest lekki tzn. tkanka jest miększa lecz nie rozłazi się całkowicie tak jak w zaawansowanym już etapie. Może popełniłem błąd podlewając je mocno od razu gdy przyszły (miały bardzo sucho) mało ważne. Taraz ważniejsze jest jak im pomóc tzn. spryskałem całą roślinę kaptanem zawiesinowym (nie wiem czy na zgniliznę to coś pomoże?), i teraz nie wiem co dalej wsadzać je do suchej ziemi? czy poczekać aż te odnicia zaschną. nie wiem czy podlewac je dalej w późniejszym czasie tak jak normalnie czy ostrożniej. Doradźcie coś
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Kompletna susza do momentu zupełnego zagojenia się ran i ustąpienia zgnilizny jest konieczna. Ja bym rozważał wycięcia zainfekowanych tkanek. Może jakaś fotka?
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek