Różany ogród Moniki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Różany ogród Moniki

Post »

Majeczko, białe hortensje kupuję co roku. Jesienią przesazam do gruntu, ale niestety później mam same liście w kolejnych latach. Rośnie ich już 8 na białej rabacie i w innych miejscach w ogrodzie. Różowych też sporo i też tylko liscie. W tym roku spróbuję przechować w piwnicy w tych donicach. Zobaczymy, czy się uda.
Kupuję już kwitnące. Ta ma jeszcze zielone kwiatostany, więc będzie kwitła co najmniej 2 - 3 miesiące. W ubiegłym sezonie miałam do późnej jesieni, aż kwiaty przy przekwitaniu zzieleniały, a później zrobiły się suszki :lol:
Mam jeszcze dwie w donicach - na schodach koło filarów je widać. Są mocniej rozwinięte, bo kupione już ponad miesiąc temu. Ta będzie ładniejsza, bo ma więcej kwiatów. Jeszcze jedną muszę kupić i w tym roku wystarczy.
Tutaj mam jeszcze taką fotkę jednej z tych ze schodów
Obrazek

Rosną 'w nogach' hortensji takie białe miniaturowe surfinie, które posadzę również w tej nowej donicy.
Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak już o donicach piszę, to pokażę moje bratki, które wsadziłam do donic przy drzwiach w towarzystwie bluszczy. Pięknie się rozrosły i kwitną non stop od początku kwietnia
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

;:oj ale śliczne te miniaturowe surfinie :D
Ja pierwszą zimę mam kilka hortensji w gruncie. Miały kopce, teraz ziemie rozgarnęłam i podlałam nawozem dla hortensji. Na dwóch z ziemi już wyłażą listeczki, a czy zakwitną to zobaczę. :roll:
Białe bratki śliczne. Lubisz białe kwiaty, ale musze przyznać, że takich ja nigdzie nie widzę. ;:185
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Moniś przepięknie prezentują się te białe kwiaty w donicach, tak szlachetnie i elegancko....po protu pięknie. Bardzo podoba mi się biały brateczek, bardzo rzadko spotyka się ten kolor . Ja właśnie wczoraj swoje bratki przesadzałam z donic na rabaty, kwitną wspaniale, aż mi było szkoda, ale musiały ustąpić miejsca pelargoniom, begoniom i innym tarasowcom.
Nowe donice super....szczególnie ta mniejsza, naprawdę piękna i ciekawa :D
Awatar użytkownika
carissima
50p
50p
Od: 17 mar 2012, o 00:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zostawiam ślad by jutro móc wrócić do Ciebie i przy kawce na spokojnie obejrzeć Twoje dzieła :)
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Moniko :wit nadrobiłam dziś zaległości w Twoim wątku.
Prawdę mówiąc wiedziałam,czego mogę się tu spodziewać ;:180 więc moja radość tym większa,że naładowałam się na zaś,czuje sie rewelacyjnie jak zawsze po wizycie u Ciebie.
Twoje zakątki już dziś są niesamowite... prawda,jak miło móc wyjśc raniutko kiedy wszyscy jeszcze spią na taras czy do ogrodu?
Całkiem niedawno pisałyśmy o tym(3 lata temu?),kiedy czekałaś na taki moment a teraz już możesz czuć się usatysfakcjonowana.
Masz przepiekny ogród i to juz wiesz,teraz właściwie pozostało Ci dopieszczanie tego co stworzyłaś i systematyczne powiększanie rabat :wink:
Bo nie wątpię,że z czasem,kiedyś i Tobie zabraknie miejsca na nowe rośliny,które zawojują Tobą.
Jest ich jeszcze cała masa.
Sałata pod cisami,trawnik wykoszony ekstrawagancko z konieczności :;230 to również miłe akcenty wynikające z posiadania własnego ogrodu.
Tym nie mniej czekam na czerwiec,na różany spektakl w najpiękniejszym wydaniu. :wit
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Monia :wit
Kompozycje w donicach pomysłowe - biel jest taka elegancka....a u Ciebie prawdziwy Wersal z tą rabatą kulistą przed domem, kulkowymi bukszpanami i kolumnami przed domem :uszy Trzymasz fajny styl i ogród prezentuje się coraz piękniej ;:170 nowa rabatka też nabiera kształtu, juz wygląda bardzo fajnie ;:333 Masz też olsniewającą kolekcję bzów, a ten głóg... ;:167
Miłego dnia :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Monia a gdzie kupujesz Million Bells?
Nie mogę coś się na nie natknąć :roll:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

majka411 pisze:;:oj ale śliczne te miniaturowe surfinie :D
Ja pierwszą zimę mam kilka hortensji w gruncie. Miały kopce, teraz ziemie rozgarnęłam i podlałam nawozem dla hortensji. Na dwóch z ziemi już wyłażą listeczki, a czy zakwitną to zobaczę. :roll:
Białe bratki śliczne. Lubisz białe kwiaty, ale musze przyznać, że takich ja nigdzie nie widzę. ;:185
Majeczko, ja uwielbiam te mini surfinki. Mam nadzieję, że będą tak pięknie rosły jak ubiegłoroczne, które do przymrozków miały non stop fontannę kwiecia ;:333
Mam też inne - pełne fioletowe z ciemnymi żyłkami
Obrazek

w paseczki
Obrazek

fioletowe
Obrazek

pełne różowe i jeszcze inne, ale nie zrobiłam fotek.

Co do hortensji...
Jeśli liście wychodzą z ziemi, to nie zakwitną :? Jeśli z zeszłorocznych pędów, to można spodziewać się kwiatów ;:108

-- Pn 14 maja 2012 21:13 --
AGNESS pisze:Moniś przepięknie prezentują się te białe kwiaty w donicach, tak szlachetnie i elegancko....po protu pięknie. Bardzo podoba mi się biały brateczek, bardzo rzadko spotyka się ten kolor . Ja właśnie wczoraj swoje bratki przesadzałam z donic na rabaty, kwitną wspaniale, aż mi było szkoda, ale musiały ustąpić miejsca pelargoniom, begoniom i innym tarasowcom.
Nowe donice super....szczególnie ta mniejsza, naprawdę piękna i ciekawa :D
Aga, u mnie też sporo bratków przesadziłam z dinic na rabaty. Część jeszcze czeka na przesadzenie. Nie wyrzucam, bo są naprawdę ładne.
Begonie słabo mi rosły rok temu i się zniechęciłam do nich ;:131

-- Pn 14 maja 2012 21:14 --
carissima pisze:Zostawiam ślad by jutro móc wrócić do Ciebie i przy kawce na spokojnie obejrzeć Twoje dzieła :)
:wit :wit :wit
Zapraszam ;:7
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

KaRo pisze:Moniko :wit nadrobiłam dziś zaległości w Twoim wątku.
Prawdę mówiąc wiedziałam,czego mogę się tu spodziewać ;:180 więc moja radość tym większa,że naładowałam się na zaś,czuje sie rewelacyjnie jak zawsze po wizycie u Ciebie.
Twoje zakątki już dziś są niesamowite... prawda,jak miło móc wyjśc raniutko kiedy wszyscy jeszcze spią na taras czy do ogrodu?
Całkiem niedawno pisałyśmy o tym(3 lata temu?),kiedy czekałaś na taki moment a teraz już możesz czuć się usatysfakcjonowana.
Masz przepiekny ogród i to już wiesz,teraz właściwie pozostało Ci dopieszczanie tego co stworzyłaś i systematyczne powiększanie rabat :wink:
Bo nie wątpię,że z czasem,kiedyś i Tobie zabraknie miejsca na nowe rośliny,które zawojują Tobą.
Jest ich jeszcze cała masa.
Sałata pod cisami,trawnik wykoszony ekstrawagancko z konieczności :;230 to również miłe akcenty wynikające z posiadania własnego ogrodu.
Tym nie mniej czekam na czerwiec,na różany spektakl w najpiękniejszym wydaniu. :wit
Krysiu, dziękuję za miłe słowa pod adresem ogrodu. To bardzo motywuje ;:196 Masz rację - możliwość spaceru po ogrodzie tuż po wyjściu z łóżka jest nieoceniona ;:108
A róże...? Myślę, że jak przyjdą znów takie upalne dni jak tydzień temu, a po nich deszcz, to wszystko szybko zakwitnie. Zaczęły się już zawiązywać pąki, a to znaczy, że teraz potrzebne słoneczko :uszy Sporo niestety nie przetrwało, kilka ledwie zipie, ale może jeszcze odbiją - wciąż daję im szansę.
Najbardziej żal mi dwóch Pastelli :cry:
Całe szczęście, że gdy już jakaś się sprawdzi, to mam w zwyczaju kupować kilka szt. z odmiany, więc będę się musiała pocieszyć pozostałymi Pastelkami ;:224
Teraz czeka mnie jeszcze wielkie pielenie. Nie wiem skąd, ale nasiało mi się masę maków ;:173 Muszę powyrywać zanim zakwitną, a jest tego po prostu zatrzęsienie :twisted:

-- Wt 15 maja 2012 06:07 --
robaczek_Poznan pisze:Monia :wit
Kompozycje w donicach pomysłowe - biel jest taka elegancka....a u Ciebie prawdziwy Wersal z tą rabatą kulistą przed domem, kulkowymi bukszpanami i kolumnami przed domem :uszy Trzymasz fajny styl i ogród prezentuje się coraz piękniej ;:170 nowa rabatka też nabiera kształtu, już wygląda bardzo fajnie ;:333 Masz też olsniewającą kolekcję bzów, a ten głóg... ;:167
Miłego dnia :wit
Tak, Kasiu, lubię białe kwiaty - nie tylko w donicach, ale i do wazonu. Już nie mogę się doczekać na mieczyki ;:65 Póki co w domu muszę się zadowolić tulipanami i margaretkami.
Bardzo się cieszę z głogu - to piekne drzewko. Podziwiam też większe okazy w miejcowych ogrodach - są naprawdę śliczne :D
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AniaDS pisze:Monia a gdzie kupujesz Million Bells?
Nie mogę coś się na nie natknąć :roll:
Jak to? One są wszędzie - w ogrodniczych, na targu w Trzebini i Chrzanowie. Ja swoje kupiłam w ogrodniczym koło targowiska w Trzebini. Jest tam bardzo duży wybór zarówno w wiszących donicach, jak i pojedynczych sadzonkach. Najwięcej do wyboru jest w sobotę.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przekwitły sasanki - pięknie wyglądają na tym etapie
Obrazek

Ostatnie tulipanki
Obrazek

Obrazek

I pierwsze orliki
Obrazek

Mój Marek mówi, że nareszcie coś w ogrodzie rośnie, bo dawno nie przesadzałam :;230
Obrazek
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Ciekawe stwierdzenie M. :;230 to jak przesadzasz to nie rośnie :;230
Czasami szuka się odpowiedniego miejsca dla danej rośliny i długo to trwa, choć ja nie lubię przesadzać ale czasem mus. ;:108
Żurawki limonkowe wyglądają świetnie z zielenią cisów, taki kontrast robi wrażenie, tych ciemnych nie widać za bardzo z daleka.
Biel w ogrodzie jest taka rozświetlająca wieczorową porą i nawet takie malutkie brateczki to potrafią. ;:3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”