Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tomate
200p
200p
Od: 27 kwie 2012, o 19:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3

Post »

Tula, mam nadzieję że wszystko ci przreżyło. W górach pogoda zmienia się czasami tak szybko.

U mnie w Nadrenii też pogoda strasznie w kratkę na dodatek mieszkam na górce i ci w dolinie Renu mają już dużo cieplej jak u nas. Dlatego ja sieję pomidory dopiero w połowie marca, bo bym je musiała wieki w domu trzymać a nie ma tyle parapetów wolnych. Jak na razie zabieram je na noc do domu, w nocy na nadzielę też był tu mróz. Ale mam nadzieję że już niedługo i wszystkie pójdą na dwór.

Czy ma ktoś z was "Maliniaka"? Dostałam go i nie wiem jaki on. Wygląda na krzaczastego, bo jest jak na razie bardzo krępy. Trzeba go tez wiązać?
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Awatar użytkownika
tomate
200p
200p
Od: 27 kwie 2012, o 19:29

Post »

Serdecznie dziękuję ciomciu :wit już czytam...
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

No i dobrze, że zabrałam do domu, bo dziś było poniżej 2 stopni, a ostatnio właśnie przy takiej tem. kilka mi wyleciało. :evil:
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

Tomate masz racje. W niedziele wiekszosc dnia byla piekna, a pod wieczor w ciagu kwadransa zaciagnelo chmurami, zerwal sie wiatr i rozpadalo sie.
W domu mam jeszcze okolo 50 dyn, tylez slodkiej papryki i skrzynke (16? ) pomidorow. Jakby dynie ubilo, to jest na podmianke, chociaz to mialo isc na druga dzialke, gdzie mam wode. Chcialam porownac o ile lepiej sobie poradza te same odmiany w lepszych warunkach.

A siac pomidory w przyszlym roku będę na poczatku kwietnia. Bo tu i tak nie wysadze wczesniej niz 10 maja, a po dzisiejszej pogodzie zaluje, ze nie wstrzymalam sie jeszcze tydzien. A pomidory takie wyrosniete to tylko klopot w domu, zajmuja wiecej miejsca niz mniejsze sadzonki. Nadawaly sie do wysadzenia juz 3 tygodnie temu.

Za oknem widac jak co chwile slonce przebija zza chmur, wiec dlugo ten wicher nie potrwa. A wieje tak, jakby sie wiatry upily.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38

Post »

Tula pisze: A wieje tak, jakby sie wiatry upily.
Nie wiem, skąd wzięłaś to określenie, bo pierwszy raz je słyszę, ale jest zajefajne ;:215
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p
Od: 9 mar 2010, o 09:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jestem chora a tu przed nami "zimna Zośka".Martwiłam się o pomidory, więc poprosiłam wczoraj swojego"M", by zapalił wkłady od zniczy w szklarni, bo ja miałam gorączkę i nie chciałam się telepać. Polazł, nie było go z pół godziny...myślę sobie, może coś jeszcze robi..A On???!!! Zapalił GRILA w szklarni ;:14 ;:145 Poszłam teraz dopiero, bo się trochę lepiej poczułam a tam pomidory czarne ;:145 ;:145 Opalone, odymione ;:145 Jedne krzaki całe, inne czubki.... :( Jestem załamana. 40 krzaków zmasakrowanych w jedną noc...( To mój post z " błędów w ogrodnictwie")
Czy takie pomidory odżyją? Czy dadzą radę? Same środki czubków są nienaruszone, ale niektóre krzaki mają uszkodzone sporą część liści :(.
Polima
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 mar 2012, o 18:00

Re: Ziemia pod pomidora

Post »

Witam ponownie.
Zmierzyłem pH. Wynosi 6,8 - 6,9. Czy to jest dobre pH pod pomidora czy coś jeszcze muszę zrobić?
mk1a
100p
100p
Od: 6 maja 2012, o 20:15
Kontakt:

Post »

MENA cale szczęście że powiedziałaś menowi swemu że to pomidory marzną nie ty bo byś na tym grilu wylądowała :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
robson076
100p
100p
Od: 6 mar 2012, o 18:32

Post »

u mnie w lublinie 4st było pomidorki moje skaczą w oczach i po co tyle zadymy nic waszym pomidorkom nie bedzie ,bez podniety dadza rade ;:223 ;:223
mk1a
100p
100p
Od: 6 maja 2012, o 20:15
Kontakt:

Post »

gadanie a szron już drugą noc a raczej ranek wole farelkę włączyć 4x po 15 minut i spać spokojnie
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

Mena515!
Mąż pewnie chciał dobrze,a wyszło jak zwykle w takich przypadkach.Nie martw się.Pomidory,które mają zdrowe czubki będą dalej się rozwijać.Te liście zniszczone z czasem oberwiesz.U mnie sadzonki stoją we folii.Ani razu nie dogrzewałam ich,wyglądają dobrze.Wydaje mi się,że przyzwyczaiły się do zimna.Tylko na noc zamykam folię z obu stron.Rano otwieram.A temp.mają tam taką jaka jest na zewnątrz.
Życzę zdrowia i udanych plonów!
karr-km
200p
200p
Od: 3 paź 2011, o 18:01

Post »

Ja dziś idę na żywioł. Zostawiam pomidory bez żadnego przykrycia ze względu na to że o 4.30 było 5 stopni ciepła (wiadomość od sąsiada), a o 6 było 7 stopni ciepła. W takich temperaturach nic im się nie powinno stać.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”