Dalie wymagania,problemy - cz.2
Re: Dalie - cz.2
Witam:)
Posadziłam ostatnio swoje pierwsze dalie kupione na giełdzie w doniczkach.
Niestety te największe kwiaty, ktore były już rozwinięte w czasie sadzenia, przekwitły i musiałam je obciąć. Powiedzcie, czy to normalne, czy coś źle zrobiłam? (niestety jestem ciągle laikiem w kwestii ogrodnictwa)
Wykopałam im duże dołki, dosypałam dobrej ziemi ogrodowej (bo na działce jest gliniasta) podsypałam agrofoski. Na koniec podlałam.
Będę wdzięczna za sugestie!
Posadziłam ostatnio swoje pierwsze dalie kupione na giełdzie w doniczkach.
Niestety te największe kwiaty, ktore były już rozwinięte w czasie sadzenia, przekwitły i musiałam je obciąć. Powiedzcie, czy to normalne, czy coś źle zrobiłam? (niestety jestem ciągle laikiem w kwestii ogrodnictwa)
Wykopałam im duże dołki, dosypałam dobrej ziemi ogrodowej (bo na działce jest gliniasta) podsypałam agrofoski. Na koniec podlałam.
Będę wdzięczna za sugestie!
-
- 10p - Początkujący
- Od: 27 mar 2012, o 21:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy jest już za późno na posadzenie karp dalii, czy jeszcze jest szansa że doczekam się ładnych roślinek?
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
binia balbinia, karpy dalii wysadza się do gruntu po 15 maja, żeby ich nie przymroziło.
Teraz jest właśnie pora na ich sadzenie
Do lata pięknie wyrosną i zakwitną.
Teraz jest właśnie pora na ich sadzenie
Do lata pięknie wyrosną i zakwitną.
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
binia balbinia - Teoretycznie właśnie teraz jest pora na sadzenie. Bo zgodnie z instrukcjami z sadzeniem do gruntu czeka się aż skończy się ryzyko przymrozków (czyli do tak zwanych "zimnych ogrodników' - czyli koło 15 maja). Większość jednak ludzi sadzi je wcześniej z tą myślą żeby "w razie czego" okryć je czymś od mrozu. Wcześniejsze sadzenie powoduje szybsze wejście w fazę kwitnienia (zależnie od odmiany czeka się około dwa miesiące od posadzenia do pierwszych kwiatów).
-
- 10p - Początkujący
- Od: 27 mar 2012, o 21:17
uff...rankiem posadziłam 10 karp...teraz będę ich wypatrywać z niecierpliwością ;D no ale pewnie to troszkę potrwa. jak będą to się pochwalę...mam fioletowe Franz Kafka bo sie w nich szalenie zakochałam i lilac time
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Z doświadczenia wiem że od posadzenia do objawów życia to jakieś 2 tygodnie - a potem już z górki ;)
- ewa w
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2012, o 14:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje około 20 szt. juz pokazują liście a miniaturki zaczynaja kwitnąć
- reniusia20
- 1000p
- Od: 2 kwie 2012, o 15:06
Jejku! Ja Wy to robicie że już macie kwiatuszki na daliach? ...
Ja na radzie moich dali (wieloletnich) nie wysadzałam do gruntu bo się bałam przymrozków dopiero po 15 maja je sadzę - no i nie wiem czy dobrze robię?
Kiedy Wy sadziliście dalie i wgl takie tam robicie że tak pięknie wam kwitną! ...
Dopiero zaczynam się powolutku uczyć co i jak z kwiatuszkami - także nie gniewajcie się na Mnie o takie głupie pytanka hihi
Jestem tutaj nowiutka!Witam wszystkich cieplutko
Ja na radzie moich dali (wieloletnich) nie wysadzałam do gruntu bo się bałam przymrozków dopiero po 15 maja je sadzę - no i nie wiem czy dobrze robię?
Kiedy Wy sadziliście dalie i wgl takie tam robicie że tak pięknie wam kwitną! ...
Dopiero zaczynam się powolutku uczyć co i jak z kwiatuszkami - także nie gniewajcie się na Mnie o takie głupie pytanka hihi
Jestem tutaj nowiutka!Witam wszystkich cieplutko
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Reniusia! Ze spokojem! Dalie można posadzic dziś nawet! Zrobi się ciepło, będą podlewane, raz dwa urosną i zakwitną. Dalie to są kwiaty lata i jesieni więc zdążą zakwitnąć. Te, które teraz kwitną są podpędzane w domu. Można tak zrobić, ale nie trzeba. Ja też jedną wsadziłam do donicy w marcu i mam już pączki kwiatów, ale to dlatego, że kłącza miałam mizerne i bałam się, że polegnie.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- reniusia20
- 1000p
Ohhh... sie uspokoiłam trochi,bo już myślałam że przespałam sadzenie dali! hehe:D
No to fajniutko! będę o Nie dbać !!!
Będę pisać co i jak mi idzie uprawa : ))
Dzięki za informację "takasobie"
No to fajniutko! będę o Nie dbać !!!
Będę pisać co i jak mi idzie uprawa : ))
Dzięki za informację "takasobie"
- ewa w
- Od: 13 sty 2012, o 14:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Reniu moje zaczęły wczesnie rozwijać się więc je wsadziłam do doniczek w domu a dwa tygodnie temu do gruntu . Przygotowana byłam ,że w razie zimnicy je okryję.
Właściwa pora sadzenia jest chyba właśnie teraz
Właściwa pora sadzenia jest chyba właśnie teraz
- reniusia20
- 1000p
Dziękuję Ewciu,chyba własnie posadzę moje dalie zaraz w poniedziałek!!! i będę czekać na efekty...z 2-3 tygodnie temu wyniosłam je do bardziej ciepłego i jasnego pomieszczenia no to widzę że juz z karp (coś coś się dzieje!) takie zielonkawe pączki puszcza - czyli dobrze jest żyją!
To teraz prosto w pole powędróją!
To teraz prosto w pole powędróją!
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 maja 2012, o 14:38
Karpy dalii dostałam od koleżanki. Posadziłam je chyba w połowie kwietnia. Jako, że dopiero zaczynam przygodę z ogrodnictwem zupełnie nie wiedziałam na jaką głębokość to posadzić. Przyjęłam zasadą: im większa bulwa to troszkę głębiej a mniejsza bardziej na wierzchu. Przez cały czas myślałam czy dobrze zrobiłam. Teraz wiem że tak, bo wreszcie coś zielonego wyłazi z ziemi.
Pozdrawiam. Jola