Dalie wymagania,problemy - cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Gaga31
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 sty 2011, o 00:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dalie - cz.2

Post »

Witam:)
Posadziłam ostatnio swoje pierwsze dalie kupione na giełdzie w doniczkach.
Niestety te największe kwiaty, ktore były już rozwinięte w czasie sadzenia, przekwitły i musiałam je obciąć. Powiedzcie, czy to normalne, czy coś źle zrobiłam? (niestety jestem ciągle laikiem w kwestii ogrodnictwa)
Wykopałam im duże dołki, dosypałam dobrej ziemi ogrodowej (bo na działce jest gliniasta) podsypałam agrofoski. Na koniec podlałam.
Będę wdzięczna za sugestie!
binia balbinia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 mar 2012, o 21:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy jest już za późno na posadzenie karp dalii, czy jeszcze jest szansa że doczekam się ładnych roślinek?
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

binia balbinia, karpy dalii wysadza się do gruntu po 15 maja, żeby ich nie przymroziło.
Teraz jest właśnie pora na ich sadzenie ;:108

Do lata pięknie wyrosną i zakwitną.
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p
Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

binia balbinia - Teoretycznie właśnie teraz jest pora na sadzenie. Bo zgodnie z instrukcjami z sadzeniem do gruntu czeka się aż skończy się ryzyko przymrozków (czyli do tak zwanych "zimnych ogrodników' - czyli koło 15 maja). Większość jednak ludzi sadzi je wcześniej z tą myślą żeby "w razie czego" okryć je czymś od mrozu. Wcześniejsze sadzenie powoduje szybsze wejście w fazę kwitnienia (zależnie od odmiany czeka się około dwa miesiące od posadzenia do pierwszych kwiatów).
binia balbinia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 mar 2012, o 21:17

Post »

uff...rankiem posadziłam 10 karp...teraz będę ich wypatrywać z niecierpliwością ;D no ale pewnie to troszkę potrwa. jak będą to się pochwalę...mam fioletowe Franz Kafka bo sie w nich szalenie zakochałam i lilac time :D
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p
Od: 22 wrz 2009, o 13:58

Post »

Z doświadczenia wiem że od posadzenia do objawów życia to jakieś 2 tygodnie - a potem już z górki ;)

:wink:
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Moje około 20 szt. juz pokazują liście a miniaturki zaczynaja kwitnąć ;:333
Awatar użytkownika
reniusia20
1000p
1000p
Od: 2 kwie 2012, o 15:06

Post »

Jejku! Ja Wy to robicie że już macie kwiatuszki na daliach? ... ;:oj
Ja na radzie moich dali (wieloletnich) nie wysadzałam do gruntu bo się bałam przymrozków ;:131 dopiero po 15 maja je sadzę - no i nie wiem czy dobrze robię? ;:219
Kiedy Wy sadziliście dalie i wgl takie tam robicie że tak pięknie wam kwitną! :D ...
Dopiero zaczynam się powolutku uczyć co i jak z kwiatuszkami - także nie gniewajcie się na Mnie o takie głupie pytanka :D hihi

Jestem tutaj nowiutka!Witam wszystkich cieplutko ;:168
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Reniusia! Ze spokojem! Dalie można posadzic dziś nawet! Zrobi się ciepło, będą podlewane, raz dwa urosną i zakwitną. Dalie to są kwiaty lata i jesieni więc zdążą zakwitnąć. Te, które teraz kwitną są podpędzane w domu. Można tak zrobić, ale nie trzeba. Ja też jedną wsadziłam do donicy w marcu i mam już pączki kwiatów, ale to dlatego, że kłącza miałam mizerne i bałam się, że polegnie.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
reniusia20
1000p
1000p

Post »

Ohhh... :) sie uspokoiłam trochi,bo już myślałam że przespałam sadzenie dali! hehe:D
No to fajniutko! :tan będę o Nie dbać !!!
Będę pisać co i jak mi idzie uprawa : ))

Dzięki za informację "takasobie" ;:180
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Reniu moje zaczęły wczesnie rozwijać się więc je wsadziłam do doniczek w domu a dwa tygodnie temu do gruntu . Przygotowana byłam ,że w razie zimnicy je okryję.
Właściwa pora sadzenia jest chyba właśnie teraz ;:333
Awatar użytkownika
reniusia20
1000p
1000p

Post »

Dziękuję Ewciu,chyba własnie posadzę moje dalie zaraz w poniedziałek!!! :tan i będę czekać na efekty...z 2-3 tygodnie temu wyniosłam je do bardziej ciepłego i jasnego pomieszczenia no to widzę że juz z karp (coś coś się dzieje!) ;:oj takie zielonkawe pączki puszcza - czyli dobrze jest żyją! :tan

To teraz prosto w pole powędróją! :heja
jola71
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 maja 2012, o 14:38

Post »

Karpy dalii dostałam od koleżanki. Posadziłam je chyba w połowie kwietnia. Jako, że dopiero zaczynam przygodę z ogrodnictwem zupełnie nie wiedziałam na jaką głębokość to posadzić. Przyjęłam zasadą: im większa bulwa to troszkę głębiej a mniejsza bardziej na wierzchu. Przez cały czas myślałam czy dobrze zrobiłam. Teraz wiem że tak, bo wreszcie coś zielonego wyłazi z ziemi. ;:138
Pozdrawiam. Jola
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”