Fasola ozdobna - Phaseolus coccineus
-
- 10p - Początkujący
- Od: 27 lut 2012, o 15:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Fasola ozdobna - Phaseolus coccineus
Dziadek posiał na próbę i wzeszła, więc jednak wytrzymała mrozy. Swoją posieję pod koniec kwietnia.
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
akacja, jeżeli nie będą zapowiadać przymrozków to posiej
-
- 200p
- Od: 11 maja 2008, o 15:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hej
Wysiałam fasolę ozdobną do doniczek 1 maja (wcześniej namoczyłam) - ma być na balkonie. Jak długo kiełkuje? Pierwszy raz sieję fasolę i naczytałam się w tym wątku, że ona rośnie jak szalona. Tylko kiedy wyłazi z ziemi? Z góry dzięki za odpowiedź
Wysiałam fasolę ozdobną do doniczek 1 maja (wcześniej namoczyłam) - ma być na balkonie. Jak długo kiełkuje? Pierwszy raz sieję fasolę i naczytałam się w tym wątku, że ona rośnie jak szalona. Tylko kiedy wyłazi z ziemi? Z góry dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
balkony baiany
-
- 200p
Już znam odpowiedź na swoje pytanie...pierwsza fasola pokazała główkę 7 maja. Po dwóch dniach wygląda tak (ma 8cm wysokości):
Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
balkony baiany
- patasko
baiana, jeżeli masz możliwość to wystaw na dwór, żeby złapała troszkę słońca. Jest jakaś żółtawa i wybiegnięta.
-
- 200p
Patasko dziękuję za dobrą radę, postaram się do niej zastosować, ale u mnie na razie słońca jak na lekarstwo
A możesz mi jeszcze powiedzieć kiedy już bezpiecznie można ją zostawić na dworzu?
A możesz mi jeszcze powiedzieć kiedy już bezpiecznie można ją zostawić na dworzu?
Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
balkony baiany
- patasko
baiana, nie wiem jak jest w Norwegii z przymrozkami Ale myślę, że jakoś w połowie maja lub w czerwcu możesz śmiało zostawić.
-
- 200p
Moja fasola ma się zdecydowanie lepiej - zzieleniała Jakby komuś chciało się odpowiedzieć....czy mam jej urwać stożek wzrostu, żeby się rozkrzewiła?
Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
balkony baiany
- patasko
baiana, niepotrzebnie Jeżeli fasola nie ma kilku liści to ją możesz uśmiercić... Sama Ci się rozkrzewi w odpowiednim czasie. Zeszłego roku miałem dużo fasoli, przypadkowo połamałem dwóm stożki wzrostu i minęły 2 tygodnie, zanim się obudziły. Ogólnie były mniejsze, bardziej delikatne i mniej było kwiatów, a ziaren nic...
-
- 200p
Patasko wielkie dzięki! Nie będę jej ruszać w takim razie, niech sobie rośnie na zdrowie
Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
balkony baiany
fasola ozdobna plamy na liściach
Witam wszystkich,
może pomoże mi ktoś w diagnozie fasoli. Zostawiłem ją w piątek na balkonie pod opieką współlokatorów, a w niedzielę po południu zastałem widok jak poniżej. Dodam, że w weekend mocno wiało, podobno z soboty na niedzielę odczuwalna temperatura wyniosła (-1). W środę podlałem ją biohumusem. Plamy na liściach, które są suche jakby przypalone słońcem; po dotknięciu kruszą się i powstaje dziura w liściu. Końcówki i obrzeża liści popękane i suche. Co robić z tą fasolą? Podniesie się jeszcze?
może pomoże mi ktoś w diagnozie fasoli. Zostawiłem ją w piątek na balkonie pod opieką współlokatorów, a w niedzielę po południu zastałem widok jak poniżej. Dodam, że w weekend mocno wiało, podobno z soboty na niedzielę odczuwalna temperatura wyniosła (-1). W środę podlałem ją biohumusem. Plamy na liściach, które są suche jakby przypalone słońcem; po dotknięciu kruszą się i powstaje dziura w liściu. Końcówki i obrzeża liści popękane i suche. Co robić z tą fasolą? Podniesie się jeszcze?
Re: fasola ozdobna plamy na liściach
Widzę, że chyba nikt nie wie co dolega roślinom, więc sam sobie muszę odpowiedzieć na to pytanie. Podejrzewam, że przelałem je biohumusem. Ziemia jaką zastosowałem do fasoli to aqua save - już z nawozem, więc dawka biohumusa była w ogóle nie potrzebna, a w dodatku zrobiłem z niego za mocny roztwór i rośliny się "zablokowały" od nadmiaru nawozów. Teraz jest już wszystko w porządku i bardzo ładnie pną się do góry. Pozdrawiam
-
- 200p
Moja fasola właśnie zaczyna kwitnąć:
http://img542.imageshack.us/img542/8857/sam2371.jpg
http://img542.imageshack.us/img542/8857/sam2371.jpg
Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
balkony baiany