Brzoskwinia, morela, nektaryna - 1cz. (2006 -2017)

Drzewa owocowe
Zablokowany
ppawel5
50p
50p
Od: 23 lip 2007, o 13:50

Cd

Post »

A czy jeszcze nie jest za późno aby zrobić oprysk Sylitem? Jeżeli tak , to co zastosować aby ustrzec się przed kędzierzawością liści brzoskwiń?
Jesienią zastosowałem miedzian a teraz ?
Piotr
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Andrzeju ja też dodałam ten superam bo w końcu go dostałam i muszę przyznać że widać tego efekty :lol: .
Moja brzoskwinia nie ma poskręcanych liści i ten srodek pomocniczy bardzo mi zachwalał pan z ogrodniczego.
Oprysk robiłam na początku marca :D
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
Awatar użytkownika
Angela
50p
50p
Od: 27 lis 2007, o 12:27

Post »

Ja opryskałam w połowie marca a czy teraz mogę powtórzyć i czy takie opryski można powtarzać na przykład raz na miesiąc
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Teraz oprysk brzoskwiń nic nie da bo już kwitną.
Pozdrawiam Andrzej.
ppawel5
50p
50p
Od: 23 lip 2007, o 13:50

Post »

Dziękuję za informację.
Tzn wynika, że kędzierzawość ją zaatakuje i będę musiał ja jakoś zwalczać. Czy zarekomendowany Topsin pomoże czy tez będzie trzeba zastosować inny środek?
Piotr Paweł
Awatar użytkownika
Angela
50p
50p
Od: 27 lis 2007, o 12:27

Post »

Moje brzoskwinki jeszcze nie kwitną w zupełności i dopiero teraz je odkryłam i powtórzyłam oprysk z sylitem i troszkę decisu nie wiem czy poprawianie ale zobaczymy
Pozdrawiam
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ppawel5 pisze:Dziękuję za informację.
Tzn wynika, że kędzierzawość ją zaatakuje i będę musiał ja jakoś zwalczać. Czy zarekomendowany Topsin pomoże czy tez będzie trzeba zastosować inny środek?
Piotr Paweł
Zrób oprysk Syllitem lub CARPENE 65 WP (0.5%)+ środek na przyczepność np. SUPERAM 10AL. Nie zaszkodzi a może pomóc. Kędzierzawość zaatakuje tylko wtedy gdy drzewko jest zainfekowane a Ty pryskałeś na jesieni Miedzianem.
Komunikat nadal aktywny http://www.piorin.gov.pl/sygn/php/rpowiat.php?kod=LOBR o kędzierzawości liści brzoskwiń.
Pozdrawiam Andrzej.
filip11
200p
200p
Od: 9 mar 2007, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Czy jeżeli robiłem oprysk roślin domowych przeciw chorobą grzybowym i przęziorkom to można resztą mikstury spryskać nektarynę i brzoskwinię oraz inne rośliny rosnące na powietrzu? Jakie rośliny najbardziej tego potrzebują?
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nektaryny i brzoskwini nie ma potrzeby.
Pozdrawiam Andrzej.
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Jakie odmiany nektaryn mógłbym wyeliminować?

Post »

Posiadam nektarynę o kwiatach tzw. "rózowatych".Nie znam jej nazwy-ale chcąc zawęzić poszukiwania-które odmiany mógłbym wyeliminować biorąc pod uwagę wielkość kwiatów?
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51

Post »

To za mało :) Niestety wszystkie dostępne na polskim rynku odmiany nektaryn mają kwiaty "różowate"... nie ma u nas odmian o kwiatach "dzwonkowatych"... kwiaty są duże czy średniej wielkości? I barwy jasnoróżowej, różowej czy ciemnoróżowej?
Pozdrawiam serdecznie :wink:
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

pomolog pisze:To za mało :) Niestety wszystkie dostępne na polskim rynku odmiany nektaryn mają kwiaty "różowate"... nie ma u nas odmian o kwiatach "dzwonkowatych"... kwiaty są duże czy średniej wielkości? I barwy jasnoróżowej, różowej czy ciemnoróżoej
Tak wyglądała,gdy kwitła-gałęzie oblepione wręcz kwiatami na całej długości.Kwiaty duże-kolor widoczny na zdjęciu.mam nadzieję,że po porze dojrzewania owoców uda mi sie wyeliminować przynajmniej kilka odmian?

Obrazek
Awatar użytkownika
Tady520
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 mar 2008, o 15:33

Re

Post »

Witam i pytam wiedzacych -Opryskalem moja brzoskwinie jesienia miedzianem a wiosna w czasie paczkowania sylitem i mimo to pół drzewka mi zeschło i musiałem to powycinac.Nie wiem czy to jakas inna przyczyna niz tylko kędzierzawość lisci brzoskwinii?Pozdrawiam i prosze o podpowiedz.Tadeusz z Gorlic Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”