Brzoskwinia, morela, nektaryna - 1cz. (2006 -2017)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zrób oprysk Syllitem lub CARPENE 65 WP (0.5%)+ środek na przyczepność np. SUPERAM 10AL. Nie zaszkodzi a może pomóc. Kędzierzawość zaatakuje tylko wtedy gdy drzewko jest zainfekowane a Ty pryskałeś na jesieni Miedzianem.ppawel5 pisze:Dziękuję za informację.
Tzn wynika, że kędzierzawość ją zaatakuje i będę musiał ja jakoś zwalczać. Czy zarekomendowany Topsin pomoże czy tez będzie trzeba zastosować inny środek?
Piotr Paweł
Komunikat nadal aktywny http://www.piorin.gov.pl/sygn/php/rpowiat.php?kod=LOBR o kędzierzawości liści brzoskwiń.
Pozdrawiam Andrzej.
-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jakie odmiany nektaryn mógłbym wyeliminować?
Posiadam nektarynę o kwiatach tzw. "rózowatych".Nie znam jej nazwy-ale chcąc zawęzić poszukiwania-które odmiany mógłbym wyeliminować biorąc pod uwagę wielkość kwiatów?
-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak wyglądała,gdy kwitła-gałęzie oblepione wręcz kwiatami na całej długości.Kwiaty duże-kolor widoczny na zdjęciu.mam nadzieję,że po porze dojrzewania owoców uda mi sie wyeliminować przynajmniej kilka odmian?pomolog pisze:To za mało Niestety wszystkie dostępne na polskim rynku odmiany nektaryn mają kwiaty "różowate"... nie ma u nas odmian o kwiatach "dzwonkowatych"... kwiaty są duże czy średniej wielkości? I barwy jasnoróżowej, różowej czy ciemnoróżoej