Mena i jak Twoje pomidorki? Zaskoczyłaś mnie , bo ja też grillem zadymiałam i spoko. Może M chciał by im ciepło było, a grillem się zadymia (to też zabezpiecza przed mrozem).MENA515 pisze:Jestem chora a tu przed nami "zimna Zośka".Martwiłam się o pomidory, więc poprosiłam wczoraj swojego"M", by zapalił wkłady od zniczy w szklarni, bo ja miałam gorączkę i nie chciałam się telepać. Polazł, nie było go z pół godziny...myślę sobie, może coś jeszcze robi..A On???!!! Zapalił GRILA w szklarni Poszłam teraz dopiero, bo się trochę lepiej poczułam a tam pomidory czarne Opalone, odymione Jedne krzaki całe, inne czubki.... Jestem załamana. 40 krzaków zmasakrowanych w jedną noc...( To mój post z " błędów w ogrodnictwie")
Czy takie pomidory odżyją? Czy dadzą radę? Same środki czubków są nienaruszone, ale niektóre krzaki mają uszkodzone sporą część liści .
Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
-
- 50p
- Od: 3 kwie 2011, o 08:30
ANalfabeta pisze:Czyżby "Działka moje hobby" ???jaroufo pisze:Co do sadzenia na leżąco w książce z 87 znalazłem taką ilustrację:
http://img32.imageshack.us/img32/7306/20120513042.jpg
O to z tym chodzi ??
Rysunek jest jasny i klarowny.
Posty wyżej wytłumaczą łopatologicznie.
Zgadza się.
Fajna i praktyczna książeczka...
- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy to chodzi o wzmocnienie systemu korzeniowego? I ułatwione dzięki temu pobieranie składników? Chciałabym w ten sposób posadzić odmianę Cherrola F1 - wybiegła mi chyba. Inne odmiany mam dość krępe, a ta wystrzeliła jak oszalała. Nie wiem dlaczego, bo była w takich samych warunkach jak pozostałe, tak samo traktowana. Może jest bardziej podatna? Jeśli ma to przynieść wymierne korzyści, to może rzeczywiście myknę w taki sposób kilka innych krzaczków..?winterek pisze:Proponuję, byś w ramach eksperymentu, posadziła część roślin w sposób tradycyjny, część "na leżąco". Porównaj je w trakcie sezonu. W przyszłym podejmiesz sama decyzję w jaki sposób sadzić.
Pozdrawiam, Dorota
Sadzenie na płąsko daje większy system korzeniowy ale jednocześnie opóżnia wegetacje. Warto wziąć to pod uwagę . Sadzenie późno , późnej odmiany może się niekorzystnie odbić na plonie.
Wszyscy tu mówią o sadzeniu wybiegniętych pomidorów na płasko. Dopowiem co nie zostało powiedziane.
Przy uprawie na redlinie pomidor może być zdecydowanie głębiej posadzony niż przy uprawie na płasko
Wszyscy tu mówią o sadzeniu wybiegniętych pomidorów na płasko. Dopowiem co nie zostało powiedziane.
Przy uprawie na redlinie pomidor może być zdecydowanie głębiej posadzony niż przy uprawie na płasko
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Cantati - Cherrola u mnie też rośnie jak głupi.
Dopytałam i dowiedziałam się że taka ich uroda, rosną szybko i wysoko, szykuj im długie paliki.
Dopytałam i dowiedziałam się że taka ich uroda, rosną szybko i wysoko, szykuj im długie paliki.
- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
Re: Ziemia pod pomidora
To jest poprawny odczyn glebyPolima pisze:Witam ponownie.
Zmierzyłem pH. Wynosi 6,8 - 6,9. Czy to jest dobre pH pod pomidora czy coś jeszcze muszę zrobić?
- cantati
Comciu, dziękuję! To może dla nich zrobię sznurki zamiast palików... Temat do szybkiego przemyślenia
forumowicz , dziękuję Ci za 100% wiedzy. U mnie redliny odpadają, bo mam piasek zamiast gleby, tak, że w ten sposób korzeni nie dopowietrzę.
I to Forum
forumowicz , dziękuję Ci za 100% wiedzy. U mnie redliny odpadają, bo mam piasek zamiast gleby, tak, że w ten sposób korzeni nie dopowietrzę.
I to Forum
Pozdrawiam, Dorota
-
- 100p
- Od: 25 maja 2011, o 13:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No i nadal około 12 stopni i pada deszcz.Czy w takich warunkach jest sens wysadzać już do gruntu?Niby zapowiadają u nas od piątku cieplej.
I to jest bardzo dobry pomysł!cantati pisze:Comciu, dziękuję! To może dla nich zrobię sznurki zamiast palików... Temat do szybkiego przemyślenia
Pozdrawiam,Małgorzata
-
- 50p
- Od: 18 sty 2011, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam ten sam problem. Pozostałe, które nie zmieściły się w szklarni chciałam wysadzić do gruntu, ale przy tak zimnych nocach chyba poczekam.baron pisze:No i nadal około 12 stopni i pada deszcz.Czy w takich warunkach jest sens wysadzać już do gruntu?Niby zapowiadają u nas od piątku cieplej.
- cantati
Basow@ , w takim razie zaklepane, dziękuję!
Pozdrawiam, Dorota
Poczekaj, poczekaj. Krytyczna noc na całym podkarpaciu to noc z czwartku na piątek. Lokalnie moze byc nawet do -5 * C.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Re: Ziemia pod pomidora
Jeśli po raz pierwszy sadzicie na jakimś gruncie pomidory, to i tak trzeby najpierw trochę odwagi na eksperyment mieć. Dopiero wtedy widać jak rośnie, jak już są rośliny w gruncie Pomidory to też istoty żyjące i są miejsca w których rosną gdzie by się nie myślało a na wychuhanych czasami nie chcą
W zeszłym roku na wiosnę rozleciał nam się kompostownik, więc wyrzuciliśmy ten jaki taki kompost na kupke i tak sobie leżał. W maju stwierdziłam, że żal mi wyrzucić nadwyrzke pomidorów w wsadziłam je na ten kompost. I jeszcze takich pięknych krzaczków nigdy nie miałam, plon niesamowity, rośliny zdrowe.
Co do pH gleby, to już po dzikich roślinach które na niej rosną można rozpoznać czy kwaśna. Jeżeli rośnie na przykład jaskier, albo mech na nasłonecznionym miejscu, to znaczy że ziemia kwaśna. Ale najlepiej oczywiście sprawdzić jak pisał forumowicz.
W zeszłym roku na wiosnę rozleciał nam się kompostownik, więc wyrzuciliśmy ten jaki taki kompost na kupke i tak sobie leżał. W maju stwierdziłam, że żal mi wyrzucić nadwyrzke pomidorów w wsadziłam je na ten kompost. I jeszcze takich pięknych krzaczków nigdy nie miałam, plon niesamowity, rośliny zdrowe.
Co do pH gleby, to już po dzikich roślinach które na niej rosną można rozpoznać czy kwaśna. Jeżeli rośnie na przykład jaskier, albo mech na nasłonecznionym miejscu, to znaczy że ziemia kwaśna. Ale najlepiej oczywiście sprawdzić jak pisał forumowicz.
Pozdrawiam
Ewa
Ewa