Kasztanowiec australijski (Castanospermum australe)
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kasztanowiec australijski (Castanospermum australe)
W czerwcu minionego roku poprosiłam Was na forum o identyfikację rośliny , którą dostałam w prezencie.
Teraz już wiem ,że to Kasztanowiec australijski (Castanospermum australe).
Zdjęcia z czerwca 2011:
Roślina w całej krasie i zbliżenie liścia
Przyznam się ,że nie znając kompletnie tej rośliny bałam się , że raczej go ?zamorduję? niż uda mi się nim przez dłuższy czas cieszyć oczy. Całe lato stał na tarasie , gdzie co prawda nie zmarniał , ale też nie poczynił żadnych postępów. Wczesną jesienią , przesadzony do większej doniczki i zasilony porcją nowej ziemi, zamieszkał na parapecie okiennym. Od tego czasu wypuścił cztery nowe liście , ( na drugim zdjęciu to te większe i nieco jaśniejsze) , a kolejne zawiązki liściowe już widać przy koronie . Może spodobały mu się firanki ?
1. 2.
Po lewej w czerwcu..................................................................................... po prawej obecnie
Chyba niebawem będę musiała znowu go przesadzić , bo z tego , co piszecie szybko wytwarza dużą ilość korzeni. A czym go najlepiej zasilać jak często ?
Teraz już wiem ,że to Kasztanowiec australijski (Castanospermum australe).
Zdjęcia z czerwca 2011:
Roślina w całej krasie i zbliżenie liścia
Przyznam się ,że nie znając kompletnie tej rośliny bałam się , że raczej go ?zamorduję? niż uda mi się nim przez dłuższy czas cieszyć oczy. Całe lato stał na tarasie , gdzie co prawda nie zmarniał , ale też nie poczynił żadnych postępów. Wczesną jesienią , przesadzony do większej doniczki i zasilony porcją nowej ziemi, zamieszkał na parapecie okiennym. Od tego czasu wypuścił cztery nowe liście , ( na drugim zdjęciu to te większe i nieco jaśniejsze) , a kolejne zawiązki liściowe już widać przy koronie . Może spodobały mu się firanki ?
1. 2.
Po lewej w czerwcu..................................................................................... po prawej obecnie
Chyba niebawem będę musiała znowu go przesadzić , bo z tego , co piszecie szybko wytwarza dużą ilość korzeni. A czym go najlepiej zasilać jak często ?
Piękny ten kasztanowiec. Ale co ja mam zrobić ze swoim ze mu tak liscie schną i odpadają gałązki? pomocy
witam drogich forumowiczow. Bardzo prosze o pomoc. od 2 lat posiadam pieknego kasztanowca australijskiego. rósł jak na drozdzach. caly czas stoi w tym samym miejscu - wschodnie okno, na szafce, lekko pod oknem, tak wiec nie bezposrednio w sloncu. podlewam caly czas tak samo, czyli raz w tygodniu. jakis miesiac temu przesadzilam go w nowa wieksza doniczke. od kilku tygodni w bardzo szybkim tempie pojawily sie brazowe plamki na wielu lisciach. bardzo prosze o pomoc. postaram sie dolaczyc zdjecia.dziekuje
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 20 cze 2012, o 20:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzień dobry,
od ponad miesiąca mam kasztanowca australijskiego
Ze względu na moją nieobecność w domu nie był podlewany 2 tygodnie
Oklapły mu liście i zasuszyły/zmniejszyły się "bulwy" (nie wiem, jak to fachowo nazwać...) z których wyrasta.
Po obfitym podlaniu liście wróciły do normalnego stanu, ale "bulwy" już nie. Jest szansa je jakoś nawodnić (dodać nawozu może?) żeby nie były więcej pomarszczone?
od ponad miesiąca mam kasztanowca australijskiego
Ze względu na moją nieobecność w domu nie był podlewany 2 tygodnie
Oklapły mu liście i zasuszyły/zmniejszyły się "bulwy" (nie wiem, jak to fachowo nazwać...) z których wyrasta.
Po obfitym podlaniu liście wróciły do normalnego stanu, ale "bulwy" już nie. Jest szansa je jakoś nawodnić (dodać nawozu może?) żeby nie były więcej pomarszczone?
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
"Bulwami"- kasztanami się nie przejmuj.One potrzebne są roślinie tylko w pierwszym okresie rozwoju ( z nich wyrastają) , później i tak zamierają i odpadają od łodyg. Twój kasztanowiec ma już z pewnością sporo korzeni , więc znosi nawet okresowe przesuszenie. Ale nie warto go narażać na takie "przygody" lepiej podlewać niewiele , ale dość często. Z nawozem w ogóle nie przesadzaj.
-
To jeszcze jedno pytanie. Czy kasztan australijski to to samo, co jadalny?
Znalazłam w sklepie rośliny bardzo podobne do mojej, opisane jako kasztan jadalny - a nie chciałabym mieć dwóch identycznych roślin.
Znalazłam w sklepie rośliny bardzo podobne do mojej, opisane jako kasztan jadalny - a nie chciałabym mieć dwóch identycznych roślin.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
To dwie zupełnie inne rośliny .Inne liście ,inne kwiaty, inaczej wyglądające owoce.karolinaczy pisze:To jeszcze jedno pytanie. Czy kasztan australijski to to samo, co jadalny?
Porównaj sama :
http://www.drzewapolski.pl/Drzewa/Kaszt ... jecia.html
http://naradka.wordpress.com/2011/11/12/castanospermum/
Kasztan jadalny należy do rodziny bukowatych (FaGaceae) i pochodzi z Azji Mniejszej oraz Kaukazu.
Kasztanowiec australijski (Castanospermum australe) należy do rodziny FaBaceae ? bobowate, motylkowate
-
no racja...
pytałam, bo znalazłam w kwiaciarni roślinkę kasztana podpisanego jako jadalny, a wyglądającego jak australijski - i myślałam, że może młode roślinki mogą być do siebie podobne
pytałam, bo znalazłam w kwiaciarni roślinkę kasztana podpisanego jako jadalny, a wyglądającego jak australijski - i myślałam, że może młode roślinki mogą być do siebie podobne
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Witam, chciałam podnieść temat na temat kasztanowca ... od jakiegoś czasu mój kasztanowiec ma biały nalot (taki lepki i ciągnący się jak pajęczyna, jak wyschnie to kruszy się) u podstawy liści.
Po jakimś czasie listki z taki nalotem żółkną i odpadają.
Czy ktoś wie co to może być? Jak wyleczyć kwiatka?
Po jakimś czasie listki z taki nalotem żółkną i odpadają.
Czy ktoś wie co to może być? Jak wyleczyć kwiatka?