Zamiokulkas zamiolistny - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Zamiokulkas zamiolistny (Zamioculcas)

Post »

Faktycznie potwierdzam ja również widziałam nawóz do tych kwiatów i nawet chciałam kupić, ale później poszłam po rozsądek do głowy i stwierdziłam, ze mam już za dużo nawozów, a to się wiąże z tym, że za dużo "bawienia" przy podlewaniu.
Traktuje go "biohumusem extra" ;)
m_____m
50p
50p
Od: 27 lut 2012, o 01:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zamiokulkas (zamioculkas) - liście zółkną

Post »

moje kwiatuszki po przesadzeniu :roll:

Obrazek
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
mely
200p
200p
Od: 7 lip 2009, o 18:25

Re: Zamiokulkas (zamioculkas) - liście zółkną

Post »

to ja też pochwalę się swoim :)

Obrazek
pozdrawiam, Gosiek
Didi02
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 kwie 2011, o 15:36

Post »

Witam wszystkich :wink:
ja bym stawiała na taką nie za dużą i nie za małą, optymalną do wysokosci roślinki. Kiedy doniczka jest szeroka, łatwiej o wyginanie się rośliny na boki, w mniejszej będzie rósł do góry.
Ja również mam pytanie odnośnie doniczki, a w zasadzie kamieni w doniczce z zamioculcasem. Mam zamiar przesadzić moją roślinkę do nowej doniczki, a na górze posypać sporą warstwą kamieni, by dodatkowo ''usztywnić'' pędy i zabezpieczyć przed wyginaniem się.Chodzi mi o to, żeby był głębiej wsadzony do doniczki. Widzialam w internecie zdjecia takich kwiatków, nawet moja kuzynka tak właśnie ma go posadzonego. Tylko boję się, że wtedy nowe, wyrastające pędy nie przebiją się przez grubą warstwę tych kamieni. Co Wy o tym myślicie? :wink:
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11

Post »

Roślina to nawet mur przebije jak trzeba :wink: .
Ja mam posadzone Zamiokulkasy , bardzo płytko , tak , ze bulwy prawie całe wystają nad ziemie, a mimo tego moje stoją na baczność , zero pokładania, liście piękne błyszczące, jędrne .
Mój sposób to podlewać bardzo rzadko , góra 3-4 razy w roku, czyli raz na 3-4 miesiące. Nie częściej.! Można jeszcze rzadziej , ja przez zimę nie podlewam wcale , to samo z sansewierią , podałam ją ostatni raz w pazdzierniku , ma się wyśmienicie, a przyrosty są piękne.
Aga
demeter1
200p
200p
Od: 30 kwie 2011, o 17:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A mojemu się dwie łodygi z liśćmi przeginają, chyba ja "przegięłam" z wodą ;:145
pozdrawiam zielono Beata!
Wymienię
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

Mojemu się tak przeginały, a że stał na szafie, to nie widziałam zbytnio, co się dzieje. Jak zajrzałam, to zobaczyłam zgniłą bulwę. ;:145
Zamiokulkas wylądował w kuble. Kupię sobie kiedyś drugiego i chyba postawię jeszcze wyżej, a podlewać chyba tez będę raz na kwartał, bo tego podlewałam co miesiąc. Fakt, że był po przejściach, bo go dzieci poważnie uszkodziły.
Awatar użytkownika
milkicja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 kwie 2010, o 18:19

Post »

O kurczę, to i ja muszę przestać swojego podlewać. Na razie ma 3 nowe piękne długie pędy ale ja podlewam często.
;:124
Didi02
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 kwie 2011, o 15:36

Post »

Witam
mam pytanie odnośnie podłoża do zamiokulkasa. Muszę go przesadzić i kupilam ziemię do kwiatów zielonych i kwitnących. Jest to mieszanina torfów, kermazytu i nawozu. Jest odpowiednia do tego kwiatka?

Pozdrawiam :wink:
Awatar użytkownika
milkicja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 kwie 2010, o 18:19

Post »

Zamiokulkasa uprawiaj w doniczce wypełnionej żyznym, próchniczym i dobrze przepuszczalnym podłożem (może być to mieszanina substratu torfowego z piaskiem lub drobnym żwirem) o odczynie kwaśnym lub lekko kwaśnym (pH 5,5-6,5).
Awatar użytkownika
Ganesh
200p
200p
Od: 25 kwie 2012, o 19:09

Post »

Witam.

Mój zamioculcas w ogóle nie chce rosnąć. stoi jak zamurowany. wypuścił pęd i rośnie już ze 4 tygodnie a ma może dopiero z 7cm. nie mam już siły d tego kwiatka. ;:145 ;:145 Z taką chęcią dała mi szwagierka tą sadzonkę to teraz tak rośnie :!: ;:222 ;:222
Pozdrawiam serdecznie:)
Sylwia
Awatar użytkownika
akrim_89
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 cze 2012, o 16:53

Post »

Witam,

kupiłam mojego zamioculcasa w zeszłym tygodniu. Kobieta z kwiaciarni powiedziała, żeby przesadzić go dopiero za miesiąc jednak ziemia w nim jest już jak wiór i powyginał trochę doniczkę :/. Wyrastające liski od razu zżółkły. Z tego co czytałam to może to być spowodowane przez za częste podlewanie rośliny, dlatego czekam.

Moje pytania: Czy warto przesadzić zamioculcasa już teraz czy lepiej poczekać? oraz Czy te żółknięcie listków może być spowodowane tym, że roślinka się "dusi"?

Poniżej dołączam zdjęcia. Dziękuję za wszystkie uwagi. Pozdrawiam.

http://imageshack.us/photo/my-images/443/dsc04086w.jpg
http://imageshack.us/photo/my-images/337/dsc04084wy.jpg
http://imageshack.us/photo/my-images/826/dsc04083gm.jpg
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”