Groszek pachnący ( Lathyrus odoratus )wymagania,uprawa

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Yoostysia
200p
200p
Od: 12 lut 2011, o 16:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Groszek pachnący ( Lathyrus odoratus L. )

Post »

Mój groszek ciemnoniebieski (http://nasiona.pl/Groszek_pachn%C4%85cy ... ,2086.html) ma od 10 do 25 cm Obrazek Wyższy hodowałam w skorupkach w domu i przesadziłam 3 tygodnie temu na trawniczek - by wspinały się po palikach i żyłce od ogrodzenia - jednocześnie siejąc do gruntu ten, który wyrósł mniejszy. I mam teraz małe pytanko: czy w takim stadium mogę zacząć podlewać go Florovitem?

Swoją drogą zastanawiam się, jak to cudo się nazywa ;:131

Drugie pytanie natomiast jest takie, czy odmiana Pansy Lavender Flush (http://nasiona.pl/Groszek_pachn%C4%85cy ... ,2093.html) siana dziś, wyrośnie w dłuuuugim korytku na parapecie zewnętrznym od strony południowej, mimo że nie trzymałam się zaleceń odnośnie siewu po osłony w marcu/kwietniu... Przechowam jeszcze pojemniki do poniedziałku w mieszkaniu, bo zapowiadają przymrozek w niedzielę ;:173
regulamin
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ad 1. Myślę, że owszem.
Ad 2. Spokojnie wyrośnie.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Yoostysia
200p
200p

Post »

Krótko i na temat ;:190 Dzięki Loki!

A nie orientujesz się może, co to za odmiana tego ciemnoniebieskiego? Nazwa by mi się przydała ;:131
regulamin
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Przypomina King Size Navy Blue, którego osobiście u siebie zasiałem... Ale pewności nie mam.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Yoostysia
200p
200p

Post »

Też tak myślałam, ale tamten ma chyba płatki gufrowane i bardziej w fiolet wpada ;:218

Ale dziękuję Ci jeszcze raz!
regulamin
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Shan-lee
100p
100p
Od: 6 mar 2012, o 22:00

Post »

Moje groszki miały po 25cm. Wczoraj wszystkie posadziłam pod płotem. Urwałam im czubki żeby się bardziej rozrosły na boki i zobaczymy.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Yoostysia ? może jest to Spencer Blue w takim razie?

Nawiasem ? uwielbiam Twój podpis. W ogóle uwielbiam Dawkinsa (wszystkie jego książki z wyjątkiem ?A -?s Chaplain? przeczytałem). ;-)

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Yoostysia
200p
200p

Post »

Hmmm, Spencer Blue mówisz?

Loki, kiedyś miałam zacięcie do biologii i takie też studia chciałam wybrać, ale "wspaniała" pani nauczycielka skutecznie mój zapał i ochotę do zgłębiania jej tajników ostudziła i ostatecznie mnie zdołowała oceną w trzeciej klasie liceum ;:124 Choć w szkole podstawowej i początkiem liceum byłam jedną z najlepszych uczennic... Stąd to zainteresowanie Dawkinsem między innymi. Ale wyjątkowo mnie kobieta nie tolerowała, dlatego też poszłam na germanistykę i nie żałuję ;:215

Co do groszków: czy jest u nas może jakiś i-sklep z takim wyborem jak tu? Dostałam oczopląsu i zachorowałam na parę, które koniecznie muuuuuuuuszę mieć ;:167 http://www.simplyseedsandplants.co.uk/c ... egsubtype=
regulamin
Awatar użytkownika
bananowy_kot
200p
200p
Od: 22 kwie 2012, o 20:50

Post »

Moje balkonowe groszki na razie powolutku sobie rosną, w piątek pierwszy raz podlane florovitem (zastosowałam pół dawki). W najbliższym czasie nie spodziewam się żadnych niesamowitości z ich strony, bo zimno i brak słońca i temperatura w nocy mała (nawet do 3 stopni) ;:185
I tak ma podobnież wyglądać jeszcze kolejny tydzień...

Także życzę sobie i innym ogrodnikom więcej ;:3 ;:3
Mój wątek - Zapraszam: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=57077" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam, Ola
Awatar użytkownika
czarna_inez
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 maja 2011, o 22:12

Post »

Ja dopiero wysiałam swój, jakoś się zagapiłam z czasem... Nie za późno, jak myślicie?? Mam pytanie, ile czasu wschodzi groszek kwitnący, wysokopnący?
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Yoostysia ? Jeśli chodzi o polski sklep z groszkami ? nie natknąłem się w życiu na nic podobnego? Polska oferta, jeśli chodzi o wybór odmian, jest raczej uboga? W ogóle mam wrażenie, że takiego bogactwa rozmaitych nasion jak u Brytyjczyków to próżno szukać gdziekolwiek indziej w Europie? Chyba że u jakichś niszowych producentów, o których mało kto wie...

Jeśli chodzi o biologię ? może i lepiej się stało dla Ciebie jak się stało... Ja po licencjacie z biologii, magisterce z etologii (niczym Dawkins ? który, zanim zajął się biologią ewolucyjną na pełen etat, zrobił właśnie magisterkę i doktorat z etologii) i roku bezowocnych poszukiwań pracy wróciłem na studia...

...tak czy siak wiedza biologiczna w uprawie roślin jednak mi się cokolwiek przydaje. ;-)

@ Bananowy Kot
? ja mojego Lathyrus clymenum będę musiał niebawem przycinać, bo dotarł mi do końca liczącej 180 cm barierki. :-P

@ Czarna Inez ? Tempo wschodów zależy od temperatury. Jak jest ciepło, to po kilku dniach już coś się w glebie zaczyna ruszać, jak zimno, to nawet do trzech tygodni może zejść... Tak czy siak ? siej śmiało, bez problemu groszki ci jeszcze wyrosną, tyle tylko, że kwiatami będziesz się cieszyła nieco później niż reszta forumowiczów.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
fredek
100p
100p
Od: 4 sie 2009, o 12:15

Post »

skoro wszyscy sie tak chwalą to i ja!!!

Obrazek

u mnie będzie kolorowy :)
Awatar użytkownika
czarna_inez
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Locutus pisze: @ Bananowy Kot[/b] ? ja mojego Lathyrus clymenum będę musiał niebawem przycinać, bo dotarł mi do końca liczącej 180 cm barierki. :-P

@ Czarna Inez ? Tempo wschodów zależy od temperatury. Jak jest ciepło, to po kilku dniach już coś się w glebie zaczyna ruszać, jak zimno, to nawet do trzech tygodni może zejść... Tak czy siak ? siej śmiało, bez problemu groszki ci jeszcze wyrosną, tyle tylko, że kwiatami będziesz się cieszyła nieco później niż reszta forumowiczów.

Pozdrawiam!
LOKI
No nie, w takim razie w przyszłym roku wysieje groszki wcześniej, Ty już przycinasz... Też bym już tak chciała :) U nas ciągle zimno i Bozia jedna wie jak to będzie dalej z tą pogodą, czekam niecierpliwie na mój groszek - bardzo mi się to rośliniątko podoba! :) Dziękuję za odpowiedź!! :)
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tylko, Czarna Inez, zauważ, że przycinać muszę Lathyrus clymenum. Jeśli chodzi o groszek pachnący (Lathyrus odoratus) ? to daleko mu jeszcze do tych rozmiarów... Jak najwyższe mają z pół metra to wszystko. Zresztą ten rekordzista też jest tylko jeden, inni jego pobratymcy ? choć wyraźnie wyżsi od groszków pachnących ? i tak do metra jeszcze nie dobili.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
czarna_inez
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

To mnie troszkę pocieszyłeś, nie mogę się już doczekać swojego! Wygląda pięknie na zdjęciach, które znalazłam w netku :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”