Mszyce oprysk naturalny.
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 4
Tak czy siak idę do zielarskiego, bo wrotyczu u mnie ani na lekarstwo! I to ma być wieś? Tu nawet polnej drogi nie uświadczysz
A nawet jak warzyw i owocowych tym nie opryskam to podleję moje cebulki lili ,,na robale".
Dzięki za przepisy Dziewczyny!
A nawet jak warzyw i owocowych tym nie opryskam to podleję moje cebulki lili ,,na robale".
Dzięki za przepisy Dziewczyny!
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Renatko,Ty się rozglądnij dokładnie a zwłaszcza wtedy gdy będzie kwitł.Jak szukałam go dwa lata temu to też zdawało mi się,że na Sląsku to tylko węgiel a jak rozejrzałam się to rosnie toto wszędzie.A teraz jadąc rowerem do pracy odkryłam nawet skrzyp,oj ja to kiedy kozła wywinę przez to rozglądanie
A właśnie miałam zacząć szperać za przepisem na jakiś naturalny oprysk na mszyce, bo mój młody koperek cały pozwijany...
Dzięki dziewczyny! Podane jak na tacy. Wypróbuję oba przepisy bo tego pieroństwa i tak będzie coraz więcej...
Dzięki dziewczyny! Podane jak na tacy. Wypróbuję oba przepisy bo tego pieroństwa i tak będzie coraz więcej...
"W naturze człowieka leży rozsądne myślenie i nierozsądne działanie."
- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
Polecamy się!
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
GRANIA !
Ja to bym się musiała o niego potknąć! Ale u nie faktycznie ciężko, jeszcze pokrzywy to znajdę, nawet skrzypu mam trochę u siebie na działce (było dużo, ale wypleniłam), a i innych chwastów sporo, ale wrotycz? ani śladu. Mam teren obcykany, bo moja córcia ,,robiła" zielniki do szkoły (na każdym etapie edukacji).
H się śmieje, ze teraz na kompost będą szły same liście, bo prawie każde zielsko biorę na gnojówkę.
Ja to bym się musiała o niego potknąć! Ale u nie faktycznie ciężko, jeszcze pokrzywy to znajdę, nawet skrzypu mam trochę u siebie na działce (było dużo, ale wypleniłam), a i innych chwastów sporo, ale wrotycz? ani śladu. Mam teren obcykany, bo moja córcia ,,robiła" zielniki do szkoły (na każdym etapie edukacji).
H się śmieje, ze teraz na kompost będą szły same liście, bo prawie każde zielsko biorę na gnojówkę.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
- BRZOSKWINKA
U mnie wrotyczu nie ma, ale wynalazłam po sąsiedzku.. Zrobiłam napar i kilka sadzonek poszło w ziemię by był pod ręką.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
Do zwalczania mszyc dobre jest mydło ogrodnicze. Jednego dnia pryskałam następnego mszyc już nie było.
- BRZOSKWINKA
mydło potasowe?PUMA72 pisze:Do zwalczania mszyc dobre jest mydło ogrodnicze. Jednego dnia pryskałam następnego mszyc już nie było.
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
Myślę, że ten olej można także zastąpić kilkoma kropelkami mydła. Olej ma przyczepić wodę i sodę do rośliny. Mydło również ją przyczepia.lobuzka pisze: Na mszycę super spawdza się:
0,5 łyżeczki sody
0,5 łyżeczki oleju
1l ciepłej wody
U mnie sprawdza się w 100%
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
Czy mogę prośić proporcje?PUMA72 pisze:Do zwalczania mszyc dobre jest mydło ogrodnicze. Jednego dnia pryskałam następnego mszyc już nie było.
Pozdrawiam
- lobuzka
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
Na mszyce:
1% roztwór olej + woda
2% roztwór mydło potasowe/szare mydło/olej parafinowy + woda
1:1 mleko + woda
1% roztwór olej + woda
2% roztwór mydło potasowe/szare mydło/olej parafinowy + woda
1:1 mleko + woda
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
- gosiakmala
- 500p
- Od: 9 sty 2011, o 14:27
Re: Mszyce tylko naturalny oprysk.
Super przepisy. U mnie już śliwka zaatakowana mszycą. Spryskałam chemią, bo nie miałam jak zrobić naturalnych sposobów.
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
- babuchna
- -Moderator Forum-.
- Od: 7 maja 2009, o 09:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mszyce tylko naturalny oprysk.
Moi sąsiedzi zastosowali ostatnio oprysk Coca Colą, mam zamiar sprawdzić jego skutki.