Madzik - moje storczyki

Zablokowany
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lana - jak u mnie pada to i u Ciebie :) Daleko od Opola mieszkasz?
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:shock: Piękny. Fajne te ciemne kolory. I do tego oncidum - jak to brzmi...
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

bardzociekawe to Oncidium i ładne :)
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Madziku kolorek prześliczny ! Ja widzę herbaciany kolor, jeżeli jest inaczej, to mnie popraw. Mam chrapkę właśnie na storczyka o takich barwach. U mnie, tak jak u ciebie, leje i nie chce przestać. Troszke kilometrów do ciebie mam, ale nie ma tragedii. Mieszkam w Kluczborku i pozdrawiam mimo pogody cieplutko. Pewnie nie raz oglądałyśmy może np. w Obi te same kwiaty :lol:
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na tym zdjęciu kolory są miarę dobrze oddane :)
Czekam aż wszystkie kwiaty rozkwitną, do tego wyjdzie słońce - wtedy będą ładne zdjęcia :D
A Kluczbork to niedaleko jest :)
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj wyszło słoneczko i można było trochę popstrykać :)
Tak wygląda to oncidium:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I nie mogę się oprzeć :) Ponownie Dendrobium Anna Green :) Jest urocza i pachnie :D

Obrazek
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Piekności mniam, mniam ;:13
Teraz widzę, że to jest herbaciano - różowy kolorek. Jak pęd podrośnie jeszcze, to dopiero będzie widowisko. Dendrobium w tych kolorach bardzo udane. Szkoda, że nie mogę powąchać, jak pachnie. Zapachowego storczyka jeszcze się nie dorobiłam, ale może kiedyś...
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Ależ to oncidium cudne ;:50
nie ujmując nic Annie Green :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

piękne! Dendrobium cudne (też bym takie chciała), oncidium też bardzo ładne.
dorcia
1000p
1000p
Od: 19 lut 2008, o 19:20

Post »

Piękny ten kolorek oncidium, ja mam skojarzenia smakowe - taka pyszna nadziewana czekoladka :lol: :lol:
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam podobne skojarzenia :D
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51

Post »

Madzik a jak Twoja Vuylstekeara ? Napisz coś więcej o jej uprawie.
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Vuylstekeara ma się dobrze i traktowana jest tak samo jak reszta moich cambrii. Czyli stoi sobie na południowym oknie i jest podlewana co 7 - 10 dni ( wcześniej sprawdzam wsadzając palec głęboko w podłoże czy aby na pewno już trzeba podlać :D ).

Dla zobrazowania żywotności storczyków i bezczelności niektórych sprzedawców z allegro opiszę jej historię.
Otóż została kupiona na allegro właśnie pod koniec września ubiegłego roku. Roślina była piękna, zdrowa, z wielkimi 9 psb i oczywiście kwitnąca.

Obrazek

Ale tknęło mnie jakoś po jej otrzymaniu i postanowiłam zajrzeć w korzenie. To co tam zobaczyłam po prostu sprawiło, że zaniemówiłam. Korzenie wyglądały jakby je ktoś odrąbał siekierą ( to pierwsze co mi przyszło na myśl i chyba najbardziej trafne określenie tego, co zobaczyłam) dosyć blisko pseudobulw. Było jedynie parę korzonków powietrznych. Najbardziej zastanawiający był świetny stan rośliny, pomijając oczywiście brak korzeni :lol: Zadałam sprzedawcy pytanie co u licha zrobił z "moimi" korzeniami? Na co on odpowiedział, że UWAGA! - cambrie mają kiepski system korzeniowy. No po prostu zabił mnie tym hasłem.
Postanowiłam jednak zawalczyć o roślinę, mimo iż czas na reanimację za dobry nie był... Przewertowałam naprawdę dużo stron storczykowych ( między innymi i tę :D ) w poszukiwaniu wiedzy na temat reanimacji.
Przy przesadzaniu vuylstekeara rozpadła mi się na trzy części - 2 mniejsze i jedną większą. Zapakowałam więc ją w keramzyt w dwie doniczki ( w starą już by nie wlazła, a większej nie miałam). Doniczki na podstawki z wodą i w skrzynkę balkonową też z warstwą keramzytu zalanego wodą dla podniesienia wilgotności wokół rośliny.
Roślina zaczęła puszczać nowe przyrosty ( i to cieszyło mnie bardzo , bo znaczyło, że póki co jeszcze się nie poddała), a i stare psb wyglądały dobrze - w ogóle się nie pomarszczyły.
I tak sobie stała aż do 25.01.08 kiedy to nie wytrzymałam i wyjęłam z doniczek. I wiecie co się okazało? Dla mnie bardzo zaskakujące odkrycie. Dwie rośliny (bliźniaczki), w takim samym podłożu, trzymane w takich samych warunkach tuż obok siebie i i jedna miała sporo już wychodzących nowych korzonków - z nowych psb i jakby z "pnia", a druga ANI JEDNEGO , tylko parę ledwie widocznych kropek, które za jakiś czas miały się przekształcić w korzonki...

Na dzień dzisiejszy vuyl. rośnie już w normalnym podłożu z Orchidsklepiku ( to nie jest reklama :D ) i ma się chyba nieźle. Pomarszczyły jej się wprawdzie lekko stare psb, ale nowe ładnie rosną ( jest ich 7 ) i korzonków też coraz więcej.
A poniżej aktualne zdjęcia ( z wczoraj ):

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”