siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 sty 2012, o 19:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3
Nigdy nie miałem tej odmiany, natomiast to że jest karłowy nie równa się temu że jest samokończący.
to własnie wiem i dlatego pytam?
no i znowu mam problem
moje pomidorki (niektóre) zaczęły tracić kwiaty, w sensie te kwiaty:
http://imageshack.us/photo/my-images/44 ... 02520.jpg/
reszta jest normalna, tzn liście i stożki wzrostu:
http://imageshack.us/photo/my-images/20 ... 02533.jpg/
a jak pojawia się kiść kwiatów to pierwsze są ładne a reszta coraz mniejsza
http://imageshack.us/photo/my-images/82 ... 02549.jpg/
co im dolega?????
moje pomidorki (niektóre) zaczęły tracić kwiaty, w sensie te kwiaty:
http://imageshack.us/photo/my-images/44 ... 02520.jpg/
reszta jest normalna, tzn liście i stożki wzrostu:
http://imageshack.us/photo/my-images/20 ... 02533.jpg/
a jak pojawia się kiść kwiatów to pierwsze są ładne a reszta coraz mniejsza
http://imageshack.us/photo/my-images/82 ... 02549.jpg/
co im dolega?????
-
- 200p
- Od: 30 kwie 2011, o 17:01
Jeśli mają co jeść i odpowiednią temperaturę i nie u wszystkich tak się dzieje, to pomyśl może, że to naturalna selekcja
pozdrawiam zielono Beata!
Wymienię
Wymienię
hmmm
mają ok 21 stopni, mają dużo słońca, codziennie je podlewam-stoją w domu na parapecie więc mają trochę trudne warunki
wcześniej troszkę krzaczki przekarmiłam więc miałam poczekać aż stożki zrobią się jaśniejsze ????
ale nie wytrzymałam psychicznie i podlałam je nawozem- dzisiaj, jak zobaczyłam te kwiatki
mają ok 21 stopni, mają dużo słońca, codziennie je podlewam-stoją w domu na parapecie więc mają trochę trudne warunki
wcześniej troszkę krzaczki przekarmiłam więc miałam poczekać aż stożki zrobią się jaśniejsze ????
ale nie wytrzymałam psychicznie i podlałam je nawozem- dzisiaj, jak zobaczyłam te kwiatki
wyrwij ten drugi pęd (wilk)b o ci ta roslinka nie podoła tym kwiatom na parapecie
wyrwę tylko nie wiem co...jestem początkująca, jakbyś mi mógł w paincie zaznaczyć-!PROSZĘ!
jestem zdesperowana
na innych normalnie kwiatki się robią i nic nie zasycha (w sumie to tylko pojedyncze kwiatki- ale to prawo natury)
i sobie tak myśle, że to wina ziemi....
ale wyrwę co trezba jak więc proszę o sugestie
jestem zdesperowana
na innych normalnie kwiatki się robią i nic nie zasycha (w sumie to tylko pojedyncze kwiatki- ale to prawo natury)
i sobie tak myśle, że to wina ziemi....
ale wyrwę co trezba jak więc proszę o sugestie
- Yvona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Chasse:
Aniusia pisze:Przykładowo na jednym zdjęciu:damianczypek pisze:Proszę wskaz wilki może w paincie??robson076 pisze:powyrywaj wilki jak to niesam okończace są
Wilki to te wyrastające z kącików łodygi.
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
tak widziałam to
na dole wszytsko pourywałam
ale na górze straciłam rachubę co jest pędem gł a co wilkiem no i się rozkrzewiło
ale przeprowadziłam wnikliwe badania gleby i wyszło, że pomidorki mają problem tam gdzie mają najlepszą ziemię...
rano je pooglądam i pourywam, z tym że są to pomidorki "perła ogrodu" i nie znalazłam sugestii w necie żeby je prowadzić na jeden pęd, a raczej taką, żeby je zostawić samym sobie....
na dole wszytsko pourywałam
ale na górze straciłam rachubę co jest pędem gł a co wilkiem no i się rozkrzewiło
ale przeprowadziłam wnikliwe badania gleby i wyszło, że pomidorki mają problem tam gdzie mają najlepszą ziemię...
rano je pooglądam i pourywam, z tym że są to pomidorki "perła ogrodu" i nie znalazłam sugestii w necie żeby je prowadzić na jeden pęd, a raczej taką, żeby je zostawić samym sobie....
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Chasse, takie opadanie kwiatów jest spowodowane za małą ilością światła. Odmiany róznią się pod tym względem i w tych samych warunkach jednym mogą kwaiaty opadać, a innym nie.
Pozdrowienia, kozula
Pozdrowienia, kozula
ale inne stoją też na parapetach od tej samej strony
ale DZIĘKUJĘ za sugestie:)
ale DZIĘKUJĘ za sugestie:)
- romaszka
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Potwierdzam, twardy i do tego skórka bardzo gruba, ani do surówki ani do przetworów się nie nadawał a miałam 30 kszaków Moim zdaniem powinni go wcale wycofać ze sprzedaży, z tego co słyszałam i czytałam nie było żadnej osoby, która by była zadowolona z tej odmianyrenzal pisze:Za to Kmicic! Nigdy więcej! Samokończący, twardy - nikt go nie chciał jeść (poszedł na suszone pomidory).
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Re: Ziemia pod pomidora
To pewnie smok wawelski miał za wysokie pH i dostał siarki, a moje pomidory tylko po oborniku i niedawno sadzone już zaczynają owocować, dodać trzeba ,że żadnego oprysku nie widziały oprócz Polyversum.
Gdy wykonuję analizę gleby to azotu mam zawsze za mało około 80 do 120 mg na 1l , przy zalecanym powyżej 200.
Gdy wykonuję analizę gleby to azotu mam zawsze za mało około 80 do 120 mg na 1l , przy zalecanym powyżej 200.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny