Drewniana beczka - proszę o pomoc

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kawa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 2 mar 2012, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Drewniana beczka - proszę o pomoc

Post »

Witam wszystkich serdecznie. Otóż posiadam starą maselnicę beczkową, którą chcę odnowić i wykorzystać jako dekorację w ogrodzie. Stan wyjściowy raczej zły, drewno lekko zawilgocone ale twarde, na dnie w jednym miejscu pojawiły się korniki. Do tego potworna rdza na klamrach. W tej chwili, po wyszorowaniu czystą wodą suszy się. I teraz moje pytanie, co dalej? Jak przygotować drewno do impregnacji? Pokost czy coś innego? Czy da się jakoś ruszyć zardzewiałe od kilkunastu (kilkudziesięciu?) lat zawiasy?
Rayy
200p
200p
Od: 7 kwie 2011, o 21:19

Re: Drewniana beczka - proszę o pomoc

Post »

Drewno wyszlifuj lekko papierem ściernym (tak by usunąć górną warstwę która pewnie jest przebarwiona i brudna) potem wytruj korniki (są preparaty którymi maluje się drewno i takie które przy pomocy strzykawki wstrzykuje się w dziurki), potem można te dziurki zalepić specjalnym kitem żeby nie wpływała w nie woda (jednak nie jest to konieczne). I tak przygotowane drewno zaimpregnuj (polecam impregnaty sprzedawane jako teflonowe).
A części metalowe, na początku trzeba je zdjąć i przelecieć szczotką drucianą. No i teraz zależy jak mają one wyglądać, można kupić cortanin który wiąże rdzę, po pomalowaniu nim metalu trzeba go malnąć podkładem i farbą lub pomalować farbą do nakładania bezpośrednio na rdzę (np. hammerite) lub w ogóle zeszlifować całą rdzę, po czym nałożyć podkład i farbę lub (z metod już bardziej zaawansowanych, użyć do oczyszczenia roztworu kwasu szczawiowego a potem powierzchnię pokryć oksydą. Zawiasy można spróbować ruszyć po spryskaniu sprayem do śrub (np. WD-40).
MarcinBrz
200p
200p
Od: 19 lis 2010, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zamiast WD proponuję Coca Colę i nie jest to żart. Ostatnio odkręcałem zaciski hamulcowe, na śruby wylałem sporo WD40, ale dalej był problem. Podgrzałem trochę Coli, naniosłem na śruby, poczekałem kilka minut i śruba odkręciła sie jak nowa.
Nie jest to mój patent, przeczytałem w jakiejś gazecie.
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
Rayy
200p
200p
Od: 7 kwie 2011, o 21:19

Post »

Z lepszym efektem można użyć tego samego składnika aktywnego tylko w bardziej skoncentrowanej formie- kwas fosforowy, można kupić w sklepach budowlanych.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”