Kompost cz.1
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kompost
Witam!
Mam kompostownik od wielu lat i lądują w nim głównie liście, chwasty, odpadki kuchenne (obierki, skorupki od jajek, odrobinę chleba itp.), popiół po spaleniu gałęzi, ale jednak odpadków cytrusowych nie daję.
Zwykle kompost dzielimy na dwie części i jedna jest, co roku opróżniana na działkę pod rośliny, a druga czeka do następnego roku, żeby dojrzał. Moja gleba jest ilasto gliniasta i ten kompost to jedyny ratunek dla roślin.
Mam kompostownik od wielu lat i lądują w nim głównie liście, chwasty, odpadki kuchenne (obierki, skorupki od jajek, odrobinę chleba itp.), popiół po spaleniu gałęzi, ale jednak odpadków cytrusowych nie daję.
Zwykle kompost dzielimy na dwie części i jedna jest, co roku opróżniana na działkę pod rośliny, a druga czeka do następnego roku, żeby dojrzał. Moja gleba jest ilasto gliniasta i ten kompost to jedyny ratunek dla roślin.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
No właśnie zastanawiamy się dlaczego. Czy są jakieś podstawy do twierdzenia o szkodliwości tych odpadów czy to tylko wiedza magiczna, czy inne jakieś "czarne wołgi".renzal pisze: ale jednak odpadków cytrusowych nie daję.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 kwie 2012, o 19:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kompostownik
Mam pytanie nie wiem czy w dobrym dziale ale spróbuję. Czy można posypać kompostownik solą aby zniwelować rozrastanie się chwastów na nim, bo mam właśnie taki problem .
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A potem taki zasolony kompost na rabaty ?
To nie jest dobry pomysł, zasolisz sobie glebę.
Ja też mam chwasty na pryzmie kompostowej, wyrywam raz na jakiś czas większe by nie zakwitły.
To nie jest dobry pomysł, zasolisz sobie glebę.
Ja też mam chwasty na pryzmie kompostowej, wyrywam raz na jakiś czas większe by nie zakwitły.
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Polej octem w upalny dzień. Ponoć działa.
-
- Od: 9 mar 2012, o 18:56
Czy ktoś użyzniał ziemie korą z roślin iglastych Stosowaliście większe ilości? Wiem że kora zakwasza ale chce wzbogacić ziemie (mój nie użytek glina-ił) w próchnice a na kompost zbieram surowce
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
A co chcesz potem sadzić na tej ziemi?Jeśli rośliny kwasolube to i owszem,jak inne...to nic Ci nie urośnie
-
Na worku w którym była kora pisze: że można stosować na jesień rozsypać a następnie przekopać .Chciałbym przygotować podłoże pod przyszły trawnik,krzewy (nie tylko kwasolubne) oczywiście zwapnowałbym glebe. Już posiałem roślinki na nawóz zielony .
-
- Od: 19 paź 2011, o 16:51
Witajcie, dzisiaj otworzyłam dolną klapkę w kompostowniku, żeby zobaczyć, czy mam już ziemię kompostową i zobaczyłam mrowisko jakiś dziwnych jasnobrązowych mrówek . Prędzej spodziewałabym się dżdżownic niż tych odrażających mrówek.
I co teraz, jak mam się tego pozbyć?
I co teraz, jak mam się tego pozbyć?
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Mrówki dobre, też przerabiają po swojemu ;) Jak bardzo chcesz użyć tego kompostu to chyba wystarczy pomieszać w tym trochę patykiem i zostawić w spokoju na dzień-dwa, żeby zdążyły się gdzieś przenieść..
-
Jak często polewacie kompostownik gnojówką z pokrzyw Chciałbym przyspieszyć proces rozkładu(przesypuje węglem drzewnym,ziemią i utrzymuje wilgoć)80% na stercie to chwasty.
Ja tam wywalam skórki z cytrusów na kompost, ale najpierw ja rozrywam na mniejsze kawałki, skóre z arbuza też. Nie zauważyłam zeby mi sie nie rozkładały
-- 10 cze 2012, o 12:09 --
Widze ze poprzednik mój wyrzuca na kompost również popiół drzewny...
Pozostali również????
-- 10 cze 2012, o 12:09 --
Pozostali również????
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
Ja jeszcze nie,ale zamierzam/popiół odkwasza/.Zastanawiam się tylko, czy popiół z każdego gatunku drzewa się nadajekarol_ina pisze:
Pozostali również????