Poziomki - uprawa cz. 1
Re: Poziomki - uprawa
Macie rację z tymi poziomkami, wysiane z jednej torebki, razem dorastały.
Ale jaka odmiana tych na krzaczkach to nie powiem bo sama nie wiem.
Regina na pewno
siostra Reginy ??
Regina zdecydowanie długie owoce.
Ale jaka odmiana tych na krzaczkach to nie powiem bo sama nie wiem.
Regina na pewno
siostra Reginy ??
Regina zdecydowanie długie owoce.
BOŻENA
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam posadzone Rugię i Reginę. U mnie obie są podłużne chociaż po owocach widać, ze są inne odmiany. Posadzone w ubiegłym roku pierwszy raz owocowały jesienią. W tym roku są już ogromne krzaczyska i tegoroczne owoce będę porównywać pod względem czasu owocowania, plenności, kształtu.
I przekonam się, czy rzeczywiści Regina to taki gigant w porównaniu z innymi.
I przekonam się, czy rzeczywiści Regina to taki gigant w porównaniu z innymi.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Bioy, I jak tam Twoje dopiero co wysaine poziomki?
Mi wzeszło dopiero 14 szt - mało z połowy wysianej paczki, ale z tego co wiem, to szybko. Może spóźnialscy się jeszcze pojawią?
Mi wzeszło dopiero 14 szt - mało z połowy wysianej paczki, ale z tego co wiem, to szybko. Może spóźnialscy się jeszcze pojawią?
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To ładnie całkiem i szybko Ja wysiałem 2 paczki, a wzeszło (pojawiły się punkciki, jak łebek od szpilki) 35 sztuk.
Wczoraj po południu nie było nawet jednej najmniejszej. Myślę, że jeszcze co najmniej tydzień będą się pojawiać
Poprzednim razem pierwsze wschody miałem z tego co pamiętam po 12 dniach, a ostatnie po około 3 tygodniach od wysiania, więc jeszcze czas
Chwal się na bieżąco postępami
Pozdrawiam
Wczoraj po południu nie było nawet jednej najmniejszej. Myślę, że jeszcze co najmniej tydzień będą się pojawiać
Poprzednim razem pierwsze wschody miałem z tego co pamiętam po 12 dniach, a ostatnie po około 3 tygodniach od wysiania, więc jeszcze czas
Chwal się na bieżąco postępami
Pozdrawiam
Pozdrawiam, Jacek
No to, jak mam się chwalić - pierwsze łebki pojawiły się po 4 dniach.
Nie przykrywam folią, ale teraz i tak już chyba na to za późno, skoro są już pierwsze roślinki?
Ty oczywiście też się chwal postępami Tylko my chyba jesteśmy tacy spóźnieni. Ja jestem spóźniona głównie dlatego, że nie miałam w ogóle w planach siania poziomek. Kupiłam 10 sadzonek, z których przeżyły mi 3. Z 10 sadzonek truskawek (u innego sprzedawcy) przeżyły wszystkie.
Teraz jadę na działkę i zobaczymy, co z tego zostało?
Pozdrawiam - spóźnialska
Nie przykrywam folią, ale teraz i tak już chyba na to za późno, skoro są już pierwsze roślinki?
Ty oczywiście też się chwal postępami Tylko my chyba jesteśmy tacy spóźnieni. Ja jestem spóźniona głównie dlatego, że nie miałam w ogóle w planach siania poziomek. Kupiłam 10 sadzonek, z których przeżyły mi 3. Z 10 sadzonek truskawek (u innego sprzedawcy) przeżyły wszystkie.
Teraz jadę na działkę i zobaczymy, co z tego zostało?
Pozdrawiam - spóźnialska
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja przykrywałem folią, a stały w temp. około 20-22 stopnie i mimo płytkiego siewu pojawiły się dopiero dziś, czyli po 8 dniach. Twoje "łebki" po 4 dniach to naprawdę dobry wynik, gratuluję "ręki" do roślin
Dziś jak się pojawiły to folię zdjąłem, bo myślę, że będą potrzebować tlenu, choć nie jestem pewny czy dobrze zrobiłem.
Dodam, że ja do poziomek mam dużego pecha. 100 sztuk przepikowanej Rugii przypaliło mi słońce (zapomniałem przed wyjściem z domu przestawić mimo ostrzeżeń na forum) ocalało około 60 sztuk. Dwa dni temu zgodnie z radą kogoś z forum podlałem biohumusem rozcieńczonym dwukrotnie bardziej niż zalecenia te pozostałe i znowu uschło kolejne 30 sztuk, czyli 50%
Zostało mi już tylko 30 sztuk Rugii, dlatego tym bardziej liczę na Reginę.
To że jesteśmy spóźnialscy to prawda i choć może w tym roku owoców już nie zjemy to pocieszam się wizją roku następnego, oczywiście jeśli czegoś znowu nie sknocę i ślimaki dadzą mi szansę... ( dziś ubiłem ponad 1000 sztuk w godzinkę )
Życzę sukcesów i pozdrawiam
Dziś jak się pojawiły to folię zdjąłem, bo myślę, że będą potrzebować tlenu, choć nie jestem pewny czy dobrze zrobiłem.
Dodam, że ja do poziomek mam dużego pecha. 100 sztuk przepikowanej Rugii przypaliło mi słońce (zapomniałem przed wyjściem z domu przestawić mimo ostrzeżeń na forum) ocalało około 60 sztuk. Dwa dni temu zgodnie z radą kogoś z forum podlałem biohumusem rozcieńczonym dwukrotnie bardziej niż zalecenia te pozostałe i znowu uschło kolejne 30 sztuk, czyli 50%
Zostało mi już tylko 30 sztuk Rugii, dlatego tym bardziej liczę na Reginę.
To że jesteśmy spóźnialscy to prawda i choć może w tym roku owoców już nie zjemy to pocieszam się wizją roku następnego, oczywiście jeśli czegoś znowu nie sknocę i ślimaki dadzą mi szansę... ( dziś ubiłem ponad 1000 sztuk w godzinkę )
Życzę sukcesów i pozdrawiam
Pozdrawiam, Jacek
Witam serdecznie
zakupiłam 4 sadzonki poziomek Rugia i planuję je uprawiać na balkonie proszę Was o cenne rady odnośnie tego, jaka ziemia, jaka donica, czy wszystkie razem sadzić w jednej donicy?
pięknie dziękuję za odpowiedź
zakupiłam 4 sadzonki poziomek Rugia i planuję je uprawiać na balkonie proszę Was o cenne rady odnośnie tego, jaka ziemia, jaka donica, czy wszystkie razem sadzić w jednej donicy?
pięknie dziękuję za odpowiedź
Jestem tu nowa, ale z tego, co wyczytałam, to truskawki ( a więc poziomki także) najlepiej posadzić do substratu torfowego w odległościach 30-35cm. Ja mam posadzone truskawki na balkonie w podłużnych donicach (w małych po dwie, w dużych po cztery) w zwykłej ziemi uniwersalnej z nawozem, bo nie było innej (myślę, że najważniejsze, żeby było odpowiednie pH).
W tym roku zaczynam przygodę z sadzeniem, więc niech wypowiedzą się fachowcy
Pozdrawiam
W tym roku zaczynam przygodę z sadzeniem, więc niech wypowiedzą się fachowcy
Pozdrawiam
witam,
Przejrzałem całe forum i już wiem że nie należy sadzić poziomek pod borówkami. A co z tujami? Są jakieś przeciwwskazania żeby pod iglakami zrobić poziomkowe runo?
Przejrzałem całe forum i już wiem że nie należy sadzić poziomek pod borówkami. A co z tujami? Są jakieś przeciwwskazania żeby pod iglakami zrobić poziomkowe runo?
Noworodka ( dziecko ) nie karmimy kiełbasą, chlebem, zupami itp.bioy pisze:Dwa dni temu zgodnie z radą kogoś z forum podlałem biohumusem
Wiadomo dlaczego.
A co z poziomkami, chcemy aby jako sieweczki, bez systemu korzeniowego, bo przecież w ziemi taka sieweczka ma cieniutkie włoski 2-4 mikroskopijne korzoneczki że trzeba przez lupę patrzeć aby je dojrzeć, nie ma listków..
A my już traktujemy te maleństwa, ledwo z ziemi wyjdą , biohumusem, gnojowicą, odżywkami, nawozem !!!!
A tak przypadkiem nie zastanawiamy się ------ CZYM TO MALEŃSTWO MA POBRAĆ TAKIE WIELKIE MNÓSTWO POKARMU I CO NAJWAŻNIEJSZE PRZETWORZYĆ !!
Przypomnijmy sobie ze szkoły --- co to jest asymilacja i fotosynteza.
A czym siewki poziomek to mają zrobić?
Dajmy im czasu do wzrostu w ziemi i podlewać wodą ( nie przelewać )
Do pierwszych wykształconych listków na siewkach, przewietrzamy ( zdejmujemy folię na kilka godzin dziennie)bioy pisze:Dziś jak się pojawiły to folię zdjąłem,
Światło rozproszone, widne, jasne.
Ale nie w bezpośrednim ( bo się ugotują ) i nie w ciemnym ( bo pojawi się pleśń ).
BOŻENA
bo-enka czy mogłabyś zerknąć na moje pytanko i mi odpowiedzieć? bo chcę już sadziś moje poziomeczki na balkonie i totalnie nie wiem, jak sie za to zabrać
- apw81
- 200p
- Od: 11 lis 2011, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chciałabym wysiać (dopiero) poziomi, mam kupione nasiona Rugii i Barona, myśle ze jak wysieję teraz to zdążę wysadzić w sierpniu/wrześniu..
Proszę podpowiedzcie, w jaką ziemię wysiać-taką kupowaną w worku uniwersalną..czy z czymś przemieszać czy jak najlepiej....?
Proszę podpowiedzcie, w jaką ziemię wysiać-taką kupowaną w worku uniwersalną..czy z czymś przemieszać czy jak najlepiej....?
pozdrawiam Asia
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud