Mszyce

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
burrek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 cze 2005, o 11:53

Mszyce

Post »

mam problem z tym szkodnikiem i chcielbym sie dowiedziec czy sa jakies naturalne sposoby pozbycia sie ich bez stosowania chemi, mam bardzo wrazliwe roslinki i dzewa dlatego zalezy mi na naturalnych srodkach
Awatar użytkownika
janusz
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 25 maja 2005, o 13:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Biedronki! :lol:
Janusz
ogród bez winorośli to nie ogród...
burrek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

mszyce

Post »

ha ha myslalem sa powazni ludzie na tym forum to nawet dziecko wie :evil: :evil: :evil:
Awatar użytkownika
janusz
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 25 maja 2005, o 13:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Chciałeś naturalny środek to Ci zupełnie poważnie zaproponowałem najlepszy.
Chcesz inny?
Na przykład woda! Całkiem nie źle skuteczna.
Rośliny zaatakowane przez mszyce należy zmyć silnym strumieniem wody (np. z ogrodowego węża z odpowiednią dyszą). I już. :lol:
Janusz
ogród bez winorośli to nie ogród...
burrek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

mszyce

Post »

woda nie dziala jak zmyje je to na drugi dzien sa znowu biedronki to bym musial po lace za nimi latac ktos mi mowil ze wywar z pokrzywy cos podziala :?:
Awatar użytkownika
KASIA
200p
200p
Od: 4 cze 2005, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam
Jeśli nie pomagają silne strumienie wody, ani biedronki (które uwielbiają mszyce), to polecam naturalnego wroga mszyc - jest nim pasożyt larw pluskwiaków Aphidolotes aphidimyza. Jeżeli naturalne metody walki okazują się nieskuteczne wtedy niestety trzeba zwalczać mszyce chemicznie. Pozdrawiam serdecznie Katarzyna Rokita
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

PREPARATY Z CZOSNKU
Do przygotowania wykorzystuje się ząbki i liście czosnku.
Preparat przeciwko mszycom .
Wywar: 75 g posiekanych ząbków czosnku zagotować w 10 l wody. Opryskiwać rośliny na początku maja, trzykrotnie odstępach 3-dniowych oraz w czasie zbierania plonów.
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2005, o 15:16

Post »

oczywiście nieśmiertelny wywar z pokrzywy również skutkuje. Do tego dodatek szarego mydła jako lepiszcze.
pokrzywy zalej wrzątkiem (ok 10 l wody na 5 kg pokrzyw). Po ok. 2 tygodniach rozcieńcz to 1:10 l wody i podlewaj mszyce.
Jakub . . . . .
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Może też być:
Preparat ze skrzypu przeciwko mszycom.
Macerat: 150 g suszu lub 1 kg zielonej rośliny pozostawić w 10 l wody do czasu zmaserowania. Wymieszać i odcedzić, rozcieńczyć wodą w stosunku 1: 5 oraz dodać 0,3% szarego mydła. Uprawy opryskiwać profilaktycznie od wiosny do jesieni.
Awatar użytkownika
Rafaloku
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 wrz 2005, o 14:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Właśnie, jest dość sporo preparatów roślinnych, które można przygotować samodzielnie i wiele z nich pozwala zwalczać właśnie mszyce, wykaz takich preparatów można znaleźć pod adresem:
http://www.ogrody.cvd.pl/pliki/samodzielnie.html

jeżeli natomiast nie mamy ochoty wykonywać preparatów samodzielnie, to można spróbować gotowych biopreparatów, jak np. Spruzit, który zawiera pyretrynę (substancja owadobójcza roślinnego pochodzenia), więcej o tym preparacie http://www.ogrody.cvd.pl/pliki/bioprepa ... ml#spruzit
Rafał
przemek_144
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 cze 2007, o 17:17

Mrówki i mszyce - Jak zwalczać?

Post »

Witam!
Chciałbym się dowiedzieć jak zwalczyć na działce:
- mrówki które są praktycznie w każdym miejscu :/ i tu pytanie czy wystarczy posypanie ścieżek które sobie robią np. Mrówkofonem? Dodam, że mrówki wspinają się też na drzewa owocowe ( i tu wiem, że podążają do mszyc i się nimi opiekują). Słyszałem że istnieją jakieś paski, które wystarczy nakleić wokół pnia drzewa i mróki po nich nie przejdą, ale mimo wielu poszukiwań nic takiego nieznalazłem :/ może Wy coś o tym wiecie?
- mszyce, które opanowały jabłoń i zabierają się do gruszy :/ Czym pryskać? Liście w których jest ich najwięcej poskręcały się i nie wiem czy taki oprysk coś pomoże.
będę wdzięczny za wszystkie rady :)
OLAmari
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2006, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=16

Poczytaj tutaj, dużo było na ten temat, skorzystaj też z wyszukiwarki.
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 15:57

Post »

Ja pryskam na mszyce Diacesem (chyba pokręciłam literówkę, a preparatu nie mam w domu). Będę wdzięczna za poprawę. Wujek męża nam doradził. On stosuje na jabłonie
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”