Żywe kamienie? ( Lithops Sp )cz.1
Re: Lithops - żywe kamienie
"Cóż piękniejszego nad niebo, które otacza wszystko co piękne?"
Rośliny owadożerne
Rośliny owadożerne
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 17 maja 2012, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam! Jestem nowa na forum. Zaczęłam od przeczytania całego tematu i widzę jakie popełniłam błędy w hodowli moich lithops'ików
Wiem już że wysiałam je do złej ziemi bo użyłam zwykłej ziemi do kaktusów, i mam teraz z tym problem.....
a dokładniej na ziemi pojawił się zielony nalot (podejrzewam jakiś glon) i po 2 dniach przerodził się w kropną pleśń
Proszę o pomoc!!!
Zamówiłam już preparat Previcur i jutro wyruszam na poszukiwanie składników nowego substratu. Czy wystarczy jak je przesadzę i będę podlewała wodą z domieszką Previcur'u?
Wspomnę że nasionka wysiałam 12 kwietnia, miałam mieszankę zakupioną z allegro (ok 100szt nasion) i co dziwne wyrosło mi ok 190szt małych siewek (wysiałam wszystkie bo myślałam że wzejdzie max połowa i liczyłam się ze stratami siewek)
Wiem już że wysiałam je do złej ziemi bo użyłam zwykłej ziemi do kaktusów, i mam teraz z tym problem.....
a dokładniej na ziemi pojawił się zielony nalot (podejrzewam jakiś glon) i po 2 dniach przerodził się w kropną pleśń
Proszę o pomoc!!!
Zamówiłam już preparat Previcur i jutro wyruszam na poszukiwanie składników nowego substratu. Czy wystarczy jak je przesadzę i będę podlewała wodą z domieszką Previcur'u?
Wspomnę że nasionka wysiałam 12 kwietnia, miałam mieszankę zakupioną z allegro (ok 100szt nasion) i co dziwne wyrosło mi ok 190szt małych siewek (wysiałam wszystkie bo myślałam że wzejdzie max połowa i liczyłam się ze stratami siewek)
- mgr_
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 paź 2010, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Trochę karkołomne przedsięwzięcie przesadzanie miesięcznych siewek litpsów, ale życzę powodzenia.
Previcur na glony to też nie gwarancja sukcesu, bo to środek grzybobójczy. Poza tym ja go stosuję raczej zapobiegawczo niż interwencyjnie. Jeżeli już się coś pojawiło to myslę że lepszy będzie np. Rovlal Flo.
Na koniec dodam że wg mnie skiełkowanie litopsów to 10% sukcesu, cała sztuka to utrzymać je przy życiu w ciągu pierwszego, a nawet drugiego roku.
Jeszcze raz życzę powodzenia.
Previcur na glony to też nie gwarancja sukcesu, bo to środek grzybobójczy. Poza tym ja go stosuję raczej zapobiegawczo niż interwencyjnie. Jeżeli już się coś pojawiło to myslę że lepszy będzie np. Rovlal Flo.
Na koniec dodam że wg mnie skiełkowanie litopsów to 10% sukcesu, cała sztuka to utrzymać je przy życiu w ciągu pierwszego, a nawet drugiego roku.
Jeszcze raz życzę powodzenia.
-
- 20p - Rozkręcam się...
To lepiej zostawic w tej ziemi i próbowac zwalczyc pleśń?
Nie wspomniałam że połowa moich siewek ma średnicę 3-5mm.
Tak sobie myślę że jak nie zwalczę pleśni (gdy nie zadziałają środki) to i tak stracę siewki to może ryzyko związane z przesadzeniem nie jest aż tak duże w tym przypadku...?
Nie wspomniałam że połowa moich siewek ma średnicę 3-5mm.
Tak sobie myślę że jak nie zwalczę pleśni (gdy nie zadziałają środki) to i tak stracę siewki to może ryzyko związane z przesadzeniem nie jest aż tak duże w tym przypadku...?
- marta_lara
- 500p
- Od: 12 mar 2012, o 22:28
A masz może możliwość wrzucenia fotek??
-
- 20p - Rozkręcam się...
Sorki za posty jeden po drugim, ale nie daje mi to spokoju:(
Może ma ktoś pomysły jak oprócz zastosowania środka na grzyby zwalczyć pleśń na ziemi? Czytałam w innym wątku żeby przysypać ją cienką warstwą piasku.... Czy to aby dobre dla lithops'ów? Dodam że same siewki są w świetnym stanie, problem jest tylko w ziemi......
Może ma ktoś pomysły jak oprócz zastosowania środka na grzyby zwalczyć pleśń na ziemi? Czytałam w innym wątku żeby przysypać ją cienką warstwą piasku.... Czy to aby dobre dla lithops'ów? Dodam że same siewki są w świetnym stanie, problem jest tylko w ziemi......
- mgr_
- Od: 24 paź 2010, o 18:37
Grzyby, w tym pleśń potrzebują dużo wilgoci żeby się rozwijać. Proponuję zmniejszyć wilgotność i sprawa powinna się sama w dużym stopniu rozwiązać. Jak piszesz siewki mają już kilka mm więc lekkie przesuszenie podłoza nie powinno im zaszkodzić. Posypanie piaskem zresztą też.
-
- 20p - Rozkręcam się...
http://imageshack.us/photo/my-images/70 ... 094pv.jpg/
Jest jeszcze sporo małych ale dużych też. Przestawię je też na okno z większą ilością słońca...
Jest jeszcze sporo małych ale dużych też. Przestawię je też na okno z większą ilością słońca...
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W styczniu 2012 kupiłam w supermarkecie całą, pełną doniczkę siewek litopsów.
Stały sobie w niej do kwietnia. Rosły w mocno torfowym, produkcyjnym podłożu.
Postanowiłam przesadzić, choć zdawałam sobie sprawę, że może to się nie udać.
Wygląda na to, że wszystko jest ok i większość z nich żyje.
Stały sobie w niej do kwietnia. Rosły w mocno torfowym, produkcyjnym podłożu.
Postanowiłam przesadzić, choć zdawałam sobie sprawę, że może to się nie udać.
Wygląda na to, że wszystko jest ok i większość z nich żyje.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
-
- 20p - Rozkręcam się...
Są super!!!
Moje maleństwa też już się mają lepiej. Postanowiłam ich nie przesadzać, przysypałam piaskiem i dostarczyłam więcej światła i jest dobrze
Mam jeszcze pytanie odnośnie Pervicur'u - jaką dawkę stosujecie pod Lithopsy i czy lepiej jest spryskać je od góry tym środkiem czy podlać do podsiąknięcia?
Moje maleństwa też już się mają lepiej. Postanowiłam ich nie przesadzać, przysypałam piaskiem i dostarczyłam więcej światła i jest dobrze
Mam jeszcze pytanie odnośnie Pervicur'u - jaką dawkę stosujecie pod Lithopsy i czy lepiej jest spryskać je od góry tym środkiem czy podlać do podsiąknięcia?
- marta_lara
- 500p
- Od: 12 mar 2012, o 22:28
Niezła kolekcja Ci się trafiła! Widzę, bardzo mocno je obrobiłaś - myślisz że wystarczy im ten jeden główny korzeń? Jak dobrze pamiętam moje miały bardzo dobrze rozrośniętą bryłę korzeniową. Starałam się zostawić jak najwięcej korzeni, pewnie nawet całego torfu nie wygrzebałam...
-
- 20p - Rozkręcam się...
Czy ktoś z Was ma może jakąś książkę z odmianami przypołudników? Interesuje mnie jakiś leksykon czy coś takiego.
Będę wdzięczna
Będę wdzięczna