Trawnik po zimie cz. 1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Trawnik po zimie

Post »

ogrod2000 pisze:
PiotrekP pisze:Ogród2000, po jakim czasie od koszenia wykonujesz opryski na chwasty ? i po jakim czasie od oprysku wykonujesz koszenie?
Czas od koszenia zleży od zastosowanego herbicydu, a w zasadzie od jego stężenia.
Najdelikatniejszy jest Chwastox D 179 SL, który można podać już po 2 godzinach, trawie zupełnie nie szkodzi, a zranione chwasty łatwiej go przyswajają. Koszenie odstawiam na kilka dni przeciętnie 14, zleży od pogody i rodzajów chwastów jakie wystąpiły na trawniku.

Na bardzo zaniedbanych trawnikach do regeneracji podaję najmocniejsza wersję Chwastox AS 600 EC.
Przy tym stężeniu 600g na L minimum 2 dni przerwy jeśli trawa się zabliźni po koszeniu.

Ja rozrabiam Chwastox 340 turbo , czyli 200ml / 12l wody . Nie za mocno? w instrukcji jest 2l środka / 300l wody
x - o -0
---
Od: 1 wrz 2010, o 00:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

2L na 300L cieczy jest do upraw zbożowych. W trawniku nic się nie stanie, po za tym, że zapach będzie intensywny przez kilka dni.
_PiotR_
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 wrz 2011, o 19:06

Post »

Witam ponownie,
potraktowałem teren Roundapem... po 2 tygodniach:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

i teraz moje pytanie... chce na to dołożyć ok 5 cm czarnoziemu... czy muszę wyrywać oschnięty perz? czy ziemia przydusi już do końca?
czy na początku czerwca nie jest za późno na sianie trawy??
szkutnik
100p
100p
Od: 6 kwie 2012, o 14:32
Kontakt:

Post »

Ja robiłem tak:
-raundup
-orka
-glebogryzarka,
-grabienie z wybieraniem kamieni korzeni itp.
-walec
-przeciągnąłem kilka razy paletę z obciążeniem 50 kg
- poruszałem ziemię wierzchnią grabkami
- wysiałem trawę
- wałowanie
Siałem trawę w czerwcu, ale co dziennie była podlewana aż do pierwszego koszenia.
Jak potrzebujesz dołożyć dobrej ziemi to ja bym to zrobił na już przygotowane podłoże a częścią przykrył delikatnie nasiona.

A tu mój trawniczek, fotka robiona na początku kwietnia, tak więc zimę przetrwał bez najmniejszego uszczerbku i w marcu był już pięknie zielony :D
Obrazek
Parę dni wcześniej przejechałem kosiarką bo nie chciało mi się grabić liści.
dykta
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 lis 2009, o 15:17

Post »

Mam pytanie o kosiarkę ręczną (bębnową, wrzecionową różnie je nazywają) - oprócz normalnego trawnika posiadam kawałek ok. 100m2 na dużym zboczu - oprócz tego, że jest to zbocze strome to sam trawnik jest bardzo równy. Problemem jest koszenie kosiarką spalinową wykorzystywaną do pozostałej części trawnika z uwagi na jej zjeżdżanie bokiem po zboczu. Zdarzyło mi się również, że kosząc kosiarką w dół kilkukrotnie wylała się na trawę benzyna jakąś szczeliną obok świecy i popaliła trawę. W związku z powyższym idealnym wyborem na ten trudny kawałek trawnika byłaby dla mnie kosiarka ręczna (kosiarki elektryczne odrzucam - nie lubię kabli na ogrodzie i tej ciągłej uwagi, czy nie wpadnie pod kosiarkę). Zastanawiam się tylko, czy rzeczywiście kosiarki ręczne wyposażone w kosz potrafią do niego zebrać skoszone źdźbła, czy kosz do takiej kosiarki to tylko bajer i chwyt marketingowy. Bardzo proszę o odpowiedź osoby, które posiadają taką kosiarkę ręczną z koszem i mogą napisać coś z doświadczenia o efektywności zbierania trawy do kosza.
x - o -0
---

Post »

dykta pisze:Mam pytanie o kosiarkę ręczną (bębnową, wrzecionową różnie je nazywają) - oprócz normalnego trawnika posiadam kawałek ok. 100m2 na dużym zboczu - oprócz tego, że jest to zbocze strome to sam trawnik jest bardzo równy. Problemem jest koszenie kosiarką spalinową wykorzystywaną do pozostałej części trawnika z uwagi na jej zjeżdżanie bokiem po zboczu. Zdarzyło mi się również, że kosząc kosiarką w dół kilkukrotnie wylała się na trawę benzyna jakąś szczeliną obok świecy i popaliła trawę. W związku z powyższym idealnym wyborem na ten trudny kawałek trawnika byłaby dla mnie kosiarka ręczna (kosiarki elektryczne odrzucam - nie lubię kabli na ogrodzie i tej ciągłej uwagi, czy nie wpadnie pod kosiarkę). Zastanawiam się tylko, czy rzeczywiście kosiarki ręczne wyposażone w kosz potrafią do niego zebrać skoszone źdźbła, czy kosz do takiej kosiarki to tylko bajer i chwyt marketingowy. Bardzo proszę o odpowiedź osoby, które posiadają taką kosiarkę ręczną z koszem i mogą napisać coś z doświadczenia o efektywności zbierania trawy do kosza.
Kosiarki wrzecionowe są najdoskonalszym przyrządem do ciecia trawy. Dają najlepsze rezultaty, tnąc trawę, a nie rozrywając jak to czynią kosiarki rotacyjne. Niestety jakość kosiarek wrzecionowych dostępnych w marketach jest bardziej niż niedostateczna. Wyjątek stanowi Fiskars Momentum, niestety cena jest wysoka i oscyluje w granicach 1000zł. Swego czasu dla rodziców kupiłem kosiarkę wrzecionową z napędem akumulatorowym Wolf Garden, jakość koszenia ocenił bym na 3+. w 6 stopniowej skali szkolnej.
dykta
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 lis 2009, o 15:17

Post »

ogrod2000 pisze:Kosiarki wrzecionowe są najdoskonalszym przyrządem do ciecia trawy. Dają najlepsze rezultaty, tnąc trawę, a nie rozrywając jak to czynią kosiarki rotacyjne. Niestety jakość kosiarek wrzecionowych dostępnych w marketach jest bardziej niż niedostateczna. Wyjątek stanowi Fiskars Momentum, niestety cena jest wysoka i oscyluje w granicach 1000zł. Swego czasu dla rodziców kupiłem kosiarkę wrzecionową z napędem akumulatorowym Wolf Garden, jakość koszenia ocenił bym na 3+. w 6 stopniowej skali szkolnej.
Bardzo proszę o opinię dot. samej możliwości zbierania trawy do kosza przez taką kosiarkę.
x - o -0
---

Post »

Fiskars Momentum zbiera do kosza, ale taka opcja jest raczej nie zalecana przy nawet średniej trawie, będzie się zapychać i wywalać pod siebie pokos, a to zablokuje koszenie.

Zaglądnij jeszcze tu http://www.klippo.pl/produkt.html?id=1424
fk4i4
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 cze 2011, o 14:01

Post »

Płaciłam 64 zł za 50 kg, drogo? Tanio?

Nawozilam jakieś dwa tyg temu wieloskladnikowcem, w czwartek saletrzakiem, i z siedmiustet metrów, poprzednie koszenie w pon. Wyszło mi dzisiaj moze pól kosza, ale wielkiego, kiedy ta trawa ruszy?
Exlusor, 1,5 roku temu siany.

To czym, jaka moc, ile wody na ile metrów pryskać dwuliscienne, jestem po jednym odchwaszczaniu chwastox 340 jakieś 80 % mi wypalilo.
_PiotR_
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 wrz 2011, o 19:06

Post »

czy pod trawnik powinno się dać torf czy czarnoziem?? wg. wikipedii czarnoziem to odkwaszony torf... zgadza się? czyli torf w odczynie pH ok 6 bylby ok?
danpok
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 lut 2011, o 08:43

Post »

Witajcie :wink:
Chciałbym odwołać się do waszej ogromnej wiedzy i prosić o pomoc. Zmierzyłem odczyn ziemi na której rośnie moja 3 letnia trawa i wynik wynosi 6.9-7.1 pH.
W tym roku zastosowałem nawóz Yara Mila Complex. Czy przy drugim naworzeniu tym samym nawozem powinienem coś jeszcze do niego dodać np mocznik, siarczan amonu lub kredę ogrodową by obniżyć pH. Proszę o podpowiedź.
danpok
x - o -0
---

Post »

fk4i4 pisze:Płaciłam 64 zł za 50 kg, drogo? Tanio?

Nawozilam jakieś dwa tyg temu wieloskladnikowcem, w czwartek saletrzakiem, i z siedmiustet metrów, poprzednie koszenie w pon. Wyszło mi dzisiaj moze pól kosza, ale wielkiego, kiedy ta trawa ruszy?
Exlusor, 1,5 roku temu siany.

To czym, jaka moc, ile wody na ile metrów pryskać dwuliscienne, jestem po jednym odchwaszczaniu chwastox 340 jakieś 80 % mi wypalilo.
Cena dobra, ja kupuje saletrzak z Yara Bela Extran 27 jest odrobinę droższy 34zł za 25kg, ale bardzo ładnie się rozpuszcza przy podlewaniu, wystarczy kilka minut. Pierwsze efekty pojawiają się jak jest ciepło po około 10-12dniach. W tym roku mam z Exlusorem, w każdym ogródku, problem wszędzie przemarza i przybiera jasno brązowy kolor, wystarczy jedna noc z temp około 0". Jest to typowa wada traw Rajgrasowych. Trawa podniesie się za jakieś 3 tyg. po saletrzaku. Ja ze 120 arów zebrałem 3 kosze i to prawie samego siana. Trawa najładniejsza byłą w lutym po ciepłej zimie ślicznie rosła, aż przyszedł 3 dniowy mróz -5 i było po trawie. Trawa ruszy jak będzie ciepło i wilgotno uroki tej mieszanki;)

Możesz poprawić Chwastoxem to co pozostało, nic trawie nie będzie.

* * *
_PiotR_ pisze:czy pod trawnik powinno się dać torf czy czarnoziem?? wg. wikipedii czarnoziem to odkwaszony torf... zgadza się? czyli torf w odczynie pH ok 6 bylby ok?
Pod trawniki ozdobne daje się piasek (Kostrzewy)
Pod trawniki sportowe ziemię zwięzłą (Rajgrasy)

pH dla trawników zwykle jest tolerowane w przedziale 5.5-6.5pH

* * *
danpok pisze:Witajcie :wink:
Chciałbym odwołać się do waszej ogromnej wiedzy i prosić o pomoc. Zmierzyłem odczyn ziemi na której rośnie moja 3 letnia trawa i wynik wynosi 6.9-7.1 pH.
W tym roku zastosowałem nawóz Yara Mila Complex. Czy przy drugim naworzeniu tym samym nawozem powinienem coś jeszcze do niego dodać np mocznik, siarczan amonu lub kredę ogrodową by obniżyć pH. Proszę o podpowiedź.
danpok
tak obojętne pH masz przy ziemi gliniastej, piaskowanie się kłania rozluźnisz tym ziemię i lekko obniżysz pH. Każdy nawóz z dużą zawartością Azotu będzie stopniowo obniżać pH np Saletrzak CAN, Mocznik, Saletra Amonowa, etc....
fk4i4
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 cze 2011, o 14:01

Post »

Nigdzie tej yary znaleźć nie mogę, a ten nawoz coś warty jest?
http://www.gardenflora.pl/nawoz-zd-spra ... -6578.html
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”