Czym oddzielić części ogrodu

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
boryna
50p
50p
Od: 23 cze 2010, o 15:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Czym oddzielić części ogrodu

Post »

Witam. Chciałabym posadzić coś pomiędzy grządkami, a częścią bardziej wypoczynkową, na szer. ok. 3 m. Chodzi o stanowisko słoneczne. Myślałam o jakimś pnączu, ale rosłoby na linii północ-południe, więc myślę, że tą ładniejszą stroną (od południa) byłoby skierowane w stronę grządek. Krzewy czy niskie drzewka byłyby jednakowe z wszystkich stron i myślę, że efekt byłby lepszy. Czy mogę prosić o podpowiedzi, jakie rośliny pasowałyby jako łącznik części warzywno - sadowej z częścią wypoczynkową ogrodu?
Bożena
eleanor
200p
200p
Od: 30 cze 2011, o 14:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czym oddzielić części ogrodu

Post »

Może jakiś żywopłot? Popatrz w dziale gdzie forumowicze prezentują swoje ogrody. Może tam znajdziesz coś ciekawegog
Bkuka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 paź 2011, o 09:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeżeli myślisz o pnączu , to może pnącza owocujące? Np kiwi lub winorośla?
Awatar użytkownika
anwi
200p
200p
Od: 21 lut 2008, o 11:00

Post »

A może jakieś róże parkowe czy dzikie? Albo jakieś szczepione na pniu drzewka owocowe? Albo krzewy owocowe typu aronia, pigwowiec czy inne?
pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wszystko zależy od tego jakiej szerokości pas możesz przeznaczyć na tą "ściankę działową" i jaka ma być wysoka. . Jeśli jest mało miejsca to można zasadzić szpaler cisów, jałowców czy kolumnowego berberysa.
Jeśli masz dużo miejsca można oddzielić kwitnącym krzewami liściastym wysokimi (np: pęcherznica, śliwa dziecięca) średnimi ( krzewuszki), jeszcze niższymi ( pigwowce ).
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
boryna
50p
50p

Post »

Dziękuję wszystkim za porady. Ponieważ większą część zaproponowanych roślin mam juz w innych miejscach, może rzeczywiście skuszę się np. na aronię. I, proszę się nie śmiać, ale co to jest śliwa dziecięca? :?:
Bożena
boryna
50p
50p

Post »

Juz wiem, co to jest :) . Mam to drzewko u siebie, ale nie znałam tej nazwy. Całe życie się człowiek uczy. Dziękuję jeszcze raz za podpowiedzi. :wink:
Bożena
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”