Czym oddzielić części ogrodu
-
- 50p
- Od: 23 cze 2010, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czym oddzielić części ogrodu
Witam. Chciałabym posadzić coś pomiędzy grządkami, a częścią bardziej wypoczynkową, na szer. ok. 3 m. Chodzi o stanowisko słoneczne. Myślałam o jakimś pnączu, ale rosłoby na linii północ-południe, więc myślę, że tą ładniejszą stroną (od południa) byłoby skierowane w stronę grządek. Krzewy czy niskie drzewka byłyby jednakowe z wszystkich stron i myślę, że efekt byłby lepszy. Czy mogę prosić o podpowiedzi, jakie rośliny pasowałyby jako łącznik części warzywno - sadowej z częścią wypoczynkową ogrodu?
Bożena
-
- 200p
- Od: 30 cze 2011, o 14:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czym oddzielić części ogrodu
Może jakiś żywopłot? Popatrz w dziale gdzie forumowicze prezentują swoje ogrody. Może tam znajdziesz coś ciekawegog
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 paź 2011, o 09:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeżeli myślisz o pnączu , to może pnącza owocujące? Np kiwi lub winorośla?
A może jakieś róże parkowe czy dzikie? Albo jakieś szczepione na pniu drzewka owocowe? Albo krzewy owocowe typu aronia, pigwowiec czy inne?
pozdrawiam
Aneta
Aneta
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Wszystko zależy od tego jakiej szerokości pas możesz przeznaczyć na tą "ściankę działową" i jaka ma być wysoka. . Jeśli jest mało miejsca to można zasadzić szpaler cisów, jałowców czy kolumnowego berberysa.
Jeśli masz dużo miejsca można oddzielić kwitnącym krzewami liściastym wysokimi (np: pęcherznica, śliwa dziecięca) średnimi ( krzewuszki), jeszcze niższymi ( pigwowce ).
Jeśli masz dużo miejsca można oddzielić kwitnącym krzewami liściastym wysokimi (np: pęcherznica, śliwa dziecięca) średnimi ( krzewuszki), jeszcze niższymi ( pigwowce ).
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 50p
Dziękuję wszystkim za porady. Ponieważ większą część zaproponowanych roślin mam juz w innych miejscach, może rzeczywiście skuszę się np. na aronię. I, proszę się nie śmiać, ale co to jest śliwa dziecięca? 

Bożena
-
- 50p
Juz wiem, co to jest
. Mam to drzewko u siebie, ale nie znałam tej nazwy. Całe życie się człowiek uczy. Dziękuję jeszcze raz za podpowiedzi. 

Bożena