Jodła koreańska - uprawa,wymagania,przesadzanie,cięcie itp
Re: jodła koreańska
Igła dość długa... może być kundelek. Nie szkodzi, też ładne. Dieta MŻ (mniej żryć), czyli daruj sobie ten nawóz. Widać, że pogonione, te świętojańskie przyrosty na czubku właśnie od tego. Wytnij toto jak pokazałem.
Witam,
niedawno zakupilem tego iglaka i nie wiem czy mam go podlac po posadzeniu czy nie. Pytam dlatego że ostatnio duzo padało (przed posadzeniem) a ja wymieszałem ziemie kupiona do iglakow (worek) z tą moją. Iglak był już w doniczce i nie wiem jak bardzo był podlewany. Ma wysokośc 110 cm.
Sam nie wiem co robić, nie chcę aby mi zgnła z powodu nadmiaru wody no ale takżeboje się aby mi nie uschła. Nie wiem jak ona toleruje nadmiar h2o.
Zauważyłem także że ma część zółciejszych i część zielonych igieł. Nie wiem czy to normalne.
Proszę o pomoc.
niedawno zakupilem tego iglaka i nie wiem czy mam go podlac po posadzeniu czy nie. Pytam dlatego że ostatnio duzo padało (przed posadzeniem) a ja wymieszałem ziemie kupiona do iglakow (worek) z tą moją. Iglak był już w doniczce i nie wiem jak bardzo był podlewany. Ma wysokośc 110 cm.
Sam nie wiem co robić, nie chcę aby mi zgnła z powodu nadmiaru wody no ale takżeboje się aby mi nie uschła. Nie wiem jak ona toleruje nadmiar h2o.
Zauważyłem także że ma część zółciejszych i część zielonych igieł. Nie wiem czy to normalne.
Proszę o pomoc.
Re: Jodła koreańska (fioletowe szuszki) - jak często podlewać po
Jak padało i jest mokro to nie podlewaj.Posadzić i niech rośnie.
Dobrze znosi nadmiar wody/oczywiście do czasu potem igły żółte a potem nieboszczyk.Także lepiej nie dolać jak przelać.Ja jak swoje posadziłem to nic z nimi nie robię,Rośną.
Dobrze znosi nadmiar wody/oczywiście do czasu potem igły żółte a potem nieboszczyk.Także lepiej nie dolać jak przelać.Ja jak swoje posadziłem to nic z nimi nie robię,Rośną.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
czyli widocznie jak zólcieją jej liście to pewnie za duzo podlewali tak ? W sumie to dziwne bo doniczka miała dziury spore.
Rozumie że jak żółcieje to nie z braku wody ale z nadmiaru tak ? Pytam bo nie wiem zbyt duzo o koreankach.
A jak z nawozem do iglaków dawać teraz czy czekac do połowy czerwca. Na opakowaniu jest napisane, żeby dać garść pod krzak wczesna wiosna i w drugiej polowi czerwca. Poczatek wiosny mam juz za soba więc mam teraz czekac do tego czerwca ?
Rozumie że jak żółcieje to nie z braku wody ale z nadmiaru tak ? Pytam bo nie wiem zbyt duzo o koreankach.
A jak z nawozem do iglaków dawać teraz czy czekac do połowy czerwca. Na opakowaniu jest napisane, żeby dać garść pod krzak wczesna wiosna i w drugiej polowi czerwca. Poczatek wiosny mam juz za soba więc mam teraz czekac do tego czerwca ?
Zeszłoroczne przyrosty ma żółte?
Adrian
nie to jakby tegoroczne przyrosty miał żółte lub też prawie zółte. Widac że to świerze na tle starszych ciemnozielonych.
- mateo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nowe przyrosty (te miękkie) zawsze są jaśniejsze niż starsze igły, a u niektórych odmian mogą być wręcz żółte. Więc to jeszcze nie dowód na chorobę. Chyba że zeszłoroczne igły żółkną.
Z nawozem pewnie dali na wiosnę to teraz nie syp.
OK Dzięki za pomoc a z tym podelwaniem to jak ? palca do doniczki nie wkładałem więc nie wiem czy była mokra czy nie.
Podlewać raz a dobrze i z umiarem.poza tym często teraz pada to odpuścił bym podlewanie.Co deszcz to deszcz i nic tego nie zastąpi nawet najlepszy zraszacz.
Re: Jodła koreańska - biale igły
Jodły koreańskie tak mają .
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Owszem jodły od spodu maja biały woskowy nalot na igłach, ale igły nie powinny sie podwijać. To są objawy żerowania mszycy. Też miałem tak na swojej jodle. Wystarczy jakis oprysk z 2x. 

Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
A nie padały przez przypadek intensywne deszcze tam u Ciebie? Moja koreanka przy większym deszczu wywija igły na drugą stronę a po kilku dniach to wraca do normy.

To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
1.Ona tak ma białe igły i vitoldo dobrze prawi to nie mszyca,a woda.