Magnolia pośrednia,Suzan - (Magnolia soulange’a )
- SlaWasII
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 20 mar 2012, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Magnolia powtarzająca kwitnienie
LilaRose, dziękuję za słowa otuchy! Tak zrobię - zaczekam, mam czas. ;) Wstrzymuję nawożenie, aż nie zacznie porządnie rosnąć.
Lilapisze ,że ,,nie wstały po zimie,,bo wstały o wiele wcześniej.Wtedy kiedy powinna już być zima ,u nas była jesień i to ciepła.Wiele drzew i krzewów ponownie rozpoczęło wewnętrzną wegetację co spowodowało rozhartowanie.Moje magnolie nadal kwitną i jakoś uchowały się tej wiosny,ale zeszłej porządnie zmarzły kwiaty i pędy.
Ja bym też poczekała z magnolią....Trzeba ją tylko podlewać ,bo ma płytki system korzeniowy.
karo pisze ,że TOPSIN używa się do oprysków liściowych.Zastosowałam TOPSIN póżną jesienia przed okryciem magnolii i powtórzyłam wczesną wiosną po odkryciu.Miałam problem z grzybem ,który deformował mi liście magnolii.Pryskałam na liście ,ale nie pomogło.Ten zabieg na krzaku bezliściowym sprawdził sie.Drzewko jest zdrowe i kwitnie.Wiele chorób rozwija się podczas rozwijania się pąków kwiatowych i liściowych dlatego wiele oprysków stosuje się zanim pokażą sie liście lub kwiaty(magnolia ,migdałek,drzewka owocowe)Przepraszam ,że się ,,wymądrzam,,ale to z własnego doświadczenia.
Ja bym też poczekała z magnolią....Trzeba ją tylko podlewać ,bo ma płytki system korzeniowy.
karo pisze ,że TOPSIN używa się do oprysków liściowych.Zastosowałam TOPSIN póżną jesienia przed okryciem magnolii i powtórzyłam wczesną wiosną po odkryciu.Miałam problem z grzybem ,który deformował mi liście magnolii.Pryskałam na liście ,ale nie pomogło.Ten zabieg na krzaku bezliściowym sprawdził sie.Drzewko jest zdrowe i kwitnie.Wiele chorób rozwija się podczas rozwijania się pąków kwiatowych i liściowych dlatego wiele oprysków stosuje się zanim pokażą sie liście lub kwiaty(magnolia ,migdałek,drzewka owocowe)Przepraszam ,że się ,,wymądrzam,,ale to z własnego doświadczenia.
- Burgund
- 100p
- Od: 24 mar 2011, o 15:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
po dłuższej nieobecności znowu u żywych , dorwałem się netu, a pro po awatarka , nie jestem wędkarzem ale nie mam nic przeciwko wodniakom i żeglarzom wręcz mnie fascynują a wędkę miałem 2 razy w życiu , te karasie to raczej tak z przypadku
a co do magnolii to u mnie w gminie trochę wszystkim sąsiadom poprzemarzały tej zimy podobnie jak róże i wiele innych roślin zastanawiają sie jak je przyciąć żeby krzywdy nie zrobić
a co do magnolii to u mnie w gminie trochę wszystkim sąsiadom poprzemarzały tej zimy podobnie jak róże i wiele innych roślin zastanawiają sie jak je przyciąć żeby krzywdy nie zrobić
- SlaWasII
Ja wyciąłem wszystkie zaschnięte gałązki i posmarowałem maścią.
Teraz czekam, aż zacznie puszczać listki...
Teraz czekam, aż zacznie puszczać listki...
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 28 maja 2012, o 12:55
U mnie w stolicy Susan ma się wyśmienicie, wczoraj opadł ostatni kwiat.Adrian pisze:... a jak jest u Was, też jakieś straty wśród magnolii?
Kwitła jak szalona. Krzew 2,5 -3 m miał w tym roku ponad 100 pięknie pachnących kwiatów.
Obecnie jest cała w "soczystych" liściach.
Tomek
- mateo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
Jeżeli ma się wyśmienicie to na pewno wypuści jeszcze następne kwiaty, szczególnie w drugiej połowie lata
U mnie generalnie przekwitła, ale jest też parę pąków.
U mnie generalnie przekwitła, ale jest też parę pąków.
- SlaWasII
Niestety, nie mogę się doczekać choćby jednego listka... Co robić?!
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 28 maja 2012, o 12:55
Przykro, ale chyba trzeba zrobić miejsce na nową
Czym i kiedy pryskacie magnolie przeciw mączniakowi.
Moja regularnie co roku jest atakowana przez tego grzyba
Czym i kiedy pryskacie magnolie przeciw mączniakowi.
Moja regularnie co roku jest atakowana przez tego grzyba
Tomek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam, postanowiłam powrócić do tematu kilkakrotnie kwitnących magnolii. Rozmyślam nad posadzeniem u siebie tego cudu. Bardziej interesuje mnie taka która właśnie powtarza kwitnienie. Jak już tutaj wspomniano, odmiana susan właśnie taka jest. Znalazłam dzisiaj na aukcji allegro odmianę George Henry Kern która także kwitnie dwa razy. Czy ktoś z FO może posiada tą odmianę magnolii i może się coś na jej temat wypowiedzieć? Może znacie jeszcze inne które kwitną dwa razy? Kiedy najlepiej posadzić magnolię? Wdzięczna byłabym także za radę na temat tego jak formować magnolię żeby przypominała drzewo a nie krzak. Pozdrawiam, Magda
Też jestem ciekawy czy ta odmiana powtarza kwitnienie.
Ja wiosną zasadziłem 1,5m Magnolia Heaven Scent która z natury rośnie jako małe drzewko, przyciołem dolne gałęzie i zostawiłem koronę. Teraz jesienią opadły liście i widać pełno pąków, czy tzn że będzie obficie kwitła wiosną, nie wiem.
Ja wiosną zasadziłem 1,5m Magnolia Heaven Scent która z natury rośnie jako małe drzewko, przyciołem dolne gałęzie i zostawiłem koronę. Teraz jesienią opadły liście i widać pełno pąków, czy tzn że będzie obficie kwitła wiosną, nie wiem.
- SlaWasII
Janusz, nie zapomnij zabezpieczyć Magnolii na zimę.
Zabezpieczyć na zimę tzn korzenie przykrywam korą a góra nie wiem czy trzeba?
W tym roku miałem agrowłókniną przykrytą cała mag. ryki i było ok.
W tym roku miałem agrowłókniną przykrytą cała mag. ryki i było ok.
Zastanawiam się nad kupnem magnoli Yellow Bird.
Czy kwitnie maj-czerwiec czy wiosną, bo w opisach roślin w sklepach podają różnie.
Czy powtarza kwitnienie.
Chcę ją prowadzić jako drzewko.
Proszę o pomoc.
Jestem nowy i ogrodem zajmuję się dopiero pierwszy rok.
Czy kwitnie maj-czerwiec czy wiosną, bo w opisach roślin w sklepach podają różnie.
Czy powtarza kwitnienie.
Chcę ją prowadzić jako drzewko.
Proszę o pomoc.
Jestem nowy i ogrodem zajmuję się dopiero pierwszy rok.