Carissima w ogrodzie rządzić zaczyna

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Carissima w ogrodzie rządzić zaczyna

Post »

Carissima ;:7
Masz duży ogród i spore pole do popisu :uszy Dobrze, że od razu trafiłaś na Forum ;:4
rabata zapowiada się bardzo fajnie - ja też mam u siebie różę Artemis i choć posadzona dopiero jesienią, sprawuje się bardzo dobrze, ma mnóstwo listków i zaczątki pąków.
Warzywniak wygląda imponująco ;:oj Na mszyce popryskaj Decisem albo Karate ;:134
Pozdrowionka :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Simbi
500p
500p
Od: 7 paź 2011, o 22:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj :wit Cudownie położona działeczka, rzeka daje dużo uroku. Sporo pracy musisz wykonać , ale masz za to wielkie pole do popisu :D Już trochę nasadzeń jest,ładnie to wszystko wygląda, miejsca masz jeszcze sporo i możesz na szczęście dosadzać co Ci się podoba i tworzyć piękne zakątki.
Co do róż to faktycznie zbyt płytko wsadzone. Miejsce okulizacji powinno być tak ze 3cm pod ziemią ,ale pięknie puszczają nowe pędy.
Teraz róż nie ruszaj, ewentualnie jesienią popraw lub usyp więcej ziemi tak żeby to miejsce szczepienia zakryć całkowicie.
Pomocnika masz uroczego ;:167 Moja mała w tym wieku też zaczynała fascynację ogrodem , teraz ma 34miesiące i od rana tylko słyszę "Mamo obać dzień. Natusia chce sadzić sionka " :wink: , a po śniadanku do ogrodu, łapie za swoją konewkę i biegnie podlewać. Przy każdej roślinie pyta co to jest, choć ostatnio z dumą rozpoznaje niektóre odmiany i chwali się ich nazwami ;:108
Zrób dwa kroki do drzwi marzeń..
I możesz być gdzie chcesz...

Moje pierwsze kroki - Alicja
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Witaj na forum ;:138
Pięknie zapowiada sie Twój wątek, będziesz miała spore pole do popisu i pokazywania fotek Przed i po. Pomocniczke widże masz z prawdziwego zdarzenia ;:333, piękna niunia ;:167
Bardzo fajnie wyszła okrągła rabata. Jakie bedą w niej nasadzenia?
Mszyce u mnie tez sie pojawiły, także jedyne wyjście, to oprysk ;:108
Awatar użytkownika
carissima
50p
50p
Od: 17 mar 2012, o 00:39

Post »

Brrrrr u Was też tak zimno???? Rozgrzewam się imbirową herbatą jak w zimie, no ale - w końcu trzech ogrodników mamy :)

lulka W tym tygodniu chyba zorganizuję jakieś opryski bo mszyca nie odpuszcza, jabłonki biedne - tak poskręcane liście mają, szpinak i inne warzywa jednak muszę prysnąć jakimś ekologicznym środkiem (może roztwór z czosnku przygotuję), bo posiałam to wszystko z myślą o córeczce.
A jeśli chodzi o rabatę to myślałam, żeby głównie byliny tam wysadzić. Rośnie już rudbekia, szałwia, nachyłek okółkowy, aster nowobelgijski, odętka, są już wsadzone kłącza dalii, a jedną odmianę mam podpędzoną w domu, po 15 maja wysadzę. Jesienią pewnie wysadzę trochę tulipanów, narcyzów itp. Na samym przodzie chyba żurawki będą. Marzyłam o takiej kwiatowej, wiejskiej rabatce :) Serdecznie Cię pozdrawiam!!

Simbi Myślisz, że warto jesienią je wykopać i wsadzić głębiej? Nic się im nie stanie? Bo martwi mnie to że tak płytko wsadziłam - mogłam najpierw trochę więcej poczytać na ten temat, no ale teraz już trudno, najważniejsze, że pięknie rosną ;:63
A co do naszych dziewczynek to u nas konewka jest numerem jeden. Dziesiątki razy muszę małej wlewać wodę do konewki i nawet nie daje sobie pomóc, tylko taszczy tą wodę do miejsca gdzie zaplanowała podlewanie :lol: Posadziłam dla niej budleję i często jej mówię, że to drzewko dla niej i że będą przylatywały do niego motylki więc musimy o nie bardzo dbać. :) Dobrej nocy!!

robaczku od godziny przeglądamy Twój wątek, robię notatki i inspiruję się. Dzięki Tobie zachorowałam na hortensje i właśnie przeglądam all i nie mogę wybrać odmiany. Tak piękne są. Ahhhh i wydaje mi się że lubisz styl vintage - dom też urządziłaś w takim stylu? Ja uwielbiam........ Uściski!!!

Dziś udało mi się na chwilę pojechać na wieś. Zakwitły clematisy ;:138 ;:138 ;:138 Po tym jak ostatnio skosiłam trawę, ogród prezentuje się całkiem nieźle, ale i tak nie mogę się doczekać kiedy zabierzemy się za trawnik, tylko to chyba jeszcze nie w tym roku.....
Zapraszam do oglądania :) Obrazek
Obrazek

zastanawiam się jak zaaranżować ten kącik. W samym rogu jest róża Eden i chyba jeszcze dokupię dwie i posadzę koło niej. Obok właśnie te piwonie. No nie wiem, może przed różą lawendę? Tą budleję chyba trochę źle posadziłam, mogłam gdzieś z boku bardziej. Może jeszcze jakieś clematisy? Może żurawki (Tylko że to płd strona).
Obrazek

Obrazek
Obrazek Obrazek

Mamy też na ogrodzie takie cudo :) Stara waga! Najpierw chciałam ją wyrzucić, ale wszyscy mówią, że zwariowałam. Muszę ją jakoś odnowić pomalować, postawimy ją bokiem, zrobimy skrzynkę na kwiaty i na tej platformie postawię. Może to całkiem nieźle wyglądać :)

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Simbi
500p
500p

Post »

Wpadłam na szybciutko, bo moja mała ząbkuje, więc pewno z doświadczenia wiesz jak wspaniałe są wtedy nocki :wink: Co do róż, to na jesieni po okresie kwitnienia ja bym ja podkopała, wybrała spod niej trochę ziemi i po prostu ją głębiej wsadziła i już . Dodatkowo kopczyk usypała na 20cm i nic jej/im nie będzie. Najczęściej róże wymarzają gdy miejsce okulizacji jest wsadzone za płytko. To wrażliwy punkt.

obserwator
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2010, o 07:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo ciekawy początek.A ogród nabiera barw
rośliny domowe///
rośliny ogrodowe///wymiana
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37

Post »

Bardzo mi się podoba ten Twój ogród. ;:oj ;:oj Masz śliczną wagę, ;:108 uroczą córcię, ;:224 piękne klematisy ;:138 no i wspaniałe miejsce blisko rzeki. ;:215 ;:63 ;:196
Awatar użytkownika
carissima
50p
50p

Post »

Dziękuję Wam!!! :)

Rozkręcam się powoli, a to też dlatego, że nie mam okazji zbyt często jeździć na wieś, ale mam nadzieję, że jesienią się już wprowadzimy ;:138 i będę miała swój ogród na miejscu.

Dziś nie wytrzymałam i zamówiłam dwie róże Mariatheresia i The Alnwick rose. :heja :heja i teraz mam dylemat, jeśli chodzi o miejsce ich wysadzenia. :roll:
U Was też tak mroźno? Mi zmarzły pomidorki :( Dobrze, że przypomniałam teściowi, żeby dalie przykrył mi donicami, bo byłoby już po nich...

Hmmm tak się zastanawiam, czy róże które posadziłam w tym roku już zakwitną? Czy do przyszłego muszę czekać?????? ;:185

Gdzieś zapodziałam aparat, a tam miałam dla Was zdjęcia nowo posadzonego rododendrona, w którego zaopatrzyłam się w Wojsławicach, gdzie mieliśmy okazję być we wtorek. Piałam z zachwytu nad tym ogrodem i wściekła byłam na siebie bo nie wzięłam aparatu. No ale udało mi się naciągnąć męża na kwiatuszek więc humor mi się poprawił :D
Awatar użytkownika
Simbi
500p
500p

Post »

Bardzo ładne odmiany róż kupiłaś. Mariatheresia jest tolerancyjna , więc może mieć lekki półcień . Alnwick Castle z tego co wiem lubi pełne słoneczko i bosko pachnie. Szkoda,że nie masz zdjęcia tego rh . A jakiej jest odmiany ?
Co do przymrozków - moje pomidory też zmarzły , już poprzedni przymrozek je załatwił,nie wiem co z nich będzie . Dziś ma być ostatnia tak chłodna noc, oby tak było i ie wróciło

Co do tegorocznych róż, pewno zakwitną, bo czemu by nie miały :wink:

Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Carissima :wit
Budleja potrzebuje dużo miejsca, w ciągu sezonu urasta ogromna. Zasłoni trochę Edena (też się na niego skusiłam wiosną :tan ). Myślę, że on wolałby u stóp mieć lawendę lub inna różę ;:333 Lawenda świetnie komponuje się z różami i odstrasza mszyce, więc różom pasuje jak najbardziej - u mnie króluje na większości różanych rabat.
Lubię vintage 8-) Domek mamy w zabudowie angielskiej, z cegły, a wnętrze też utrzymane w takim klimacie..nie jestem trendy, lubię przytulne i ciepłe miejsca ;:173
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Witaj,ciekawa jestem co dalej :wit
Awatar użytkownika
carissima
50p
50p

Post »

Trochę mnie nie było, ciągle gdzieś wyjeżdżamy. Na wieś zawsze też na szybko, podlać ogród i wracamy do domu. Ale dziś popołudniu pojedziemy na dłużej :)
Zgubiłam swój aparat ;:14 no amnezję mam, nie wiem co z nim zrobiłam ;:223 ostatnie zdjęcia robiłam po wkopaniu rododendronu i dalej nic nie pamiętam (może go zakopałam przypadkiem) ;:124 ;:124
Miejmy nadzieję, że się znajdzie. Teraz korzystam z aparatu siostry.

Dostałam dziś przesyłkę z Floribundy. :tan :tan Zamówiłam The Alnwick rose i Mariatheresa. Piękne sadzonki przybyły w doniczkach. Dopatrzyłam się już nawet pąka :) Zastanawiam się czy którąś z tych róż nie wsadzić do donicy dużej i mieć przy sobie, dopóki nie mieszkamy jeszcze na wsi. Tylko którą?? ;:145

robaczku dziękuję za cenne uwagi. Budleja jest jakieś 1,5 m od Edenu ale i tak chyba jesienią znajdę dla niej inne miejsce. Przed różami faktycznie posadzę lawendę.

dorcia ja sama jestem ciekawa co dalej :D:D zapraszam

Obrazek
Obrazek
Pączek w The Alnwick rose
Obrazek

Pomimo tego, że teraz miejsce szczepienia jest tak wysoko, przy wsadzaniu powinnam je umieścić pod ziemią prawda?
Obrazek

Temu pędowi coś jest??
Obrazek

A to ogród mojego taty, tu teraz mieszkamy
Obrazek
Obrazek

I moja dalia w doniczce, całkiem inna od tej którą zamówiłam :( Miała być pomponowa melody allegro...

Obrazek

A jutro kolejna paczka :) Tym razem z hortensjami i szałwiami ;:224
W czerwcu planuję wykopać cebulki tulipanów, bo posadzone były trzy lata temu i od tamtej pory są w jednym miejscu.
Pozdrawiam Was cieplutko :)
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Już po przeprowadzce ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”