Tuja Brabant - brązowieją ,schną
- Nevrinka
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 5 wrz 2011, o 12:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Tuja Brabant - schną
Jest jakiś sposób by pomóc tym brabantom? Jakikolwiek? Czy mam się modlic :P
"Stumilowa podróż, rozpoczyna się od pierwszego kroku" ~Tao Te Ching~
Powiem od siebie....też się łudziłam,że odbiją.Odbiły ,ale choroba sie pogłębiała i teraz muszę wyciąć wszystkie.Po mojej życiowej nauce,od teraz będę usuwała chore tuje jak najszybciej.Hodowałam je z nasionka,a teraz muszę wyciąć.Narobiłam sobie bałaganu ,pracy i kosztów z zakupem chemii ,którą trzeba spryskać ziemię i na wiosnę zakupić 80szt nowych drzewek.Pytałam o ceny.....45 złx80+kora i ziemia. Wywóz starych drzewek na wysypisko150 zł.Nie wiem czy warto aż tak ryzykować i zostawiać jedno lub dwa chore drzewka W tym wypadku powiedzenie,,ZAWSZE ZDĄŻYSZ WYRZUCIĆ,,nie sprawdziło się
Witam,
Proszę Was o pomoc! Nie wiem, co się dzieje z moimi Brabantami. W maju br kupiliśmy tuje w sklepie ogrodniczym. Tuje w szkółce rosły w gliniastej ziemi i były mocno nawadniane. Podobną glebę mam u siebie. W sklepie ogrodniczym poradzili mi, żeby nie kupować żadnej kwaśnej ziemi, tylko po prostu wsadzić tuje do ziemi, podlać, przysypać wykopaną ziemią, posypać korą i obficie podlewać. Tak też zrobiliśmy. Całe wakacje tuje były podlewane i bardzo szybko rosły. Wszystko wskazywało na to, że wszystkie przyjęły się. Cały wrzesień z powodu naszej nieobecności tuje nie były podlewane. Przez ten miesiąc stan tuj zdecydowanie się pogorszył. W środku KAŻDEJ z tuj zaczęły brązowieć i usychać gałązki. Dotyczy to tylko środka tuj. Na zielonych gałązkach na końcach zauważyłam czarne/ciemne kulki (jak na załączonych zdjęciach). Dodatkowo na jednej z tuj zaobserwowałam gałązki brązowo-czarne i czarne (jak na zdjęciach). Proszę Was o pomoc, czy to skutek niepodlewania drzewek, czy może jakaś choroba? Jak mogę uratować drzewka?
Proszę Was o pomoc! Nie wiem, co się dzieje z moimi Brabantami. W maju br kupiliśmy tuje w sklepie ogrodniczym. Tuje w szkółce rosły w gliniastej ziemi i były mocno nawadniane. Podobną glebę mam u siebie. W sklepie ogrodniczym poradzili mi, żeby nie kupować żadnej kwaśnej ziemi, tylko po prostu wsadzić tuje do ziemi, podlać, przysypać wykopaną ziemią, posypać korą i obficie podlewać. Tak też zrobiliśmy. Całe wakacje tuje były podlewane i bardzo szybko rosły. Wszystko wskazywało na to, że wszystkie przyjęły się. Cały wrzesień z powodu naszej nieobecności tuje nie były podlewane. Przez ten miesiąc stan tuj zdecydowanie się pogorszył. W środku KAŻDEJ z tuj zaczęły brązowieć i usychać gałązki. Dotyczy to tylko środka tuj. Na zielonych gałązkach na końcach zauważyłam czarne/ciemne kulki (jak na załączonych zdjęciach). Dodatkowo na jednej z tuj zaobserwowałam gałązki brązowo-czarne i czarne (jak na zdjęciach). Proszę Was o pomoc, czy to skutek niepodlewania drzewek, czy może jakaś choroba? Jak mogę uratować drzewka?
Re: Brązowiejące, usychające gałązki tuja Brabant!!! Proszę o po
W sklepach ogrodniczych w doniczkach na ogół bywają mniejsze.Może były kopane z gruntu? Jeśli tak, to tak duże drzewka muszą zrzucić część igieł, nie ma siły.Reszta widać jest na razie żywotna, powinny sobie poradzić.
Re: Brązowiejące, usychające gałązki tuja Brabant!!! Proszę o po
Tak, drzewka były kopane z gruntu. Czyli to nie żadna choroba?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 lut 2013, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tuje brabant najpierw należy kupić z polskiej szkółki a nie z marketu jakies z holandii czy chin!! Tuje zakupione na szkółce kopane z gruntu sadzić wiosna/jesień. Kupione w donicy można sadzić cały rok.
Nie nawozic przez rok od posadzenia,
Sadzić z dosypaniem torfu.
Jeżeli stare tuje w ogrodzie schną i nie wiemy co się dzieje to powiem co się dzieje-choruje.
Należy zrobić oprysk na choroby/grzyby
dodatkowo przy takowym oprysku dodać na pasozyty.
pozdrawiam
Nie nawozic przez rok od posadzenia,
Sadzić z dosypaniem torfu.
Jeżeli stare tuje w ogrodzie schną i nie wiemy co się dzieje to powiem co się dzieje-choruje.
Należy zrobić oprysk na choroby/grzyby
dodatkowo przy takowym oprysku dodać na pasozyty.
pozdrawiam
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bzdury wypisujesz co do sadzenia... rośliny można sadzić z pojemników tylko i wyłącznie gdy ziemia nie jest zamarznięta. Kolejna pseudo reklama?
Robisz opryski nie ważne na to na co roślina choruje? powodzenia.
Robisz opryski nie ważne na to na co roślina choruje? powodzenia.
Tuja Brabant grzyb??
Witam
W zeszłym roku na wiosnę zasadziliśmy 60 tuji branat. Ładnie rosły i były bardzo zielone. Jednak na jesieni wszytkie tuje Brabant zaczęły brązowieć. Niektóre gałązki miały białe plamki jak przy grzybie a młode pędy zaczęły usychać. Od strony mniej nasłonecznionej i w środku były zielone. 3 razy zostały spryskane środkiem aliette i przyszła zima. Jak je teraz oglądam to ich stan nie uległ ani pogorszeniu ani poprawie. Są zielone (ale nie tak jak na samym początku) w środku ale boki i frontu mają żółtawe, żółtawo-zielone. Co z nimi teraz zrobić?? czy nadal je spryskiwać czymś na grzyba? czy zaserwować im dawkę nawozu? Ale jakiego???? Może brakuje im magnezu bo w lecie był duży wysyp szczawiu na działce.
proszę o pomoc
W zeszłym roku na wiosnę zasadziliśmy 60 tuji branat. Ładnie rosły i były bardzo zielone. Jednak na jesieni wszytkie tuje Brabant zaczęły brązowieć. Niektóre gałązki miały białe plamki jak przy grzybie a młode pędy zaczęły usychać. Od strony mniej nasłonecznionej i w środku były zielone. 3 razy zostały spryskane środkiem aliette i przyszła zima. Jak je teraz oglądam to ich stan nie uległ ani pogorszeniu ani poprawie. Są zielone (ale nie tak jak na samym początku) w środku ale boki i frontu mają żółtawe, żółtawo-zielone. Co z nimi teraz zrobić?? czy nadal je spryskiwać czymś na grzyba? czy zaserwować im dawkę nawozu? Ale jakiego???? Może brakuje im magnezu bo w lecie był duży wysyp szczawiu na działce.
proszę o pomoc
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Tuja Brabant grzyb??
Witaj
Bez zdjecia nic nie zrobimy. Sadzone z doniczek czy kopane z gruntu?
Bez zdjecia nic nie zrobimy. Sadzone z doniczek czy kopane z gruntu?
z gruntu. Na poczatku bardzo ładnie rosły ale potem zaczęły się psuć. Zdjęcia wstawie najóźniej jutro
Jakie duże i kiedy konkretnie (miesiąc) sadzone.Sadzone niezwłocznie po wykopaniu?
oj kiedy sadzone to nie pamietam -była to wczesna wiosna. W trakcie sadzenia miały 80-100 cm. potem urosły o ok 20 cm każda