fk4i4 pisze:Płaciłam 64 zł za 50 kg, drogo? Tanio?
Nawozilam jakieś dwa tyg temu wieloskladnikowcem, w czwartek saletrzakiem, i z siedmiustet metrów, poprzednie koszenie w pon. Wyszło mi dzisiaj moze pól kosza, ale wielkiego, kiedy ta trawa ruszy?
Exlusor, 1,5 roku temu siany.
To czym, jaka moc, ile wody na ile metrów pryskać dwuliscienne, jestem po jednym odchwaszczaniu chwastox 340 jakieś 80 % mi wypalilo.
Cena dobra, ja kupuje saletrzak z Yara Bela Extran 27 jest odrobinę droższy 34zł za 25kg, ale bardzo ładnie się rozpuszcza przy podlewaniu, wystarczy kilka minut. Pierwsze efekty pojawiają się jak jest ciepło po około 10-12dniach. W tym roku mam z Exlusorem, w każdym ogródku, problem wszędzie przemarza i przybiera jasno brązowy kolor, wystarczy jedna noc z temp około 0". Jest to typowa wada traw Rajgrasowych. Trawa podniesie się za jakieś 3 tyg. po saletrzaku. Ja ze 120 arów zebrałem 3 kosze i to prawie samego siana. Trawa najładniejsza byłą w lutym po ciepłej zimie ślicznie rosła, aż przyszedł 3 dniowy mróz -5 i było po trawie. Trawa ruszy jak będzie ciepło i wilgotno uroki tej mieszanki;)
Możesz poprawić Chwastoxem to co pozostało, nic trawie nie będzie.
* * *
_PiotR_ pisze:czy pod trawnik powinno się dać torf czy czarnoziem?? wg. wikipedii czarnoziem to odkwaszony torf... zgadza się? czyli torf w odczynie pH ok 6 bylby ok?
Pod trawniki ozdobne daje się piasek (Kostrzewy)
Pod trawniki sportowe ziemię zwięzłą (Rajgrasy)
pH dla trawników zwykle jest tolerowane w przedziale 5.5-6.5pH
* * *
danpok pisze:Witajcie
Chciałbym odwołać się do waszej ogromnej wiedzy i prosić o pomoc. Zmierzyłem odczyn ziemi na której rośnie moja 3 letnia trawa i wynik wynosi 6.9-7.1 pH.
W tym roku zastosowałem nawóz Yara Mila Complex. Czy przy drugim naworzeniu tym samym nawozem powinienem coś jeszcze do niego dodać np mocznik, siarczan amonu lub kredę ogrodową by obniżyć pH. Proszę o podpowiedź.
danpok
tak obojętne pH masz przy ziemi gliniastej, piaskowanie się kłania rozluźnisz tym ziemię i lekko obniżysz pH. Każdy nawóz z dużą zawartością Azotu będzie stopniowo obniżać pH np Saletrzak CAN, Mocznik, Saletra Amonowa, etc....