MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach CZ.II
- kidaa21
- 200p
- Od: 6 kwie 2012, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach. CZ II
ehh nie powiedziałabym że wróciły , w moim przypadku niestety latają tylko 3 z 29 sztuk i osa
:)
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie też ruchu nie widać, to już chyba koniec sezonu Szybko jakoś..
Pozdrawiam, Maciek.
- kidaa21
- 200p
ale nie ma co się denerwować zaraz pojawią się miesierki ....
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
fakt , u mnie latała dziś tylko jedna , chyba pogoda ja dobiła - szkodaSuppa pisze:U mnie też ruchu nie widać, to już chyba koniec sezonu Szybko jakoś..
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Jednak to była wina zimna, u mnie znów wróciły do pracy. Może nie tyle co wczesniej ale dużo ich lata
Pokazują się też inne gatunki - widziałem już miesierkę, latają już Trypoxylony i nie znany mi gatunek - takie szare brzęczące mini murarki Wszystko to w ściance z gliny, rurki na razie zajmują tylko murarki.
Pokazują się też inne gatunki - widziałem już miesierkę, latają już Trypoxylony i nie znany mi gatunek - takie szare brzęczące mini murarki Wszystko to w ściance z gliny, rurki na razie zajmują tylko murarki.
Pozdrawiam, Maciek.
- kidaa21
- 200p
jednak i u mnie wróciły murarki zalepiają już swoje rurki , nawet te zajęte w połowie, czyli powoli kończą swoje życie...u mnie także pojawił się trypoxylon ...
w jednek z budek w której zalęgły się sikory dzisiaj zauważyłam że kilka młodych wyleciało, i jedno maleństwo jeszcze nie latające które biegało po trawie chciałam włożyć do budki z powrotem ...dobrze ze spojrzałam zanim wpuściałam malca.....pełno mrówek kręciło się przy budce...małego odstawiłam na gałąż i spojżałam do środka budki....3 malce zostały zeżarte przez mrówy ...ehh a ja się zastanawiałam dlaczego tak piszczą ...ten najwidoczniej wolał ryzykować życie spadając z 3 metrów niż zostać pożartym...7 dmiu sie udało
a może ktoś mi powiedziec jak odróżnić murarke od miesierki ??
http://www.youtube.com/watch?v=EjsZ419l ... ure=relmfu i gdzie można kupić takie "gotowe "gniazda?
http://www.youtube.com/watch?v=Wcy_6uNT ... re=related ciekawy filmik
w jednek z budek w której zalęgły się sikory dzisiaj zauważyłam że kilka młodych wyleciało, i jedno maleństwo jeszcze nie latające które biegało po trawie chciałam włożyć do budki z powrotem ...dobrze ze spojrzałam zanim wpuściałam malca.....pełno mrówek kręciło się przy budce...małego odstawiłam na gałąż i spojżałam do środka budki....3 malce zostały zeżarte przez mrówy ...ehh a ja się zastanawiałam dlaczego tak piszczą ...ten najwidoczniej wolał ryzykować życie spadając z 3 metrów niż zostać pożartym...7 dmiu sie udało
a może ktoś mi powiedziec jak odróżnić murarke od miesierki ??
http://www.youtube.com/watch?v=EjsZ419l ... ure=relmfu i gdzie można kupić takie "gotowe "gniazda?
http://www.youtube.com/watch?v=Wcy_6uNT ... re=related ciekawy filmik
- markonix
kidaa pisze:w jednek z budek w której zalęgły się sikory dzisiaj zauważyłam że kilka młodych wyleciało, i jedno maleństwo jeszcze nie latające które biegało po trawie chciałam włożyć do budki z powrotem ...dobrze ze spojrzałam zanim wpuściałam malca.....pełno mrówek kręciło się przy budce...małego odstawiłam na gałąż i spojżałam do środka budki....3 malce zostały zeżarte przez mrówy ...ehh a ja się zastanawiałam dlaczego tak piszczą ...ten najwidoczniej wolał ryzykować życie spadając z 3 metrów niż zostać pożartym...7 dmiu sie udało
to jest wątek o pszczołach !!!!!! nie zaśmiecajmy go takimi niepotrzebnymi wpisami
- kidaa21
- 200p
spoko ale się naburmuszył , a na moje pytania brak odpowiedzi choć pytałam o pszczoły
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 maja 2011, o 16:19
Witam . Po lekturze forum w zeszłym roku postanowiłem założyć mini ulik dla murarek . Mam kilkadziesiąt otworków w pieńkach jabłoniowych , a jako wypełnienie między pustymi przestrzeniami kawałki rdestowca . Zainteresowanie tym "hotelem" było niewielkie - zaledwie kilka dziurek zamurowanych . W tym sezonie jakby więcej . Czekam cierpliwie . To mój pierwszy post na tym forum - pozdrawiam Wszystkich zuberek .
- markonix
Cześć Zuberek
nic się nie przejmuj , ja miałem ubiegłego roku tylko 2 rurki zaklejone zostawiłem rurki i jakoś się do niego wprowadziła pewnie 1 pszczółka , która je zakleiła i szybko zniknęła .... obecnie mam zaklejonych około 45 szt , co i tak jest dobrym wynikiem , dzisiaj ruch większy przy rurkach bo i temp prawie 30 stopni .....a bałem się że to już koniec
nic się nie przejmuj , ja miałem ubiegłego roku tylko 2 rurki zaklejone zostawiłem rurki i jakoś się do niego wprowadziła pewnie 1 pszczółka , która je zakleiła i szybko zniknęła .... obecnie mam zaklejonych około 45 szt , co i tak jest dobrym wynikiem , dzisiaj ruch większy przy rurkach bo i temp prawie 30 stopni .....a bałem się że to już koniec
- SlaWasII
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 20 mar 2012, o 21:51
Też mam tylko dwie rurki zaklejone... Znaczy, tak ma być... A już się martwiłem, że coś nie tak.
- mr25ur
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
W lutym porozwieszałem pod daszkiem kilkanaście kępek, z ciekawości
coś tam się roi, w każdej, czy to murarki?
coś tam się roi, w każdej, czy to murarki?
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 mar 2012, o 11:06
u mnie wszystko z pszczółkami ok.
Pozdrawiam Maciej