Truskawki - ściółkowanie
Re: Truskawki - ściółkowanie folią
Piszecie o koszeniu truskawek po zbiorach tzn ścinacie je do zera?
- majs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lara Tak po zbiorach ścina się liście na truskawkach które mają minimum rok.
Jeśli sadziłaś truskawki wiosną to liście ścinamy dopiero w następnym roku po zbiorze.
Jeśli sadziłaś truskawki wiosną to liście ścinamy dopiero w następnym roku po zbiorze.
brak polskich znaków
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Lara pisze:Piszecie o koszeniu truskawek po zbiorach tzn ścinacie je do zera?
Nie tak całkiem do zera, tak
z 5 cm nad ziemią.
Teraz mam już małe truskawki, jak tylko dojrzeją to przelecę je kosiarką.
Ta metoda wyszła przypadkiem, po prostu przyszedł chłopak do koszenia trawy i skosił i truskawki. Okazało się że w tempie ekspresowym wylazły liście i zaraz kwiaty i owoce. Od tamtej pory jak jest pierwszy wysyp to po zabraniu je koszę. Ostatnie koszenie robię na jesieni wtedy gdy ostatni raz trawę kosimy.
Czy są powtarzające? Tego nie wiem. One tu już były, ale jak kupiłam dom z tym ogrodem to je przeniosłam i w tym miejscu są około 10 lat.
A truskawki zbieramy do września.
I nie miałam namyśli rocznego zbioru, a 3 zbiory do roku.
Sadzonki wsadzam jak najwcześniej się da i przykrywam włókniną.
Teraz chcę eksperymentować z truskawkami piennymi, mało miejsca zajmują a owocu dużo (ponoć).
Ta metoda wyszła przypadkiem, po prostu przyszedł chłopak do koszenia trawy i skosił i truskawki. Okazało się że w tempie ekspresowym wylazły liście i zaraz kwiaty i owoce. Od tamtej pory jak jest pierwszy wysyp to po zabraniu je koszę. Ostatnie koszenie robię na jesieni wtedy gdy ostatni raz trawę kosimy.
Czy są powtarzające? Tego nie wiem. One tu już były, ale jak kupiłam dom z tym ogrodem to je przeniosłam i w tym miejscu są około 10 lat.
A truskawki zbieramy do września.
I nie miałam namyśli rocznego zbioru, a 3 zbiory do roku.
Sadzonki wsadzam jak najwcześniej się da i przykrywam włókniną.
Teraz chcę eksperymentować z truskawkami piennymi, mało miejsca zajmują a owocu dużo (ponoć).
- majs
Pozioma
To może spróbuj na kilku krzakach nie kosić liści i zobaczysz, że będą owocować i kwitnąc bez przerwy. Miałem już wiele odmian, zawsze koszę liście po zbiorze i jakoś nie chcą ponownie owocować.
!0 lat to troszkę dużo jak na truskawki rosnące w jednym miejsc.
A co do piennych, czy pnących- truskawka nie posiada organów czepnych - wąsów czy korzeni, czy pędów wierzchołkowych, to jak ma się wspinać? owszem jak podwiążemy odrosty na tyczce to i tam zostaną, ale na pewno same tam nie wlezą.
Hasło wisząca pnąca, pienna to tylko chwyt reklamowy.
Każda truskawka może być pnąca wisząca czy pienna, nawet te co masz w ogródku.
Wsadzisz w doniczkę będzie wisząca bo odrosty będą zwisać i owocować, podstawisz tyczkę przymocujesz do niej odrosty i wtedy będzie pienna.
Pozdrawiam.
To może spróbuj na kilku krzakach nie kosić liści i zobaczysz, że będą owocować i kwitnąc bez przerwy. Miałem już wiele odmian, zawsze koszę liście po zbiorze i jakoś nie chcą ponownie owocować.
!0 lat to troszkę dużo jak na truskawki rosnące w jednym miejsc.
A co do piennych, czy pnących- truskawka nie posiada organów czepnych - wąsów czy korzeni, czy pędów wierzchołkowych, to jak ma się wspinać? owszem jak podwiążemy odrosty na tyczce to i tam zostaną, ale na pewno same tam nie wlezą.
Hasło wisząca pnąca, pienna to tylko chwyt reklamowy.
Każda truskawka może być pnąca wisząca czy pienna, nawet te co masz w ogródku.
Wsadzisz w doniczkę będzie wisząca bo odrosty będą zwisać i owocować, podstawisz tyczkę przymocujesz do niej odrosty i wtedy będzie pienna.
Pozdrawiam.
brak polskich znaków
- Reniak
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przechowujesz je w wodzie przez całą jesień i zimę?Pozioma pisze:Witam
co kilka lat "odnawiam" moje małe poletko, tego roku co zaplanowałam odnowę zbieram nowe rozsady co przez cały sezon truskawki naprodukowały. Przechowuje je w pojemniku z wodą w ciemnym miejscu (piwnica). Na jesieni zdejmuję folię i przekopuję całe poletko z wcześniej rozsypanym obornikiem (na szczęście sąsiedzi mają hodowlę zwierząt). Na wiosnę z powrotem rozkładam folię i zasadzam sadzonki.
Pozdrawiam

hmmm
Nie wiedziałam że ja czarodziejka :P
Ale fakt trzymam z pojemnikiem z wodą, oczywiście nie zatapiam ich.
Robiłam próby z ziemią ale coś było nie tak, albo po prostu moje lenistwo.
No jak wsadzam na wiosnę to zimować muszą w garażu.
Nie wiedziałam że ja czarodziejka :P
Ale fakt trzymam z pojemnikiem z wodą, oczywiście nie zatapiam ich.
Robiłam próby z ziemią ale coś było nie tak, albo po prostu moje lenistwo.
No jak wsadzam na wiosnę to zimować muszą w garażu.
- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
Tylko po co Ty je trzymasz zimą poza gruntem skoro w jednym miejscu truskawki ładnie owocują 4 lata? 

„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- Reniak
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
Jak zrozumiałam, Pozioma trzyma je tylko wtedy kiedy zakłada nową mini plantację, przez lato zbiera odrosty, przetrzymuje w wodzie, same korzonki w wodzie, na wiosnę przekopuje ziemię z obornikiem przykrywa folią i sadzi te sadzonki z wody, i rosną sobie znowu parę latek , dobrze zrozumiałam Pozioma? 

- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
Hmmm

„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- majs
Pozioma
Ojtam ojtam zaraz czarodziejka ja myślałem o dobrej wróżce
Chyba lubisz pracować.
Dziwie się że one nie gniją w tej wodzie przez zimę truskawka nie lubi nadmiaru wilgoci. Nie lepiej je w czymś posadzić jakaś wielodonica czy coś innego.
No i obornik powinien być przekopany jesienią na wiosenne wysadzanie.
Pozdrawiam.
,
Ojtam ojtam zaraz czarodziejka ja myślałem o dobrej wróżce
Chyba lubisz pracować.
Dziwie się że one nie gniją w tej wodzie przez zimę truskawka nie lubi nadmiaru wilgoci. Nie lepiej je w czymś posadzić jakaś wielodonica czy coś innego.
No i obornik powinien być przekopany jesienią na wiosenne wysadzanie.
Pozdrawiam.
,
brak polskich znaków
-
- 100p
- Od: 15 mar 2013, o 12:01
Moje truskawki posadziłam bez ściółkowania ale teraz zastanawiam się czy nie podsypać ich korą, żeby się tak nie brudziły od piachu. Co Wy na to? proszę o radę.
Truskawki lubią ściółkowanie, bo nie lubią towarzystwa chwastów
Najlepiej zawsze z truskawkami w parze idzie słoma do ściółkowania, ale jak nie masz słomy, to kora będzie równie dobra. Ja miałam ściółkowane słomą, sąsiadka miała ściółkowane korą i rosły nam obu dobrze
Nie było widać różnić.

Najlepiej zawsze z truskawkami w parze idzie słoma do ściółkowania, ale jak nie masz słomy, to kora będzie równie dobra. Ja miałam ściółkowane słomą, sąsiadka miała ściółkowane korą i rosły nam obu dobrze

-
- 100p
- Od: 15 mar 2013, o 12:01
Dziękuję za szybką odpowiedź, zastosuję korę jak tylko wiosna przyjdzie 

- majs
kasia1s2
Poczekaj z tym ściółkowaniem, zbyt wczesne ściółkowanie nie jest dobrym rozwiązaniem. Do ściółkowania powinna być słoma, ewentualnie wełna drzewna, kora- no cóż ja i nie tylko ją odradzamy.
Pozdrawiam.
Poczekaj z tym ściółkowaniem, zbyt wczesne ściółkowanie nie jest dobrym rozwiązaniem. Do ściółkowania powinna być słoma, ewentualnie wełna drzewna, kora- no cóż ja i nie tylko ją odradzamy.
Pozdrawiam.
brak polskich znaków