Dziękuję za odpowiedź... czyli ani czarnoziem, ani torf... dlaczego w wielu ogłoszeniach podają czarnoziem, torf pod trawniki... czyli co należy szukać w takich ogłoszeniach? i co Pan myśli o tym przysypaniu ziemią na 5-6 cm, o którym pisałem wyżej??ogrod2000 pisze:Pod trawniki ozdobne daje się piasek (Kostrzewy)_PiotR_ pisze:czy pod trawnik powinno się dać torf czy czarnoziem?? wg. wikipedii czarnoziem to odkwaszony torf... zgadza się? czyli torf w odczynie pH ok 6 bylby ok?
Pod trawniki sportowe ziemię zwięzłą (Rajgrasy)
pH dla trawników zwykle jest tolerowane w przedziale 5.5-6.5pH
Trawnik po zimie cz. 1
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 wrz 2011, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Trawnik po zimie
Spodobała mi sie ta kosiarka fiskarsa Ogrod miałeś okazjęjej używać?, co sie dzieje z całym pokosem(tak to sie nazywa?) jeśli wyrzucany jest do przodu, nie utrudnia to koszenia, jak sie sprawuje z koszem ta kosiarka, a jeśli bez kosza to trzeba grabic czy mozna zostawić?
Tak, mam tą kosiarkę, jest dobra, można kosić z koszem lub bez. Pokos dobrze wpada do kosza pod warunkiem, że trawa nie jest przerośnięta. Kosiarka ma bardzo wysokie obroty wiec doskonale tnie i wyrzuca przed siebiefk4i4 pisze:Spodobała mi sie ta kosiarka fiskarsa Ogrod miałeś okazjęjej używać?, co sie dzieje z całym pokosem(tak to sie nazywa?) jeśli wyrzucany jest do przodu, nie utrudnia to koszenia, jak sie sprawuje z koszem ta kosiarka, a jeśli bez kosza to trzeba grabic czy mozna zostawić?
Saletrzak CAN możesz kupić dowolnej firmy nie musi być to z YARA choć ten lubię bo szybko się rozpuszcza. Tu masz opis dawkowania dla różnych roślin i trawy
http://www.salmag.pl/nawozy/saletrzak.php
_PiotR_Dziękuję za odpowiedź... czyli ani czarnoziem, ani torf... dlaczego w wielu ogłoszeniach podają czarnoziem, torf pod trawniki... czyli co należy szukać w takich ogłoszeniach? i co Pan myśli o tym przysypaniu ziemią na 5-6 cm, o którym pisałem wyżej??
Torf jest potrzebny jeśli ziemia jest gliniasta i nadaje się tylko do wymiany, wówczas podmieniamy gliny na podkład torfowo-piaskowy dostosujemy torf do potrzeb danego gatunku trawy czyli mieszamy go z piaskiem we właściwych proporcjach.
Czy ktoś miał do czynienia ze zwykłą kosiarką ręczną z koszem (np. w tym stylu: http://www.nokaut.pl/kosiarki-reczne/ha ... oszem.html ) i może coś powiedzieć odnośnie efektywności zbierania trawy do kosza w takiej kosiarce?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 8 maja 2012, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No i jestem w domu! Za mało wapna dawałem i ziemia się zakwasiła. Oto wyniki badań pH- 4,5, azot- 4, fosfor-18, potas - 45, wapń- 151, magnez-15 zasolenie 0.06. Wszystko w mg/dm3 gleby. Muszę ostro wapnować. Prośba moja taka. Jakie wapno zastosować, żeby w miarę szybko poprawić (zmniejszyć) zakwaszenie. Czytałem, że bardzo dobry jest fast cal ale tego nie ma w małych objętościach. Proszę o jakieś rady, mam ok. 150m2 trawnika do naprawienia . Bardzo proszę o pomoc.
-
- 10p - Początkujący
O to chodziło? http://alleg.pl/hydrocomplex-5-kg-yara- ... 22002.htmlfk4i4 pisze:Nigdzie tej yary znaleźć nie mogę, a ten nawoz coś warty jest?
http://www.gardenflora.pl/nawoz-zd-spra ... -6578.html
- przemo83
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 kwie 2011, o 11:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
mam pytanie dot, ziemi pod trawnik
jako ze moj trawnik to tragedia i będę robił dosiew "sachary " to mam pytanie i jednoczesnie spostrzezenie , ile tego piasku trzeba wysypac na trawnik aby gleba stał przepuszzanla na tyle zeby trawa dobrze rosła?
mam wrazenie ze "trawy" nie potrzebują dobrej ziemi ,wstarczy ze bedzie ona dobrze przepuszczalna bo wtedy korzenie dobrze sie rozrastają ? czy mam racje ?
najwyzej przy dobrze przepuszczalnej ziemi trzeba bedzie wiecej podlewac i nawozic ,ale mysle ze lepiej miec ziemie lekką niz ciezka bo wtedy trawa ma problem z kozenieniem ?!!!
jako ze moj trawnik to tragedia i będę robił dosiew "sachary " to mam pytanie i jednoczesnie spostrzezenie , ile tego piasku trzeba wysypac na trawnik aby gleba stał przepuszzanla na tyle zeby trawa dobrze rosła?
mam wrazenie ze "trawy" nie potrzebują dobrej ziemi ,wstarczy ze bedzie ona dobrze przepuszczalna bo wtedy korzenie dobrze sie rozrastają ? czy mam racje ?
najwyzej przy dobrze przepuszczalnej ziemi trzeba bedzie wiecej podlewac i nawozic ,ale mysle ze lepiej miec ziemie lekką niz ciezka bo wtedy trawa ma problem z kozenieniem ?!!!
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 6 kwie 2012, o 11:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Podłączę się pod to pytanie
U mnie, też trzeba robić dosiewki ,bo miejscami uklepana ziemia i nie ma śladu po trawie .
Mam zamiar w tych miejscach wybrać kilkanaście cm, tej uklepanej ziemi i wsypać coś odpowiedniego ,żeby posiana trawa miała eleganckie podłoże
Tylko jaką najlepiej zrobić mieszankę do wsypania w te dziury ? ziemia i torf ? czy do tego jeszcze piasek ?
U mnie, też trzeba robić dosiewki ,bo miejscami uklepana ziemia i nie ma śladu po trawie .
Mam zamiar w tych miejscach wybrać kilkanaście cm, tej uklepanej ziemi i wsypać coś odpowiedniego ,żeby posiana trawa miała eleganckie podłoże
Tylko jaką najlepiej zrobić mieszankę do wsypania w te dziury ? ziemia i torf ? czy do tego jeszcze piasek ?
Masz bardzo dobre wrażenie. Większość traw wymaga ziemi luźnej piaszczystej. Jeśli nie jest top silnie gliniasta ziemia. Wystarczy przemieszać rodzimą ziemię z piaskiem w proporcjach 30% piasku na 70% ziemi. Powinno to rozwiązać problem na co najmniej 5 lat. Przy mieszaniu dodaj nawozu fosforowego lub uniwersalnych z przewagą fosforu.przemo83 pisze:mam pytanie dot, ziemi pod trawnik
-- 21 maja 2012, o 19:49 --
Ta kreda rozpuszcza się najszybciej. Sądzę, że w jeden sezon spokojnie dasz rade podnieść do 6.5 nie paląc trawy.Krzysztof66 pisze:No i jestem w domu! Za mało wapna dawałem i ziemia się zakwasiła. Oto wyniki badań pH- 4,5, azot- 4, fosfor-18, potas - 45, wapń- 151, magnez-15 zasolenie 0.06. Wszystko w mg/dm3 gleby. Muszę ostro wapnować. Prośba moja taka. Jakie wapno zastosować, żeby w miarę szybko poprawić (zmniejszyć) zakwaszenie. Czytałem, że bardzo dobry jest fast cal ale tego nie ma w małych objętościach. Proszę o jakieś rady, mam ok. 150m2 trawnika do naprawienia . Bardzo proszę o pomoc.
-
- 10p - Początkujący
Dzięki. Czy oprócz kredy, jeszcze coś dodać. Może doktora ogrodnika forte?
Nie znam tego nawozu, w internecie jest też brak specyfikacji.
Zacznij odkwaszać kredą co miesiąc sprawdzaj pH.
Działanie kredy powinno zacząć ujawniać się po 3 miesiącach
Kredę stosujesz co 2-3 lata.
Nawozy turbo czy jakiekolwiek z dużą ilością azotu zakwaszają podłoże.
Na to należy zwracać uwagę.
Zacznij odkwaszać kredą co miesiąc sprawdzaj pH.
Działanie kredy powinno zacząć ujawniać się po 3 miesiącach
Kredę stosujesz co 2-3 lata.
Nawozy turbo czy jakiekolwiek z dużą ilością azotu zakwaszają podłoże.
Na to należy zwracać uwagę.
-
- 10p - Początkujący
Dzięki serdeczne. Już zamówiłem kredę i na tym teraz poprzestanę i poczekam na efekty.
U mnie pH wynosi 5,5 i zaobserwowałem, że w części, na której rozsypałem saletrę od razu pojawił się mech. Czy mogę w takim razie równocześnie rozsypać kredę i saletrę czy mija się to z celem.
Druga sprawa to rozsypałem ostatnio nawóz uniwersalny (na tej utrzymanej części trawnika), jako drugą dawkę, a mimo to nie zaobserwowałem żadnej różnicy w odcieniu czy przyspieszonym wzroście (minęło jakieś 2 tygodnie). Tak powinno być? Idzie lato więc trawa ma zwolnić, czy lepiej dla niej jak będzie szybko rosła
Druga sprawa to rozsypałem ostatnio nawóz uniwersalny (na tej utrzymanej części trawnika), jako drugą dawkę, a mimo to nie zaobserwowałem żadnej różnicy w odcieniu czy przyspieszonym wzroście (minęło jakieś 2 tygodnie). Tak powinno być? Idzie lato więc trawa ma zwolnić, czy lepiej dla niej jak będzie szybko rosła